Cursus Logistiek Medewerker OKC

120484 operatie
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

Startdatum is nog niet bepaald

Werk je als verzorgende (mbo niveau-3) of als Centrale Sterilisatie Assistent (CSA). Werk je al als logistiek medewerker op een operatieafdeling en heb je behoefte aan theoretische onderbouwing. Dan is de opleiding Logistiek Medewerker OKC iets voor jou!

In het kort

  9 lesdagen DuurStart: 09-11-2021 Vervolg: 23-11, 21-12, 18-01-2022, 01-02, 08-03, 29-03, 12-04, 10-05, 24-05 (examen), 07-06 (herexamen) en 05-07 (diplomering)
  10 werkdagenStageten minste 3 dagen CSA en ten minste 7 dagen OKC
  176 uur in totaalStudiebelastingGemiddeld 4 uur per week afhankelijk van vooropleiding en niveau
  € 2095,-Kostenexclusief aanschaf boeken circa € 125
  mboNiveau

Wat doet een logistiek medewerker OKC?

Als logistiek medewerker OKC houd jij je bezig met alle logistieke peri-operatieve processen. Denk aan het tijdig aanleveren en opslaan van materialen en hulpmiddelen voor het anesthesiologische en/of chirurgische team op het OKC. Daarnaast verricht je werkzaamheden ter ondersteuning van het operatieteam. Jouw werkzaamheden zijn direct en indirect van invloed op het verloop van een operatie. Waaronder ook assistentie van de operatieassistent bij het aankleden of bij het aangeven van steriele materialen ter voorbereiding op een operatie. Je levert daarmee een bijdrage aan de kwaliteitszorg en professionalisering van de afdeling. Denk hierbij aan de volgende werkzaamheden:

 • Het aanleveren van alle benodigdheden apparatuur, steriele en onsteriele medische hulpmiddelen en instrumentarium aan ten behoeve van geplande én ongeplande operaties.
 • De afvoer van steriele en onsteriele medische hulpmiddelen en instrumentarium ten behoeve van geplande én ongeplande operaties.
 • Het aankleden van het steriele team.
 • Het openmaken en aangeven van steriele medische hulpmiddelen.
 • De afvoer van weefsels voor cytologisch enf pathologisch onderzoek.
 • Het uitvoeren van periodieke steriliteitcontroles volgens de geldende wet- en regelgeving van alle steriele medische hulpmiddelen en instrumentarium van de afdeling Operatiekamers.

Programma

Theorie en praktijk worden tijdens de opleiding Logistiek Medewerker operatiekamercomplex (OKC) steeds nauw op elkaar afgestemd. Je begint bijvoorbeeld pas aan je eerste stage nadat je de vaardigheidsles over steriliteit hebt gevolgd. Zo ben je steeds voorbereid op wat komen gaat en profiteer je maximaal van de ervaring. Ook is binnen de opleiding ruimte om aan te sluiten bij de praktijksituatie van jouw ziekenhuis: je stageleerdoelen worden door de praktijkopleider van de (operatie)
afdeling aangepast al naar gelang de situatie. Voor ieder ziekenhuis gelden immers zowel andere logistieke als taakfunctie-afspraken. De opleiding bestaat uit acht bijeenkomsten. Het grootste deel van de bijeenkomsten wordt besteed aan een algemeen programma. Acht onderwerpen worden uitgelicht om extra kennis op te doen:

 • Algemene kennis over operatieafdeling en -team
 • Medische terminologie
 • (Persoonlijke) hygiëne en infectiepreventie
 • Logistieke processen
 • Disposables en (bruikleen) instrumentarium
 • Kwaliteit van zorg en veiligheid
 • Fysieke belasting
 • Topografische anatomie

In ontwikelingOpleiding geactualiseerd

Om jouw handelen als logistiek medewerker OKC in de praktijk theoretisch te kunnen onderbouwen én om jezelf als professional verder te ontwikkelen is de opleiding geactualiseerd. Er is gewerkt aan verschillende onderdelen binnen de opleiding. Zo is er in deze nieuwe uitvoering meer aandacht voor:

