Keuzehulp Samen beslissen in re-integratie bij psychische klachten voor werkenden
Wat vervelend dat je psychische klachten ervaart en je je werk niet meer (goed) kan uitvoeren. Wist je dat ruim 15% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder psychische klachten ervaart? En dat 8% van de werkenden uitvalt op het werk door psychische klachten? Weet dus dat je er niet alleen voor staat.
Samen beslissen
Door actief mee te werken aan je re-integratie heb je een grotere kans om succesvol terug te keren naar je werk. Meepraten over de terugkeer naar werk, of ‘samen beslissen’, helpt daarbij. Met samen beslissen bedoelen we dat jij en je werkgever, bedrijfsarts of re-integratieadviseur samen keuzes maken in je terugkeer naar werk. Op deze website vind je de keuzehulp Samen Beslissen. Deze keuzehulp geeft je een overzicht van je opties, de regels en procedures en de professionals waarmee je te maken krijgt. Ook komen ervaringsdeskundigen aan het woord.
Er wordt al heel veel van je afgenomen, […] dat je opeens zoveel niet meer kan […] dan is het wel fijn dat je op dit gebied serieus genomen wordt. Daar gaat het denk ik met name om: het gehoord worden en serieus genomen worden."
Psychische klachten en re-integratie
Als je op je werk uitvalt met psychische klachten, komt er veel op je af. Je kan emoties ervaren die samenhangen met de psychische klachten, zoals stress, vermoeidheid, somberheid, depressie, angst en paniek. Ook kun je naar je werk schuldgevoelens, verdriet en eenzaamheid ervaren en het gevoel hebben dat je hebt gefaald. Veel mensen zijn bang dat hun psychische klachten niet geloofd worden en hebben het gevoel dat ze moeten verantwoorden waarom ze ziek zijn.
Je werkt aan je herstel. Ook werk je aan je terugkeer naar werk (re-integratie). Daarbij krijg je te maken met procedures en wetten. Werkgevers in Nederland zijn namelijk verplicht om zieke werknemers te helpen terugkeren naar werk, volgens de Wet Verbetering Poortwachter. Werkgevers en werknemers worden daarbij ondersteund door bedrijfsartsen en verschillende re-integratieadviseurs.
Ik vond de Wet Poortwachter een ongelooflijk ingewikkeld verhaal. En ik dacht, moet ik hier wat mee, want ik ga toch gewoon weer aan het werk?
Belang en uitdagingen van Samen beslissen
Waarom is Samen Beslissen belangrijk?
- Hoe je terugkeert naar je werk past beter bij jou;
- Je bent beter geïnformeerd;
- Je werkgever, de bedrijfsarts en/of re-integratieadviseur weten wat jij wilt en belangrijk vindt;
- De betrokkenheid tussen jou en je leidinggevende, de bedrijfsarts en/of re-integratieadviseur is beter;
- Je bent meer tevreden met de gemaakte keuzes.
Samen Beslissen kan lastig zijn
Veel werknemers willen graag meebeslissen over keuzes die gaan over hun eigen re-integratie. Toch kan het maken van deze keuzes lastig zijn, bijvoorbeeld doordat:
- Je nog nooit in deze situatie hebt gezeten. Je weet daardoor niet wat je kunt verwachten en wat er van jou verwacht wordt;
- Je het moeilijk vindt om in te schatten wat je wel of niet kan. Vaak weet je pas achteraf of je over je grenzen gegaan bent;
- Je door je psychische klachten moeite hebt je aandacht erbij te houden en informatie te begrijpen.
Mensen die mee hebben besloten over keuzes in hun re-integratieproces blijken meer tevreden te zijn met de genomen beslissingen. Een werknemer die is uitgevallen met psychische klachten, zegt hierover:
“Waar doe ik goed aan?”, ik ben al jaren over mijn grenzen aan het gaan, [dus] waar doe ik goed aan, ik weet het niet – dat maakt het lastig."
Ik was kneiter depressief dus heb er niet zoveel van meegekregen. Het was denk ik handig om de informatie op papier te krijgen [...], zodat ik het later of eventueel met behulp van een naaste door zou kunnen nemen."
Ik heb nooit een lang ziekteproces gehad. Ik had nog nooit een gesprek gehad met een bedrijfsarts, dus dat hele proces was me vreemd."