Werken en leren Grote gebouwen vragen doordachte installatietechniek

388383 Stefan Hageman (l) en Martin Maatman van Van Dorp Installaties op locatie

Stefan Hageman is werkvoorbereider en Sjoerd Valk is tekenaar, ze werken allebei bij Van Dorp installaties in Zevenaar. Naast hun werk volgen ze de Ad-opleiding Gebouwgebonden Installatietechniek (GGIT) aan de HAN in Arnhem. Stefan Hageman. “Het gaat over grotere installaties, heel leerzaam.”

De technische installaties die een gebouw verwarmen, koelen, voor elektriciteit zorgen en voor goede ventilatie, zie je meestal niet. Sjoerd (23) tekent deze installaties en Stefan (33) is werkvoorbereider bij Van Dorp. Als werkvoorbereider doet Stefan Hageman de inkoop van materialen, die de monteurs nodig hebben, hij zorgt dat de tekeningen waar ze mee werken in orde zijn en regelt de benodigde vergunningen. “Je werkt nauw samen in een team met monteurs en de projectleider. Je gaat ook naar de bouw.”

“Je werkt nauw samen in een team met monteurs en de projectleider. Je gaat ook naar de bouw.”

Sjoerd Valk begon 3 jaar geleden bij Van Dorp. “Ik maak de tekeningen die de monteurs nodig hebben om hun werk te kunnen doen.”

388382 Stefan Hageman (l) en Martin Maatman van Van Dorp Installaties op locatie
Stefan Hageman (l) en Martin Maatkamp, directeur bij Van Dorp - foto's: Gerard Burgers

Gebouwgebonden Installatietechniek

Van Dorp is actief in de utiliteitsbouw, zoals de bouw van scholen, ziekenhuizen en kantoorgebouwen. Die zijn voorzien van multifunctionele technische installaties, die aan steeds meer duurzame eisen moeten voldoen. De deeltijdopleiding Gebouwgebonden Installatietechniek aan de HAN, speelt in op deze ontwikkeling. De opleiding duurt 2 jaar en is op hbo-niveau.

Stefan en Sjoerd ronden deze studie binnenkort af. "Het is een heel leerzame opleiding, waarbij je zowel met elektrotechniek als met ICT, beveiliging, verwarming, ventilatie, airco, koelingsinstallaties en Gawalo: gas-water- en loodgieterswerk te maken krijgt", vertelt Stefan Hageman. "Wet- en regelgeving is ook belangrijk. Denk aan brandveiligheid."

Doorontwikkelen met aansluiting op de praktijk

Van Dorp installaties stelt studenten en medewerkers graag in de gelegenheid zich verder te ontwikkelen. Adjunct-directeur Martin Maatkamp: “We hebben ook contact met scholen, die techniek in hun vakkenpakket hebben, zodat zij aansluiting houden bij de praktijk.”

Sjoerd Valk werkt nu aan een renovatieklus bij het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Hij volgde vmbo-kader en mbo-4 en koos voor techniek, omdat hij het leuk vindt. “Maar ook omdat ik daarmee zeker zou zijn van een baan.”

Meer weten? Bezoek de opleidingspagina en meld je aan voor de eerstvolgende Open Avond.
 

BronTechGelderland i.s.m. HAN / Academie Built Environment