Cursist aan het woord “Woordjes stampen, dat had ik al jaren niet meer gedaan”

260353 Portretfoto van cursist Danny van Steen, van de opleiding Logistiek Medewerker OKC 2020. Foto gemaakt in Radboudumc.

“Ik maakte iets mee op het werk en dat kreeg ik later in de les uitgelegd”, vertelt Danny van Steen, logistiek medewerker bij Radboudumc. Hij volgt de opleiding tot Logistiek medewerker OKC. “Logistiek werk gaat over orderpicking en transport. Een mooie combinatie van regelen en bezig zijn.”

Om de opleiding tot Logistiek Medewerker OKC bij HAN VDO te volgen, moeten de cursisten een baan in het ziekenhuis op de OK hebben. Danny: “Ik was ongeveer 8 maanden in dienst bij het Radboudumc, toen ik de lessen ging volgen. Ik vind dat fijn aan mijn werk, je krijgt alles in een keer. Je gaat aan het werk en volgt een opleiding, dat geeft houvast.”

Medische kant van logistiek: woordjes stampen

Danny werkt nu sinds 1,5 jaar bij het Radboudumc, hiervoor werkte hij als logistiek medewerker bij een horecagroothandel. Met zijn jarenlange ervaring als logistiek medewerker was het wel weer wennen om in de klas te zitten. “Het ‘woordjes stampen’, dat had ik al jaren niet meer gedaan”, vertelt Danny. “Het ging veel meer over strategie, het hoe en wat, de medische kant. Mijn zus heeft mij geholpen met het leren studeren. Het is belangrijk om te kijken wat voor jou werkt. Ik neem bijvoorbeeld vrij om een paar dagen te kunnen stampen voor een toets. Een paar uurtjes en ik weet hoe het zit. Ik schrijf ook veel mee in de les, dan zit het al meer in je hoofd.” Hij heeft goede herinneringen aan de PowerPoints en praktijklessen. “Ik heb drie boekjes vol samenvattingen.”

Danny doet in juni examen van zijn opleiding. Hij verwacht zijn diploma te halen. “Door corona mogen we ook examen doen in oktober. Maar dan heb je tot die tijd geen les meer. Ik heb de lessen nodig om te leren. Ik heb druk nodig, deadlines om te kunnen leren.”

Samen zorgen we ervoor dat een operatie goed verloopt

Operatieassistent ondersteunen

“Het is belangrijk dat je al een basiskennis van logistiek werkt hebt voordat je deze opleiding volgt”, legt Danny uit. “Deze opleiding gaat veel meer de diepte in. Echt specialistisch over de zorg. Je leert meer over wat iets is en kunt het daardoor beter plaatsen.” De medische kant is essentieel in de opleiding, in tegenstelling tot logistiek werk in een horecagroothandel, gaat het bij een ziekenhuis over leven en dood. Een fout in het logistieke proces, levert een probleem op voor de operatiekamer. “We ondersteunen de operatieassistenten. Het voordeel is dat bij het Radboudumc alles bij elkaar zit. Het magazijn heeft alles zelf in huis en zit precies tussen de operatiekamers in. Daardoor zijn wij snel ter plaatse”, vertelt Danny. “Bij het Radboudumc is iedereen even belangrijk. Het is belangrijk dat we weten wat we doen. Samen zorgen we ervoor dat een operatie goed verloopt.”

Lekker bezig zijn

Danny is blij dat hij deze opleiding volgt. “Ik zou het andere mensen aanraden, maar het is wel belangrijk dat ze al meer weten over logistiek werk. De basis met betrekking tot bijvoorbeeld distributiecentra moet je weten, omdat dit minder terugkomt in de studie. Het woordjes stampen is niet helemaal mijn ding, ik had liever per casus les gehad, dat had ik overzichtelijker gevonden. De medische kant trekt mij minder, ik ben een logistiek medewerker. Laat mij maar lekker bezig zijn.”

Meer weten over de opleiding Logistiek medewerker OKC?

Met input en medewerking van onder andere het Radboudumc is de opleiding Logistiek Medewerker OKC van de HAN medio juli 2020 geactualiseerd. Bekijk de opleidingspagina voor meer informatie.

Meer weten over het Radboudumc?
Kijk dan eens op https://www.radboudumc.nl/patientenzorg