57927 Stockbeeld interessegebied techniek

De themaroute Robotics richt zich op de ontwikkeling en toepassing van robots. Dit is een hard groeiend veld van techniek waarin industrieel productontwerp, werktuigbouw, elektronica, ICT en technische bedrijfskunde een rol spelen.

De ontwikkeling in robot-technologie is enorm snel gegaan. Omdat er zoveel disciplines bij komen kijken is het ook complex. En maatschappelijk is het van groot belang. Daarom hebben we een academie-brede themaroute gestart waarin studenten binnen het bestaande curriculum zich kunnen specialiseren en het certificaat Robotics Engineer kunnen halen. Studenten die deelnemen worden door docenten en onderzoekers intensief begeleid. Het aantal plaatsen is beperkt.

Read the information in English on our international website

Het belang van robots

Door een tekort aan arbeidskrachten en steeds hogere eisen aan kwaliteit, snelheid en precisie wordt de vraag naar robots steeds groter. Dat geldt in de industrie maar ook in de zorg, en wellicht over een paar jaar in de horeca. Landen om ons heen, Duitsland, Italië, Denemarken en landen verder weg met name Japan en Korea, zijn al langer heel actief bezig met robotisering. In Nederland komt de robotisering nu ook op gang. De vraag naar Robotics Engineers groeit hard.

141326 2 rode power tools robots in een fabriek

Wat kun je als student met robotics?

De themaroute geeft je de tijd en de kans om al tijdens de studie expertise te ontwikkelen over robotisering. Er is focus en ruimte om je hierin te profileren. Je combineert kennis en ervaring vanuit je eigen opleiding en vult die aan met specifieke expertise op een of meerdere disciplines in de robotisering. Je werkt daarin vaak met studenten van andere opleidingen samen. Bijvoorbeeld: om de robot goed aan te sturen is er kennis nodig van vision, moeten operators goed met de robot kunnen samenwerken, en past de robotoplossing in het proces, enzovoort.

Studenten van verschillende opleidingen kunnen met robottechnologie aan de slag:

  • Als werktuigbouwkundige kun je aan de slag met het ontwerp (belasting, snelheid,…) van het robotsysteem; en met het hele handlingssystem waar product en robot elkaar ‘tegenkomen’. Dat beperkt zich soms tot de tooling of gripper, maar vaker gaat dit verder.
  • Als elektrotechnisch / embedded systems engineer werk je aan de aansturing van de robot in z’n verschillende vormen. Ook de diverse sensoren (distance, tactile, vision) spelen hier ook een rol.
  • Als industrieel productontwerper ontwerp je de interface waardoor operator en robot goed kunnen samenwerken en ben je je überhaupt bewust van de gehele gebruikerservaring.
  • Als automotive engineer bedenk je oplossingen voor hoofdzakelijk mobiele robotoplossingen. En uiteraard voor de toepassingen in de automotive industrie.
  • Als technisch bedrijfskundige zorg voor de integratie en acceptatie van de robotoplossingen in de processen. Kwaliteit maar ook data zijn hier wezenlijk.
7b57cc36-0ce7-11ee-8953-02565807075b Studenten in automotive lab streetdrone

Hoe gaat het in zijn werk?

Heb je interesse dan meld je je aan bij:
Robotics Board
themaroute.robotics@han.nl.
Samen bespreken we je drijfveren en de eisen (o.a. de invulling van vakken, minoren en projecten). We zorgen voor een begeleidingstraject en stemmen benodigde kennis af. Je participeert in onderzoeksprojecten, werkt samen met de industrie en krijgt masterclasses en workshops van HAN docent-onderzoekers en externe experts.

Certificaat Robotics Engineer

Samen met het Nederlands Instituut voor Industriële Robotica werken we aan deze themaroute. Studenten die de themaroute met succes doorlopen, voldoende studiepunten halen en projectgoedkeuring hebben gekregen van de Robotics Board krijgen het certificaat Robotics Engineer.