Overstappen naar het mbo: hoe werkt dat?

Met een havodiploma ga je richting het hbo. Toch? Niet per se. Een mbo-opleiding is natuurlijk ook een optie. Omdat je twijfelt of een hbo-opleiding niet te moeilijk is, er geen hbo-opleiding voor jouw toekomstige beroep bestaat of omdat je meer praktijk verkiest boven theorie. Maar hoe zit dat eigenlijk: overstappen naar het mbo?

77206 Citadel Middelbare school pauze leerlingen 2

Aan de slag

Voor sommige beroepen bestaat geen hbo-opleiding. Wil jij bijvoorbeeld kapper of loodgieter worden? Dan ligt jouw vervolgstap sowieso binnen het mbo. Deze opleidingen leer je met veel praktijkonderwijs en minder theorie. Mbo-opleidingen zijn allemaal meer gericht op ‘doen’. Je zit minder uren in de klas, gaat meer aan de slag met medestudenten en loopt veel stage. 

Snelle overstap

Weet jij al honderd procent zeker dat je een overstap wil maken naar het mbo? Voor deze overgang is een havodiploma niet nodig. Je mag overstappen met een bewijs van overgaan van de derde naar de vierde havoklas. Een andere plek en school biedt natuurlijk ook uitkomst als het gewoon even niet meer wil op jouw middelbare school. 

Voor twijfelaars en profielswitchers

Soms weet je gewoon nog niet wat je wilt en dat is helemaal niet zo gek. Door eerst een mbo-opleiding te volgen neem je meer tijd om te beslissen welk beroep bij jou past. Doorstromen naar hbo kan tenslotte altijd nog en je hebt dan al wel je mbo-opleiding op zak. Sluit je profiel niet aan op de hbo-opleiding van jouw keuze? Dan kan je via certificaten bijscholen, maar ook een mbo-opleiding volgen in de richting van jouw vakgebied. Zo leer je alvast in de richting die je interesseert.