Urologie Continentie Stoma verpleegkundige #cursist aan het woord

“Ik vind het belangrijk om te groeien. Zodat ik met mijn collega, verpleegkundig specialist, nog beter kan samenwerken. Dankzij deze opleiding leer ik overstijgend denken,” vertelt Nicole van Leijsen.

Nicole werkt als continentieverpleegkundige op de Vrouwelijke Incontinentie Polikliniek (VIP) bij ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) en volgt de post-hbo opleiding Urologie Continentie Stoma verpleegkundige bij HAN VDO. “Ik ben opgeleid als inservice-verpleegkundige, maar was daarna nooit uitgeleerd”, vertelt Nicole van Leijssen. Zo volgde ze in 1994 de oncologie opleiding en in 2005 de opleiding tot continentieverpleegkundige in Bunnik en nu dus de opleiding tot Urologie continentie Stoma verpleegkundige (UCS). “Ik wilde mij steeds verder verdiepen in het vak.”

 

Je leert niet specifiek over continentie, je gaat juist de diepte in. Je leert overstijgend denken en meer over jouw rol als verpleegkundige.

Inzetten van geleerde gesprekstechnieken

Op de VIP waar Nicole werkt, komen vrouwen met problemen zoals plasklachten, urineverlies of verzakkingsklachten. Ze heeft veel contact met de gynaecoloog en uroloog. “Ik zie veel van de stof uit de opleiding terug in mijn werk. Nu hoor ik over specifieke plasproblemen en heb ik veel aan de lessen klinisch redeneren. Maar ook het inzetten van de geleerde gesprekstechnieken en health counseling, is ontzettend waardevol.”

Nicole geeft aan dat een vooropleiding als continentieverpleegkundige of de nodige werkervaring op dit gebied wel nodig is. “Je leert niet specifiek over continentie, je gaat juist de diepte in. Je leert overstijgend denken en meer over jouw rol als verpleegkundige.”
 

Waardevol contact

En dat was precies waar Nicole naar op zoek was. Toen kwam de opleiding tot UCS-verpleegkundige op haar pad. “Het was de enige post-hbo opleiding in Nederland. We zitten dus met mensen uit het hele land”, vertelt Nicole. “Ik ben heel blij dat ik deze opleiding heb gekozen. We hebben een leuke groep en leren ook veel van elkaar. Hoe zou jij dit doen? Hoe pak jij zo’n vraagstuk aan?”, vertelt ze. “Hoewel ik de fysieke momenten met mijn klasgenoten nu mis, ging het online volgen prima. We leren veel over literatuur zoeken, online presenteren en natuurlijk het kwaliteitsverbeterplan maken, waar we deze zomer druk mee zijn. Ik vind het allemaal even waardevol en maakt mij uiteindelijk een betere verpleegkundige.”


 

Meer weten over de post-hbo opleiding UCS

Beter leren onderbouwen waarom je iets doet. Op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen in urologie- continentie en stomazorg. Je ideeën goed onder de aandacht brengen. Met de opleiding Urologie Continentie en Stoma verpleegkundige (UCS) breng jij de zorg naar een hoger niveau.
Bekijk de opleidingspagina op han.nl.