Van havo naar mbo: hoe werkt dat?

Met een havodiploma op zak ga je richting het hbo. Toch? Niet per se. Een mbo-opleiding is natuurlijk ook een optie. Want misschien bestaat er geen hbo-opleiding voor jouw toekomstige beroep of kies je liever voor meer praktijk in plaats van theorie. Lees hier alles over de stap van havo naar mbo.

havo leerlingen

Waarom van havo naar mbo?

  • Voor sommige beroepen bestaat geen hbo-opleiding. Wil jij bijvoorbeeld kapper of loodgieter worden? Dan ga je sowieso voor een mbo-opleiding.
  • Op een mbo-opleiding ga je veel in de praktijk aan de slag en leer je minder theorie. Mbo-opleidingen zijn allemaal gericht op ‘doen’. Je zit minder uren in de klas, gaat meer aan het werk met medestudenten en loopt veel stage. Misschien past dat beter bij jou?
  • Soms weet je gewoon nog niet wat je wilt. Helemaal niet zo gek. Door eerst een mbo-opleiding te volgen neem je meer tijd om te beslissen welk beroep bij jou past. Doorstromen naar hbo kan altijd nog en je hebt dan wel al je mbo-diploma op zak. 
  • Overstappen naar het mbo kan ook fijn zijn als het gewoon even niet meer lekker loopt op jouw middelbare school. 

niet per se een havodiploma nodig

Weet jij al zeker dat je na de havo naar het mbo wil? Dan heb je niet per sé een havodiploma nodig. Als jij het bewijs hebt dat je over bent gegaan van de 3 naar 4 havo dan word je toegelaten op het mbo.

toch van mbo naar hbo

Kies jij na de havo voor een mbo-opleiding? Dan kun je daarna altijd nog door naar het hbo. Je kunt dan voor een opleiding van 2 of 4 jaar gaan, en doorstuderen in dezelfde richting als je mbo-studie of juist iets breder kijken. Welke studievormen er zijn en welke opleidingen op elkaar aansluiten lees je op de pagina van mbo naar hbo. Daar lees je ook meer over kosten, hbo-vaardigheden en meer. Wist je dat er een speciaal magazine is voor mbo'ers die door willen naar het hbo?

435924 Studiekeuze hbo-studie Open Dagen HAN