Project

Netwerk Implementatie Preventie door wijkverpleegkundigen

3 personen aan tafel waaronder Minke Nieuwboer

Wijkgerichte preventie van gezondheidsproblemen is belangrijk om de druk op de gezondheidszorg te verlichten. Hoe kunnen we komen tot een nieuw landelijk structureel netwerk van praktijk- en kennispartners gericht op de wijkverpleging om implementatie van wijkgerichte preventie te bevorderen?

Snelle info

Start

1 september 2023

Status

Lopend

Looptijd

1 jaar

Subsidie

KIEM

Projectleiders

Dorien Oostra (HAN) Ytje van der Veen (CHE)

Aanleiding

Wijkverpleegkundigen kunnen als gezondheidsbevorderaars een belangrijke rol vervullen voor wijkgerichte preventie. Ondanks de goede voorbeelden die landelijk beschikbaar zijn, krijgt de brede implementatie van wijkgerichte preventie door wijkverpleegkundigen nog onvoldoende aandacht.  Wijkverpleegkundigen voelen zich vaak nog onvoldoende bekwaam om op wijkniveau preventie in te zetten, zijn nog zoekende naar hun specifieke rol in het professionele wijknetwerk en benutten de landelijk beschikbare instrumenten vaak niet.

Doel

Het doel is namelijk om met alle ideeën die er zijn vanuit samenwerkingen een duurzaam netwerk op te zetten rond wijkgerichte preventie door verpleegkundigen. We zullen hiervoor onder andere een landelijke kennisbijeenkomst organiseren. We hopen hiermee kennis te vergroten en praktische handvatten te geven aan wijkverpleegkundigen om hen zo te empoweren om met wijkgerichte preventie aan de slag te gaan om daarmee gezondheidsproblemen bij wijkbewoners te voorkomen.

Achtergrond

We gaan de huidige instrumenten en projecten rond wijkpreventie in kaart brengen om zo een goed overzicht te krijgen van de diverse mogelijkheden om wijkpreventie vorm te geven. Daarnaast gaan we in gesprek met relevante stakeholders en wijkverpleegkundigen om ook input te krijgen over de gewenste aard, inhoud en vorm van het netwerk.

30800 spelbord met pionnen in netwerk

Maak kennis

Dorien Oostra

Onderzoeker
dfbb092c-0cf6-11ee-91f4-02565807075b Portret onderzoeker Dorien Oostra

Minke Nieuwboer

Lector Wijkverpleging
c055e05c-0cf6-11ee-bf64-02565807075b Portret Minke Nieuwboer, lector Wijkverpleging frontaal

Ytje van der Veen (Christelijke Hogeschool Ede)

Projectleider
61063010-61e3-11ee-96fe-2b1ff2f836a3 Ytje van der Veen van CHE

Samenwerkingspartners

  • Vilans
  • beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
  • Buurtzorg
  • Platform Verbinden met Zorg
     

In contact komen met dit project?

Lectoraat Wijkverpleging

De transformatie naar het betaalbaar en toegankelijk houden van de zorg en naar het geven van de juiste zorg op de juiste plek. De eerstelijns zorg speelt hierin een cruciale rol. De beroepsuitoefening van (aanstaande) zorgprofessionals krijgt hierdoor een nieuwe invulling. Het lectoraat Wijkverpleging buigt zich over deze vragen.

een thuiszorgverpleegkundige helpt een nog thuiswonende oudere dame met beginnende dementie bij de dagelijkse zorgtaken