Buitenlandse vooropleiding

Heb je een buitenlandse vooropleiding? Om te kunnen starten aan de HAN moet je diploma gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma. Ook is het belangrijk dat je goed Nederlands spreekt en schrijft: dit noemen we de taaleis. De taaleis is B2-niveau, volgens het Europees Referentiekader (ERK).

Studenten aan het werk bij oscilloscoop

Buitenlands diploma

Buitenlandse diploma’s laten we waarderen door het Nuffic. Twijfel je over het niveau van je diploma? Het HAN VoorlichtingsCentrum kan je daar meer over vertellen.

Zo voldoe je aan de taaleis

Je kunt op verschillende manieren aantonen dat je voldoet aan deze eis.

1.      Je voldoet aan de taaleis als je bent geslaagd voor alle 4 de onderdelen van het Staatsexamen NT2, programma II.  Of als je geslaagd ben voor alle 4 de onderdelen van de Toelatingstoets NT2 van de HAN, of een combinatie van beiden. We nodigen je dan uit voor een toelatingsgesprek. Je kennis van de Nederlandse taal komt aan bod. Via het HAN Talencentrum kun je je op dit examen voorbereiden.

2.      Als je Nederlandstalig bent opgevoed of al Nederlands hebt gevolgd, voldoe je misschien ook aan de taaleis. Bijvoorbeeld als je minstens 2 jaar Nederlands op het voortgezet onderwijs hebt gevolgd (op B2-niveau). Of als je Nederlandstalig bent opgevoed. Je moet dit wel kunnen aantonen bij de Commissie Toelatingsonderzoek.

3.      Met een Nederlandstalig buitenlands diploma (bijvoorbeeld uit België of de Nederlandse Antillen/Caribisch Nederland) voldoe je ook aan de taaleis.

Ben je vluchteling?

Als je als vluchteling in Nederland bent, is het Taal- en Schakeljaar misschien iets voor jou. Hierin bereiden we je optimaal voor op je bachelor.

Meld je op tijd aan!

Zorg dat je vóór de start van de opleiding (1 september of 1 februari) voldoet aan de taaleis. Stuur je aanvraag in vóór 1 juli of vóór 1 december. Let op: je bent pas definitief aangemeld als DUO weet dat je aan de taaleis voldoet.

  • Stuur je certificaat van het staatsexamen NT2 programma II naar DUO én Bureau Toelating en Selectie.
  • Geen staatsexamen gedaan, maar voldoe je wel aan de taaleis? DUO heeft dan een verklaring (beschikking) van de HAN nodig. Vraag deze aan via: toelating@han.nl. De HAN stuurt de beschikking voor je op naar DUO. Zodra DUO deze heeft ontvangen, krijg je daarover bericht.

Stel je vraag

Het HAN VoorlichtingsCentrum helpt je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 09:00 tot 16:30 uur
Schoolvakanties: 09:00 tot 14:00 uur

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500