Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige “Wat ik maandag leerde, kon ik dinsdag meteen inzetten”

drie vrouwen overleggen een vrouw schrijft in notitieblok

“Ik kwam elke maandag voldaan thuis,” vertelt Daisy Doeleman, sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij IrisZorg over de opleiding SPV. “De verslavingszorg krijgt meer te maken met complexere vraagstukken. Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige ben je breed inzetbaar en kun je snel schakelen.”

Na 3,5 jaar bij defensie, waar Daisy werkte als hospik en ambulancechauffeur, wilde ze als verpleegkundige aan de slag. Ze kreeg de kans om de opleiding te doen bij IrisZorg. Deze organisatie richt zich op (jong) volwassenen met een verslaving en complexe problemen op het gebied van wonen en leven. Een plek waar Daisy zich al snel thuis voelde. “De organisatie investeert veel in de doorontwikkeling van medewerkers, een mooie kans die ik greep.”

De specialisatie tot sociaal psychiatrisch verpleegkundige sprak haar aan. “Steeds meer klinische bedden verdwijnen, er komt meer nadruk op acute hulp thuis. De opleiding tot sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV) bij HAN VDO speelt daar goed op in. Als SPV ben je breed inzetbaar en kun je snel de juiste zorg en hulp bieden.”

Ik wil graag zelf meteen in actie komen, maar door de opleiding heb ik geleerd om eerst alle mogelijkheden in beeld te brengen

Complexe zorg- en hulpvragen

Sociaal psychiatrisch verpleegkundigen worden bij IrisZorg vooral ingezet bij complexe problemen. “De opleiding is daarin heel compleet. In de opleiding leer je de basis van verschillende behandeltechnieken zoals cognitieve gedragstherapie en systeemtherapie. Je bent als SPV soms aan het schakelen tussen de rol van behandelaar en begeleider. Welke vraag er speelt, begint altijd bij de cliënt. Mede dankzij de studie heb ik geleerd hoe belangrijk het is om aan te sluiten bij de hulpvraag van de cliënt. Hoe wil hij of zij het eigenlijk? Hoe sluit je aan bij de cliënt? Gaan we niet te snel? Daardoor leer je van een afstandje naar de situatie kijken. “

Die coördinerende rol was even wennen. “Ik wil graag zelf meteen in actie komen, maar door de opleiding heb ik geleerd om eerst alle mogelijkheden in beeld te brengen. Door de ambulantisering ben je als SPV genoodzaakt om eerst de mogelijkheden in de thuissituatie te onderzoeken. Ook als er een klinische opname wordt verwacht. Samenwerken met het systeem van de cliënt en ketenpartners zijn hierin belangrijk.”

Rol in de organisatie

Die brede rol toont al de meerwaarde van de sociaal psychiatrisch verpleegkundige, maar hoe maak je dat kenbaar in de organisatie? “Ook dat leerden we in de opleiding. Hoe zet je jezelf en de functie op de kaart? Bij IrisZorg komen steeds meer gedreven sociaal psychiatrisch verpleegkundigen. We komen regelmatig bijeen om kennis en ervaringen te delen. Dan bespreken we ook hoe we meer zichtbaar worden en hoe we onze teams beter kunnen helpen. De opleiding heeft mij ook geholpen zekerder te zijn over mijn kennis, omdat ik mijn beslissingen beter kan onderbouwen vanuit onderzoek. Ik weet nu beter hoe ik andere mensen daarbij betrek en meeneem.”

Kennis meteen toepasbaar

Daisy kijkt met veel plezier terug naar de opleiding. “Doordat iedere student actief is in de praktijk, leer je veel van elkaar. We keken allemaal vanuit onze eigen kennis en ervaringen naar de problematiek. Alles wat we leerden was meteen toe te passen. Wat ik op maandag leerde, kon ik dinsdag al gebruiken of verbeteren in mijn werk. De gastdocenten waren ook inspirerend, iedereen kwam uit de praktijk en brachten praktische tips. Je groeide echt in je rol als sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Het is een brede studie waar ik nog elke dag iets aan heb, wat past in het leven lang leren principe als verpleegkundige.”

Ook iets voor jou?

Of liever eerst meer weten? Vraag een adviesgesprek aan, download de brochure of meld je meteen aan voor de opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV).