13 oktober | Week tegen Armoede Symposium Kinderarmoede; zorg voor iedereen

322386 Beeld van de Week tegen Armoede met vork, stekker en huis als illustratie.

Het symposium over kinderarmoede is onderdeel van de Week tegen Armoede 2022. Tijdens deze dag staat armoede bij kinderen en wat jij kan doen centraal! Zien we jou op 13 oktober?

Via de media worden we in toenemende mate voorzien van alarmerende berichten over toenemende armoede. Steeds meer huishoudens leven van nét te weinig geld en dat raakt ook kinderen. In iedere basisschoolgroep zitten twee of drie kinderen die thuis in armoede leven, op lange termijn heeft dat vaak een negatieve invloed op hun ontwikkeling. Minder bekend is de invloed die armoede heeft op het pasgeboren kind. En wat betekent financiële krapte voor oudere kinderen? Wat is een passende aanpak voor deze verschillende leeftijdsgroepen en wie speelt daarin een rol? De boodschap van dit symposium: Kinderarmoede is een zorg voor iedereen. De aanpak van kinderarmoede vraagt om een gezamenlijke inspanning op verschillende niveaus. Economen en sociaal werkers, leerkrachten en verloskundigen, sportcoaches, juristen en ondernemers: We nodigen je van harte uit om te komen luisteren én bij te dragen op 13 oktober.   

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
HAN Campus Nijmegen
Kapittelweg 33
Nijmegen

Deelname
Gratis

Programma 13 oktober

Bekijk het voorlopige programma voor het symposium 'Kinderarmoede; zorg voor iedereen' hier:

 1. 09:30

  Ontvangst & Registratie

  Inloop en ontvangst door studenten 

 2. 10:15

  Opening | Carinda Jansen & Isabella Di Stefano

  Carinda is een van de grote aanjagers van de Week tegen Armoede: "Voor het doorbreken van armoede zijn grote veranderingen nodig, in groepen mensen, organisaties, politiek en zelfs wereldwijd. Grote veranderingen zijn het gevolg van mensenwerk en van het besef dat je zélf een klein verschil kunt maken.”

  Isabella is student HBO-Rechten aan de HAN en groeide op in armoede: “Ik ervaar nog steeds de naweeën van de armoede in mijn jeugd. Hoe armoede eruit ziet in Nederland? Ik vind het belangrijk om mijn ervaringen te delen zodat er meer begrip komt voor mensen die het financieel minder hebben.”

 3. 10:30

  Paul van der Lecq | Armoede als negatieve erfenis

  Kinderen zijn niet arm of rijk. Juridisch hebben ze niet de beschikking over middelen. Het is door de ouders dat kinderen indirect wel of geen beschikking hebben over middelen. Kinderen die in armoede opgroeien krijgen vaak een negatieve erfenis, die hun leven sterk beïnvloedt.

  Paul van der Lecq is filosoof-econoom. Als hoofdonderzoeker/ kwartiermaker lectoraat Morele bij Economie AFEM houdt hij zich vooral bezig met de relatie tussen verdelingsvraagstukken en de moraal.

 4. 11:00

  Mariëtte Lusse | SOS bij kinderarmoede

  Dat armoede de ontwikkeling van kinderen op alle leefgebieden belemmert weten we. Maar hoe kunnen professionals bijdragen aan het doorbreken van de armoedecirkel en het vergroten van de toekomstkansen van kinderen en jongeren? Daarbij is samenwerking tussen de jeugddomeinen essentieel.

  Mariëtte Lusse is lector Kinderarmoede bij Hogeschool Rotterdam. Zij ontwikkelde een drieluik aan handreikingen voor beter omgaan met kinderarmoede voor professionals op scholen (po en vo), in het sociaal domein en in de jeugdgezondheidszorg. 

  Presentatie Mariëtte Lusse - SOS bij Kinderarmoede 

 5. 11:30

  Vroege lunch

 6. 12:15

  Workshopronde 1

  Tijdens de workshoprondes 1 en 2 bieden we 5 verschillende workshops aan. Meer informatie over de workshops vind je onderaan de pagina. Geef bij je inschrijving jouw top 3 door!

 7. 13:05

  Workshopronde 2

  Tijdens de workshoprondes 1 en 2 bieden we 5 verschillende workshops aan. Meer informatie over de workshops vind je onderaan de pagina. Geef bij je inschrijving jouw top 3 door!

 8. 14:00

  Talkshow | Kinderarmoede; zorg voor iedereen

  Tafeldames Elma Vriezekolk en Jessica van Hinthem hebben Mark Lauriks, wethouder in de gemeente Arnhem en John Brom, wethouder in de gemeente Nijmegen te gast. Beide wethouders hebben armoedebestrijding en werk & inkomen in hun portefeuille. Hoe gaan zij in hun gemeente hiermee om en welke lessen zijn geleerd uit bijvoorbeeld de toeslagenaffaire. Naast de wethouders zit er ook een ervaringsdeskundige aan tafel. Vervolgens sluiten academiedirecteuren Manon Eustatia (Rechten), Willem Leijten (Financieel Economisch Management) en lector Lisbeth Verharen aan. Zij gaan na wat het gesprek van zojuist betekent voor de huidige én toekomstige professionals. 

workshops

Tijdens de workshoprondes 1 en 2 bieden we 5 verschillende workshops aan. Meer informatie over de workshops vind je onderaan de pagina. Geef bij je inschrijving jouw top 3 door!

Bewijs van deelname

Heb je een bewijs van deelname nodig? Laat het ons weten bij je inschrijving. Dan zorgen we ervoor dat er een bewijs voor je klaar ligt aan het einde van het symposium. 

Meer weten?Week tegen Armoede 2022

Samen tegen armoede. Leer van elkaar, discussieer en kom in actie. Waarom de Week tegen Armoede? Omdat jouw inzet verschil maakt. Dus, doe jij mee? Bekijk het programma op de speciale pagina over de Week tegen Armoede. 

322393 Beeld van de Week tegen Armoede met vork, stekker en huis als illustratie.

ContactStel je vraag

Initiatiefnemers van de Week tegen Armoede 2022 zijn de Zorgalliantie, de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen en de Academie Mens & Maatschappij. Voor vragen over het programma van de week of het symposium Kinderarmoede kun je contact opnemen met ons via: communicatie.amm@han.nl

Wil je jouw verhaal met ons delen? Ook dat kan via onderstaande button! 

53265 Ivakanka en Anouk helpen bij balie open avond