 • Administratie en beheer van implantaten
 • Verwerken van een trauma
 • Intercollegiaal overleg
 • Reflectie
 • Feedback geven en ontvangen
 • Omgaan met stress
 • Zelfzorg
33284 studenten overleggen

Verdiepend artikelMisgrijpen is geen optie

Een pakket van A naar B. In de basis is logistiek overal hetzelfde. Toch is OK logistiek een andere tak van sport. In gesprek met Bart Meij, Operationeel manager OK Logistiek bij het Radboudumc, over wat logistiek in het ziekenhuis anders maakt, dan bijvoorbeeld in het magazijn van bol.com of een ander warehouse.

(het artikel is ook te lezen via OK visie, aug 2020)

215641 Medische Hulpverlening studenten oefenen als operatieassistent in de operatiekamer

Voor wie

 • Je bent toelaatbaar als je beschikt over minimaal mbo niveau-3 (werk- en denkniveau).
 • Je beschikt over een laptop met internetaansluiting en je kunt ermee werken.
 • Voor het volgen van de opleiding Logistiek Medewerker OKC is het nodig dat je een werkplek en begeleiding hebt in het ziekenhuis. Het meest optimaal is een werkplek als logistiek medewerker operatieafdeling (of vergelijkbaar, bijvoorbeeld steriele gang medewerker, opdekmedewerker). Eventueel voldoet een andere werkplek in het ziekenhuis ook (mits stage gelopen kan worden in je huidige functie, zoals aangeven bij het onderwerp ‘Stage’ en er steriel gewerkt dient te worden (zone A of zone B ruimte als werkomgeving). Neem bij deze situatie even contact op met de opleidingscoördinator.

Stage

Je loopt tijdens de opleiding 10 dagen stage: 3 dagen Centrale Sterilisatie afdeling (CSA) en 7 dagen OKC (waarbij het de voorkeur heeft om meer dagen op de OKC stage te lopen).De stages worden geregeld door het praktijkveld (werkgever) zelf en niet door de opleiding.

Lestijden

De lestijden zijn van 09.15 tot 16.30 uur.

Toetsing

Om de opleiding succesvol af te ronden moet de cursist aan een aantal eisen voldoen:

 • De cursist heeft een actieve bijdrage geleverd ten aanzien van de leerlijn-supervisie en de leerlijn-studievaardigheid.
 • De cursist heeft in samenwerking met het praktijkveld alle doelstellingen en de vaardigheidstoets behaald.
 • De cursist heeft een voldoende gehaald voor het afsluitende examen.

Resultaat

Indien je hebt voldaan aan de toetsingscriteria en voor minimaal 80% aanwezig bent geweest, ontvang je een certificaat voor de opleiding Logistiek Medewerker OKC van de HAN.

Samenwerking

De opleiding is ontwikkeld in nauwe samenwerking met ziekenhuizen in Nederland.  Ook werken we samen met deskundige gastdocenten, oud-studenten en ervaringsdeskundigen, zodat we altijd nieuwe en actuele kennis overbrengen.

Kosten

De kosten voor deze opleiding zijn inclusief (digitaal) studiemateriaal, maar exclusief de aanschaf van benodigde literatuur (ongeveer €125). Het lesgeld kan worden betaald in termijnen. Hiervoor betaal je €50,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld.

OpleidingscoördinatorMarloes van Sloten

Marloes van Sloten is trainer bij HAN VDO. Zij heeft de opleidingen Urologie- Continentie- Stomaverpleegkundige (UCS) en Logistiek Medewerker OKC onder haar hoede en is medecoördinator van de opleiding Maag- Darm- Leververpleegkundige (MDL). Van oorsprong is Marloes operatieassistent en pedagoog, maar tegenwoordig geeft ze les bij de opleidingen van HAN VDO met het motto “ Lang leve het leren”.

272765 Portretfoto Marloes van Sloten gang Groenewoudseweg

Incompany of maatwerktraject?

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 - 353 05 66. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1040

Ontdek de mogelijkheden van Logistiek Medewerker OKC

215641 Medische Hulpverlening studenten oefenen als operatieassistent in de operatiekamer