Studiepunten

Wat zijn studiepunten en hoeveel heb je er nodig om over te gaan? En wat betekent BSA? Je leest het hier!

Bindend studieadvies

Het 1e jaar van een hbo-bacheloropleiding wordt ook wel het propedeusejaar genoemd. Wat dat eerste jaar extra spannend maakt, is dat je voldoende studiepunten moet halen om over te gaan naar het 2e jaar. Aan het einde van dat 1e jaar krijg je namelijk een bindend studieadvies (BSA). Met een positief BSA kun je door naar het 2e jaar. Daarvoor heb je een minimaal aantal studiepunten nodig. Vaak zijn dat er 45, maar het kan per opleiding verschillen. 

Studiepunten halen

In totaal kun je in het 1e studiejaar 60 studiepunten halen. 1 studiepunt (EC) staat voor 28 studiebelastingsuren. Daar vallen zowel contacturen als zelfstudie onder. Je krijgt die studiepunten als je een ‘onderwijseenheid’ hebt afgerond. Dat is bijvoorbeeld een toets, een project of een stage. Bij de meeste opleidingen van de HAN haal je studiepunten per blok. Als je alle onderwijseenheden in dat blok hebt gehaald, krijg je alle studiepunten van dat blok. Mis je een onderwijseenheid, dan krijg je voor dat blok (nog) geen studiepunten. Je kunt natuurlijk wel herkansen. Check even hoe jouw opleiding is opgebouwd.

Propedeuse

Als je alle 60 studiepunten van het eerste jaar binnen hebt, haal je je propedeuse – ook wel ‘P’ genoemd. Dat certificaat bewijst dat je het niveau van de opleiding aan kan. Haal je je propedeuse niet in het 1e jaar, dan mag dat in het 2e jaar ook nog. Als je je propedeuse wel in het 1e jaar haalt, kun je er ook voor kiezen om door te stromen naar de universiteit.  

Negatief BSA

Haal je niet genoeg studiepunten in het 1e jaar of heb je je propedeuse na 2 jaar nog niet, dan krijg je een negatief bindend studieadvies (BSA). Dat betekent dat je moet stoppen met de opleiding. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past. 

Bijzondere omstandigheden

Speelt er iets in je leven waardoor het je niet lukt het benodigde aantal studiepunten te halen? Geef dat dan zo snel mogelijk aan bij je studiebegeleider. Hier lees je meer over studeren met bijzondere omstandigheden