Vind ik na mijn studie wel een baan?

Je diploma helpt je op weg naar de baan van jouw dromen. Maar het geeft je geen garanties. Je kunt je geluk een handje helpen door te gaan voor een studie met hoge baankansen. Maar zijn de baankansen van nu de baankansen van straks? En is het niet beter te gaan voor dat wat je nu wil en je hart te volgen? Gebruik je verstand maar volg ook je hart.

33563 built environment student laptop

Welk beroep heeft de toekomst?

In elke opleiding zit een toekomst, daar mag je vanuit gaan. Maar natuurlijk zijn er verschillen per baan en dus verschillen per opleiding. Zo weten we dat de zorg altijd blijft bestaan, maar technische markten kunnen komen en gaan. Intermediair zette de kansrijkste banen van 2020 voor je op een rijtje. De top 3? Data protection officer, growth hacker en privacy officer.

234462 null
Studie in Cijfers
 

Baankansen per opleiding

Heb je een opleiding op het oog? Op de opleidingspagina ontdek je meer over de baankansen van die opleiding:

  • Onder het kopje ‘jouw toekomst’ vind je info over baankansen en salaris. Ook over beroepen en doorstuderen trouwens.
  • Op de overzichtspagina van de opleiding vind je een link naar Studie in Cijfers. Daar zie je hoeveel procent dan de afgestudeerden werk op niveau vindt.
Studenten lopen door de hal, wandelen, docent, finance tax and advice, fta, economie
2 miljoen baanopeningen
 

Pak je kans!

Dat er in de toekomst heel veel banen vrijkomen is zeker. In de komende 6 jaar worden zo’n 1,6 miljoen medewerkers vervangen. Deze 1,6 medewerkers verlaten (tijdelijk) de arbeidsmarkt vanwege bijvoorbeeld (vroeg)pensioen, mantelzorg of een carrièreswitch. Ondanks de verwachte afvlakking van de economische groei worden er in de komende 6 jaar in totaal meer dan 2 miljoen baanopeningen verwacht. Gediplomeerden die de komende jaren de arbeidsmarkt instromen hebben dus zeker een goede kans op een baan. Bachelors en masters hebben tot 2024 de beste kansen op werk. Pak je kans!

30295 Studenten aan het werk met microscoop en computer

Studeer wat je liket

Baankansen klinken mooi, maar ze zeggen niks over welke studie kansrijk is voor jóu: welke studie ga je leuk vinden, volhouden en afmaken? Eigenlijk is het heel simpel: studeer wat je liket. Dan is de kans groot dat je er plezier in hebt, en dan word je er vanzelf goed in. Dat vergroot pas echt jou kan op een baan! Ben je nog op zoek naar jouw passie? Klik verder om op onderzoek uit te gaan.

315334 campagne studeer wat je liket 2021, engineering