Collegegeld

Een hbo-studie kost geld. Je betaalt jaarlijks collegegeld bij HAN. Hoeveel dat is, hangt af van jouw situatie. Is dit je 1e inschrijving in het hbo in Nederland? Dan hoef je in het 1e jaar misschien maar de helft van je collegegeld te betalen. Mooi meegenomen toch? Hier lees je meer.

Twee studenten werken samen met laptop

Krijg ik korting op mijn collegegeld in verband met corona?

Vanwege corona hoeft een groot deel van de studenten maar de helft van het collegegeld te betalen in studiejaar 2021/2022. Lees hier of dat ook voor jou geldt. In de tabel hieronder zie je hoeveel je dan gaat betalen. Je kunt het ook berekenen met de collegegeldwijzer.

232300 Studenten begroeten elkaar met elleboog. Mondkapjes op. Covid19. Corona

Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

Het collegegeld is een vast bedrag per jaar, maar de kosten verschillen wel per opleiding. Ook jouw persoonlijke situatie speelt een rol: ga je voor het eerst aan het hbo studeren of is dit jouw 2e bachelor? Dat bepaalt of jij wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld betaalt. Kijk hieronder of jij wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld moet betalen, dan zie je meteen hoeveel dat dit jaar is.

  • Je kunt dit ook berekenen met de collegegeldwijzer.
  • Hierboven lees je meer over de korting op collegegeld in verband met corona.

Wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld?

Wordt mijn collegegeld gehalveerd?

Als je nog niet eerder in Nederland gestudeerd hebt, hoef je in je 1e studiejaar misschien maar de helft van het collegegeld te betalen. Dat is mooi meegenomen! Deze halvering geldt voor voltijd, deeltijd en duale studies. Geldt dit ook voor jou? Check het in dit handige stroomschema en pak ook even de FAQ erbij. Meer weten? Kijk ook eens op de website van de Rijksoverheid.

Let op: de korting op collegegeld in verband met corona staat hier los van. Je leest er meer over in de FAQ hieronder.

257968 Stroomschema halvering collegegeld 2021

FAQ Halvering collegegeld

Alles over het betalen van je collegegeld

Geef zo snel mogelijk je machtiging af

Je betaalt pas vanaf september collegegeld, maar het is wel belangrijk dat je nu alvast een machtiging afgeeft voor die betaling. Dat betekent dat je de HAN nu alvast toestemming geeft om vanaf de start van je studie geld van je rekening af te schrijven. Pas als jij die machtiging hebt afgegeven kunnen we je definitief inschrijven voor een opleiding. Dat willen we op tijd doen, zodat jij bij de start van je studie alle HAN-faciliteiten kunt gebruiken.

Geef je machtiging dus zo snel mogelijk af, in elk geval vóór 15 augustus. Dat doe je in Studielink. Je kunt zelf kiezen of je voor het hele jaar in 1 keer betaalt of in 10 termijnen. Goed om te weten: je kunt de machtiging eventueel nog tot augustus intrekken. In de FAQ hieronder lees je alles over de termijnen, de machtiging en meer.

FAQ Collegegeld betalen

Wat kost een hbo-studie?

Op deze pagina hebben we het gehad over collegegeld. Dat zijn belangrijke kosten als je een hbo opleiding gaat doen. Met welke kosten moet je nog meer rekening houden? Denk aan boeken, readers en een laptop. Misschien ook excursues en studiereizen. Ga je voor het eerst op kamers? Dan krijg je ook voor het eerst te maken met kosten voor je levensonderhoud, zoals huur en boodschappen. Daar staat dan wel weer studiefinanciering tegenover!

Werken in mediatheek serieus

Vragen?

Kijk eerst eens in onze FAQ. Staat het antwoord op jouw vraag daar niet tussen?
ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500