841927f0-c111-11ee-a08d-daf660fe4542 Acteurs theatervoorstelling op podium

Mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) creëren een wijkinitiatief, zoals een theatergroep voor bewoners met hersenletsel. Het Lectoraat Neurorevalidatie, Eigen regie en Participatie onderzoekt hoe zij het handelen en de eigen regie van deelnemers optimaal kunnen ondersteunen en versterken.

Snelle info:

Projectleiders

Sandra Jellema en Merel Kops

Startdatum

Augustus 2023

Status

Lopend

Looptijd

Tot en met juni 2024

Aanleiding

Een groep NAH-ervaringsdeskundigen uit Nijmegen Zuid wil door middel van theater een beter begrip kweken bij anderen over de (vaak onzichtbare) gevolgen van NAH. Diverse partijen zijn bereid hen te helpen bij het realiseren van een NAH- theatergroep.

In dit project wordt kennis opgedaan over wat werkt om deze ervaringsdeskundigen te ondersteunen in de realisatie van hun initiatief zonder de regie hierin van hen over te nemen. Ook wordt onderzocht wat het proces en de realisatie van het theater betekent voor de ervaren eigen regie en participatie van de NAH-ervaringsdeskundigen.

Doel

Het (ondersteund) opstarten van een eigen theatergroep in Nijmegen Zuid door bewoners met NAH met als doel om middels theaterspel meer sociale contacten op te doen, met elkaar plezier te beleven en anderen bekend te maken met de (vaak onzichtbare) gevolgen van NAH + onderzoeken wat hierin werkt om het eigen handelen en de eigen regie hierin te versterken.

Acteurs repeteren op het podium voor theatervoorstelling

Achtergrond

Studenten van de HAN onderzochten de behoeften van bewoners met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) in Brakkenstein, Nijmegen. Uit het onderzoek bleek dat zij weinig aansluiting vinden bij wijkactiviteiten en weinig begrip ervaren voor de 'onzichtbare gevolgen' van NAH. Bewoners met NAH willen een zichtbaardere rol in de wijk en streven naar meer begrip. Na het bijwonen van een voorstelling van de NAH-theatergroep 'Hersenkronkels' uit Rotterdam, willen ze een vergelijkbare groep in Brakkenstein/Nijmegen Zuid starten. Samen met bewoners, partners uit het wijknetwerk, buurtteams en de theatergroep 'Hersenkronkels' willen ze een passende aanpak ontwikkelen en uitproberen.

Onze partners

Resultaten

De Hersenstichting heeft een opstartsubsidie voor dit project toegekend.

Meer weten over dit project?

  • Marianne de Jong, secretariaat Lectoraat Neurorevalidatie-Eigen Regie en Participatie
    Marianne.deJong@han.nl
  • Sandra Jellema, onderzoeker Lectoraat Neurorevalidatie-Eigen Regie en Participatie 
    Sandra.Jellema@han.nl 

Lectoraat Neurorevalidatie Eigen Regie en Participatie

Het lectoraat Neurorevalidatie zet zich in voor optimale revalidatie en maatschappelijke integratie van mensen met neurologische aandoeningen. De ambitie van het lectoraat is om alle mensen met hersenletsel in staat te stellen een betekenisvol leven te leven.

Een man die in de tuin werkt.