Master-studenten aan het werk in de HANgar op de HAN

Wat is nu precies een bachelor en wat is een master? De term valt overal, maar voor veel studenten is het nog niet echt duidelijk wat het precies inhoudt.

Wat is het verschil tussen bachelor en master?

Bachelor en master zijn graden voor mensen die een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond. Na een 4-jarige opleiding aan een hogeschool of 3 jaar aan de universiteit krijg je de graad bachelor. Daarna kun je nog 1 tot 3 jaar doorstuderen voor een master. Dit kan een hbo-master zijn, maar ook een universitaire master. 

Na havo, vwo of mboWat is een bachelor?

​Een bacheloropleiding kun je volgen aan de hogeschool of de universiteit. Een hbo-bachelor kan je starten na een afgeronde opleiding in het voortgezet onderwijs (havo of vwo) of in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). De opleiding duurt 4 jaar en is vrij praktijkgericht. Na je bachelor ben je klaar voor de arbeidsmarkt, maar je kan ook doorstuderen voor een hbo-master.

Een universitaire bachelor kan je beginnen met je vwo-diploma of hbo-propedeuse op zak. De opleiding duurt 3 jaar. Na de bachelor kan je je in de master specialiseren en word je voorbereid op de arbeidsmarkt of een wetenschappelijke carrière.

455831 2 communicatie studenten zittend in gesprek

Na de bachelorWat is een master?

Na het behalen van je bacheloropleiding (hbo of wo) kan je doorstromen naar een master. Een master kan je volgen op een hogeschool of universiteit in Nederland, maar ook in het buitenland. Je moet wel voldoen aan het instroomprofiel van de masteropleiding. Soms moet je ook een schakelprogramma doorlopen. Daarnaast zijn er ook nog verschillen tussen een hbo-master en een wo-master.

32561 Daryna en Jarno laptop en smartphone, FEM Associate degrees

Het bachelor/masterstelsel

Het bachelor/masterstelsel (bamastelsel) is ingevoerd om opleidingen op Europees niveau vergelijkbaar te maken. Dat zorgt voor een aantal voordelen:

  • Aansluiting met andere Europese opleidingen
  • Meer mogelijkheid tot uitwisselingsprojecten tijdens je studie
  • Mogelijkheid om na je studie in het buitenland aan het werk te gaan of verder te studeren

Dit stelsel is internationaal erkend. Bachelor en master zijn daarmee allebei internationaal erkende titels die je mag gebruiken als je je opleiding hebt afgerond aan een hogeschool of universiteit.