#cursist aan het woord Dankzij de opleiding UCS leer ik mijn adviezen beter onderbouwen

twee vrouwen praten op houten bank

“Door deze opleiding leer ik mijn adviezen beter onderbouwen”, vertelt verpleegkundige Marloes van Berkel. Zij werkt bij een leverancier van medische hulpmiddelen en volgt de post-hbo opleiding Urologie Continentie Stoma verpleegkundige (UCS). “Ik ben ontzettend gegroeid in mijn vak.”

“Urologie en continentie zijn echt 'mijn ding'”, zegt Marloes enthousiast. In 2016 heeft Marloes de opleiding continentieverpleegkundige afgerond aan het St. Antonius Ziekenhuis. Nu werkt ze bij een leverancier van medische hulpmiddelen. “Deze kantoorbaan vraagt om de nodige medische kennis. Ik adviseer klanten die voor het eerst continentiemateriaal bestellen. Ik geef advies bij continentieproblemen en uitleg over het gebruik van materialen. Hoe werkt een blaaskatheter? Welke darmspoelsystemen zijn er? Bij mijn werk staat de eindgebruiker centraal. Het hoe en waarom van de producten, daar help ik ze bij. Het voordeel van mijn werk is dat ik veel persoonlijk contact heb en ook voldoende vrije tijd.” 

Ik heb voor de opleiding UCS gekozen om meer verdieping in mijn vak te krijgen

Meer verdieping

“Ik heb voor de opleiding UCS gekozen om meer verdieping in mijn vak te krijgen”, legt Marloes uit. “Met mijn achtergrond in continentie en urologie, was het stomagedeelte een nieuwe toevoeging. Maar nog belangrijker is de ontwikkeling als verpleegkundige. Door de opleiding leer op een andere manier kijken naar continentieproblemen, ik leer over klinisch redeneren, de CanMeds rollen en kan nu een goed onderbouwd plan schrijven. De opleiding geeft meer diepgang in ons vak.”

Dat brengt Marloes ook meteen op een kanttekening: “Het is wel belangrijk dat je een continentie, urologie of stoma-achtergrond hebt, in een opleiding of als werkervaring.” Ook vond ze het inzetten van een kwaliteitsverbeterplan lastig. “Als je uit de ‘industrie’ komt, is het lastig om het directe werkveld te verbeteren.” 

Contact met andere cursisten

De meeste van Marloes haar klasgenoten komen uit het ziekenhuis. “Ik vond dat heel waardevol, omdat zij veel meebrengen uit de praktijk. Problemen en vragen die daar spelen, maar ook nieuwe ontwikkelingen. We leren veel van elkaar. We zijn echt een groep en hebben ook in coronatijd veel contact met elkaar.”

 

Gegroeid in het vak

Halverwege de opleiding, moesten Marloes en haar klasgenoten online verder door de coronacrisis. “Ik was blij dat het online door kan gaan. Ook daar leerde ik weer veel van, producten presenteren via Teams bijvoorbeeld, dat was spannend”, zegt Marloes lachend. “Ik ben zo ontzettend gegroeid in mijn vak. Ik doe niet altijd alles op dezelfde manier, zoek continue naar hoe ik dingen kan verbeteren. De opleiding UCS heeft mij zekerder gemaakt in mijn vak.”

Meer weten over de post-hbo opleiding UCS

Beter leren onderbouwen waarom je iets doet. Op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen in urologie- continentie en stomazorg. Je ideeën goed onder de aandacht brengen. Met de opleiding Urologie Continentie en Stoma verpleegkundige (UCS) breng jij de zorg naar een hoger niveau.
Bekijk de opleidingspagina op han.nl.