Elmo van den Beld “Mijn focus ligt altijd op de toekomst en op het samenspel met de natuur”

dfe76850-0cf6-11ee-b4d1-02565807075b Student Elmo van den Beld tijdens zijn stage in Spanje

Elmo van Beld studeert aan de hogeschool van Hall Larenstein in Velp. Als minor koos hij voor Sustainable River Engineering. "Ik deed het project hoogwater in Limburg. Ik bekeek een bui die hoogwater creëert en onderzocht wat het effect was geweest op hoogwater als de bui anders was geweest."

Elmo van den Beld volgt de opleiding Land en Watermanagement bij Hogeschool Van Hall Larenstein. Hij volgde in het 3e jaar de minor Sustainable River Engineering. "Je werkt met de nieuwste software om rivieren te modelleren, met grondmechanica en met Geografische Informatiesystemen (GIS), mijn specialisatie."

Elmo wilde als kind al ik iets terugdoen voor de aarde. "Iets goedmaken van wat de mens de natuur aandoet. Ik vond op de havo vooral de natuurwetenschappen en aardrijkskunde leuk. Na een open dag op Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp wist ik dat het Land- en Watermanagement werd. Een combinatie van groen en blauw, dat past helemaal bij mij.”

Verdiepen

“In het 3e jaar heb je de keuze om je kennis te verbreden of juist te verdiepen. Voor mij was die keus snel gemaakt: ik koos voor verdieping en volgde een half jaar de minor Sustainable River Engineering. Het begon meteen met pittige theorie over waterveiligheid en watersystemen in Nederland. De samenwerking met het waterschap zorgde voor de praktijkervaring. Ik werkte met de nieuwste software om rivieren te modelleren, met grondmechanica en met Geografische Informatiesystemen (GIS), mijn specialisatie." Elmo kreeg dankzij de minor een breder zicht op het werkveld en leerde 3D tekenen. 

df7d780a-0cf6-11ee-b0d8-02565807075b Student Elmo van den Beld tijdens zijn stage in Spanje

"Ik werkte met hydroglogen en mensen uit de civiele techniek. Heel leerzaam om ideeën uit te wisselen met mensen van buiten je eigen opleiding. Mooi om te zien dat een groep mensen van andere opleidingen en hogescholen allemaal hun eigen bijdrage leveren. Mijn focus ligt altijd op de toekomst en op het samenspel met de natuur. Waarom zou je de rivier in een kanaal forceren als je hem ook de ruimte kunt geven?”

Waarom zou je de rivier in een kanaal forceren als je hem ook de ruimte kunt geven?”

kennis van sneeuw

Op dit moment zit Elmo in Spanje voor zijn afstudeerproject aan de universiteit van Córdoba. "Ik doe onderzoek naar een rivier van smeltwater. Nooit eerder kreeg ik les over sneeuw, dus dat moest ik snel opzoeken." Voor dit half jaar in het buitenland moest Elmo behoorlijk uit zijn comfortzone. "De afstudeeropdracht en de plek bij dit onderzoeksteam aan de universiteit van Córdoba heb ik helemaal zelf georganiseerd. Het ging niet vanzelf, maar het is nu ik er ben heel leerzaam en relaxed. Ik zou iedereen aanraden om naar het buitenland te gaan en zo je horizon te verbreden.”

Doorstuderen

“Wat ik later wil gaan doen? Ik ben voorlopig nog niet uitgestudeerd. Er is nog zoveel te leren! Mijn volgende stap wordt een masterstudie op het gebied van land en water. Zodat ik in deze tijd van klimaatverandering nog meer kan betekenen voor de aarde.”