Seksualiteit: wensen en grenzen

Themadag Pedagogiek leerjaar 3

“In het kader van beroepsontwikkeling van 3e-jaars studenten organiseert HAN Pedagogiek jaarlijks een themadag. Op maandag 6 Maart 2023 worden studenten, docenten en voor enkele lezingen praktijkbegeleiders ondergedompeld in kennis en vaardigheden rondom het pedagogische thema: “Seksualiteit”.

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
Online

Bekijk de agenda van 2024.
 
Tijdens de online pedagogiek themadag op 6 maart 2023 zetten we het thema seksualiteit stevig op de kaart. Een thema waar ieder mens en ook iedere pedagoog mee te maken heeft. Wensen en grenzen. Ken jij ze van jezelf als mens en als professional? En sta jij erbij stil wat de betekenis ervan is voor jouw werk? Weet jij hoe ten aanzien van dit thema te handelen in verschillende situaties in je aankomende beroep? Praat jij erover met collega’s? En ken je het beleid op je huidige praktijkplek in deze? 
 
Seksualiteit: wensen en grenzen
Op deze dag belichten we zowel de ontwikkelingsgebonden als de  probleemgebonden kant. De dag start met twee lezingen waarna er in workshops verder gewerkt kan worden aan professionalisering. Zelf kies je uit het aanbod welke workshops op dit moment voor jouw leerproces relevant zijn. Vanzelfsprekend wordt op de hele dag rekening gehouden met ieders grenzen.  Enkele van de vaste vertrouwenspersonen zullen zich op de dag zelf aan jullie voorstellen. Wil je nu al contact met een van hen opnemen, kijk dan op Insite
 
Is deze dag verplicht?
Om deze dag te kunnen volgen ben je vrij geroosterd van stage. Je praktijkplek is hiervan op de hoogte. Je aanwezigheid wordt verwacht en aan alle voorwaarden om aanwezig te kunnen zijn lijkt hierbij te zijn voldaan. Mocht je wegens omstandigheden toch niet aanwezig kunnen zijn, geef dit dan aan bij je coach.
 
Meer informatie?
Meer informatie over de online themadag volgt de komende tijd via de coaches, teams en mail. Je ontvangt eind januari een bericht krijgen over hoe je je kunt aanmelden voor de workshops. Houd je zelf ook de site in de gaten? 
 
Voor wie?
De lezingen zijn ook toegankelijk voor de praktijkbegeleiders, hiervoor kunnen ze begin februari aanmelden zodat ze de link naar de livestream ontvangen. De workshops zijn alleen voor studenten.
 
Organisatie Themadag
Joost van Deelen
Lotte Abeling

Programma

  1. 09:00

    Opening

  2. 09:15

    Lezing 1: Trauma na seksueel misbruik

    In je werk als pedagoog kun je te maken krijgen met kinderen, jongeren en ouders die seksueel misbruik hebben meegemaakt. De kans dat je traumaklachten ontwikkelt na het meemaken van seksueel misbruik is groot. Tegelijkertijd zijn er verschillende factoren die het voor kinderen, jongeren en volwassenen moeilijk maakt om over het meegemaakte misbruik te praten, bijvoorbeeld schaamte en gevaar. In mijn lezing ga ik hier verder op in en sta ik stil bij hoe je traumasensitief kunt werken wanneer er sprake is van een (vermoeden van) seksueel misbruik.

    Leony Coppens is onder andere klinisch psycholoog, orthopedagoog, cognitief gedragstherapeut en traumatherepeut. "Tijdens mijn werk als traumatherapeut in de afgelopen 30 jaar heb ik veel geleerd over hoe veerkracht kinderen en jongeren helpt om zich ondanks zeer moeilijke omstandigheden te blijven ontwikkelen."

     

  3. 09:50

    Lezing 2: Seksuele ontwikkeling

    Kinderen en jongeren ontwikkelen zich razendsnel, ook op seksueel gebied. Tijdens deze presentatie krijgt u een overzicht van hoe deze ontwikkeling “normaal gesproken” verloopt. Seksuele ontwikkeling wordt in de brede zin van het woord beschreven; het gaat dus niet alleen over gedrag, maar ook over gedachten en gevoelens en over gebieden die nauw aan seksualiteit verbonden zijn, zoals lichaamsbeeld en genderrollen. De seksuele ontwikkeling vindt plaats in een context van biopsychosociale factoren, die ook wordt beschreven. 

    Hanneke de Graaf is senior onderzoeker en programma manager bij Rutgers, het expertisecentrum seksualiteit. Ze houdt zich daar voornamelijk bezig met literatuuronderzoek en grootschalige studies naar seksuele gezondheid. Ook is zij de hoofdonderzoeker op het onderzoek ‘Seks onder je 25e’. 

  4. 10:45

    Workshop ronde 1

  5. 12:15

    Workshop ronde 2

  6. 13:30

    Gezamenlijke afronding

Welke kies jij? 

De workshops