Feedback in VR
In het po en vo is de schoolpraktijk dé plek waar leraren-in-opleiding zich ontwikkelen. In een veilige, maar uitdagende omgeving bouwen ze aan hun kennis, vaardigheden en professionele houding. Maar de aankomende leraar komt hier ook in aanraking met relevante problemen en kritische beroepssituaties. Kan feedback in VR leraren ondersteunen om beter om te gaan met complexe klassensituaties?

Projectteam
Meer weten? Neem contact op met een van onze teamleden.
Tamara van Schilt-Mol
Lector Eigentijds beoordelen en beslissen
Marjoleine Dobbelaer
Senior Onderzoeker
Kyle van den Langenberg
Onderzoeker
Over het onderzoek
Leren op de werkplek (tijdens de stage) is een onmisbaar onderdeel van elke lerarenopleiding. In het basis- en voortgezet onderwijs vormt de schoolpraktijk een krachtige leeromgeving waarin de aankomende leraar in staat gesteld wordt relevante competenties (kennis, vaardigheden en houdingen) te verwerven binnen veilige, uitdagende beroepssituaties (Timmermans, 2012). De aankomende leraar komt (al tijdens de stage) op de werkplek verschillende kritische beroepssituaties tegen.
We onderzochten in dit project het gebruik van Virtual Reality (VR) scenario’s als toepassing voor het leren van leraren. Door verschillende kritische beroepssituaties in een realistische (maar veilige) omgeving te oefenen, ontwikkelden leraren in opleiding complexe vaardigheden in uitdagende beroepssituaties. Binnen het project zijn drie VR-scenario’s ontwikkeld, gericht op klassenmanagement, pedagogiek en didactiek.
Het verbinden van complexe kennis en vaardigheden en de koppeling met de praktijkleersituatie zijn essentieel voor de leerervaring en opbrengsten (Fransen, 2015). Kenmerkende aspecten binnen de beroepspraktijk van leraar PO en leraar VO, waarin activiteiten en handelingen getraind kunnen worden, zijn gericht op:
- Pedagogiek; het creëren van een veilige leeromgeving en het bevorderen van de ontwikkeling van leerlingen tot zelfstandige en verantwoordelijke personen.
- Didactiek: het creëren van krachtige leeromgevingen waarin effectieve didactische strategieën ingezet worden om het leren van leerlingen te bevorderen.
- Klassenmanagement: het creëren van een leeromgeving met daarin een overzichtelijke, ordelijke, taakgerichte sfeer en structuur.
Het effect van de leerervaring in VR wordt in belangrijke mate beïnvloed door de feedback op handelen en leerprocessen binnen deze krachtige leeromgeving. uit eerder onderzoek is nog niet duidelijk hoe verschillende feedbackvormen binnen VR van invloed zijn op de leerervaring van studenten, en, eventueel, van welke verschillen hierbij concreet sprake is. Dit vraagstuk staat dan ook centraal in dit onderzoek. Hoe dragen de verschillende feedbackvormen binnen een VR-context bij aan het versterken van de leerervaring van leraren in opleiding?
Studenten krijgen tijdens het uitvoeren van de drie scenario’s tussentijds feedback op hun handelingen. Binnen elk scenario zijn verschillende vormen van feedback gegeven en onderzocht namelijk:
- voorgeprogrammeerde feedback,
- feedback door docenten en
- feedback door peers
Het inzetten van VR biedt mogelijkheden om studenten ook online voor te bereiden op hun beroepspraktijk, door hen in gesimuleerde omgevingen realistische leerervaringen op te laten doen en hierbij complexe vaardigheden in kritische beroepssituaties te laten ontwikkelen. Dit kan handig zijn op momenten dat oefenen in een echte klassenomgeving door omstandigheden niet mogelijk is (denk aan de afgelopen COVID19-periode). Het effectief inzetten van VR kent echter een aantal belangrijke voorwaarden. Zo is structurele inbedding in het curriculum is noodzakelijk, en moet er gebruik gemaakt worden van relevante en gevarieerde scenario’s die aansluiten bij de leermogelijkheden en behoeften van studenten. Studenten leren het meest door te doen: ervaren, observeren, handelen en reflecteren. (Van der Zijp, 2021).

Doel
- Inzicht krijgen in hoe verschillende soorten VR-feedback de leerervaring beïnvloeden. Met die inzichten kunnen we bewuste keuzes maken over welke feedbackvormen het beste werken en dus het meest efficiënt kunnen worden ingezet.
- Ontwikkelen van instrumenten zoals rubrics en feedbacktrainingen. Daarmee oefenen leraren-in-opleiding effectiever met kritische beroepssituaties in VR.
- De ontwikkelde instrumenten – feedbacktrainingen voor docenten en studenten en rubrics voor kritische beroepssituaties – zijn onafhankelijk van de gebruikte VR-omgeving en scenario’s. Deze instrumenten kunnen dus breed worden ingezet en ook in andere opleidingen en contexten toegepast worden.
Doelgroep
Het project richt zich op derdejaars studenten in lerarenopleidingen in het hoger onderwijs voor basis- en voortgezet onderwijs. Deze aankomende leraren krijgen de mogelijkheid om naast het werkplekleren in de praktijk, complexe kritische beroepssituaties (met een focus op een didactisch, pedagogisch of organisatorisch vraagstuk) te ervaren en voor te bereiden in VR.
Eigentijds beoordelen en beslissen
Beoordelen en beslissen staat volop in de belangstelling. Het wordt voor iedereen in het onderwijs duidelijker dat het anders moet én kan. Maar hoe dan precies? Binnen ons lectoraat staat toetsen centraal. Wij ondersteunen leraren in opleiding, startende en ervaren leraren bij het zich voortdurend ontwikkelen in hierin.
