Doe een studiekeuzetest

Laptop met blauwe hoes

Wat een studiekeuze zo lastig maakt? Er is zoveel te kiezen! Daarom is het slim om eerst een richting te bepalen. Studiekeuzetesten en spellen kunnen je daarbij helpen. Maar welke test kies je dan? En heeft een studiekeuzetest wel nut? Dat ligt er aan hoe je ermee om gaat. Hier lees je hoe dat zit.

Heeft een studiekeuzetest wel nut?

Welke hbo-studie kies jij? Hoe heerlijk zou het zijn als een testje van 10 minuten jou in 1 klap het antwoord zou geven. Helaas, zo werkt het niet. Jouw studiekeuze is een proces waarin je meer te weten komt over jouw persoonlijkheid, interesses, waarden en competenties. Die zoektocht kun je niet inkorten tot een online vragenlijstje van 10 minuten. Heeft een studiekeuzetest dan wel nut? Ja, een studiekeuzetest of interessetest kan jou zeker helpen. Als je een goede test kiest en daar goed mee omgaat.

Welke studiekeuzetest kies je?

Google op 'studiekeuzetest' en je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Welke test helpt jou echt verder? "Zomaar een online studiekeuzetest doen zonder begeleiding is geen goed idee", zegt onderwijsontwikkelaar Daphne Wiersema in Koosje, het studiekeuzemagazine voor ouders. Je loopt volgens Daphne het risico dat je de verkeerde conclusies over jezelf gaat trekken. Het is namelijk best intimiderend, de uitlsag van zo'n test of vragenlijst. Je kan er juist door gaan piekeren en onzeker worden, in plaats van dat het je verder helpt.

Kies dus een test die goed in elkaar zit. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van goede testen, spellen of vragenlijsten op het gebied van studiekeuze. Maar minstens net zo belangrijk: hoe ga je om met de resultaten?

Wat doe je met de uitslag van een studiekeuzetest?

Natuurlijk baseer jij jouw uiteindelijke studiekeuze niet alleen op de resultaten van een test. Maar die resultaten zijn wel een handig hulpmiddel, ze kunnen jou een richting geven. Stof om over na te denken en om verder over te praten met ouders, vrienden of je decaan. Wat zegt de uitkomst over jou? Herken jij jezelf daarin? Herkennen anderen jou daarin? Waarom wel of niet? Die gesprekken en gedachten maken een studiekeuzetest waardevol. Daarna kun je weer verder op onderzoek uit. Nu weet je misschien wat beter welke opleiding(en) je verder wilt onderzoeken tijdens een Open Dag, Meeloopdag of Proefstudeerdag.

IcaresDoe de interessetest

Wat vind je leuk, waar krijg jij energie van? En welke studies passen daar bij? Met deze vragenlijst breng je in ongeveer 10 minuten in beeld wat jouw interesses op dit moment zijn. Het resultaat is een overzicht van opleidingen die daar mogelijk bij aansluiten. Kies vervolgens een paar studies die je eens verder zou willen onderzoeken. Op een Open Dag bijvoorbeeld.

Twee studenten buiten voor R31 met laptop

Aankruisen op papier

Heb je het studiekeuzemagazine van de HAN voor je liggen? Blader dan snel naar pagina 26. De interessetest geeft inzicht in jouw voorkeuren en opleidingen die passen bij jouw voorkeuren. Het invullen is eenvoudig. Beoordeel 38 activiteiten en tel de scores bij elkaar op. Wat vind jij bijvoorbeeld van het in elkaar zetten van een IKEA-bouwpakket en is het geven van een presentatie iets waar je van gruwelt of geniet?

301454 De cover van studiekeuzemagazine Zoek het uit 2021 met witruimte eromheen voor han.nl

Studiekeuze123

Studiekeuze123 is de studiekeuzesite van de Rijksoverheid. Zij bieden 3 zinvolle testen: 

  • De Oriëntatiemeter laat zien hoe ver je bent in het studiekeuzeproces (gratis).
  • De Interessetest is een wetenschappelijk onderbouwde test die je inzicht geeft in jouw interesses (€4,70).
  • Met de Persoonlijkheidsmeter ontdek je wat jouw persoonlijkheidskenmerken zijn en welke beroepen daarbij aansluiten (gratis).
32096 student in de les, werken, les, college, laptop, economie, finance tax and advice, fta

iQuestStudiekeuzespel

Ontdek welke opleidingen bij jouw interesses passen met een spelletje iQuest. Het doel van het kaartenspel? Een bewuste studiekeuze maken. Door met 1 andere speler kaarten te leggen en vragen te stellen krijg je meer inzicht in jezelf en wat jij leuk vindt. Verwerk de uitkomst van het kaartspel op iQuestspel.nl, dan rolt er een top 3 van Studierichtingen uit waar jij je verder in kunt verdiepen.

close-up kaarten van kaartspel