Onderzoeksproject

Studerende Mantelzorgers @ HAN

Mantelzorgers, broer, zus

Eén op de 8 studenten in het hoger onderwijs heeft zorgtaken voor een naaste. Dat zijn er op de HAN zo’n 4.600 (!). Grote kans dus dat jij in je werk of opleiding studerende mantelzorgers tegen komt. Of misschien ben je er zelf wel één. Mantelzorg wordt vaak niet herkend en daarom komt ondersteuning

  • Campagne Studiejaar 23-24. Student Support Center. Studenten lopen door gang, deel 2. Fotoshoot 2023.

    Mantelzorger, ik?

    Studerende mantelzorgers zijn zich vaak niet (direct) bewust van dat ze mantelzorger zijn. Als de mantelzorgsituatie plotseling ontstaat en direct zeer intensief is, is het besef er meestal wel direct en volgt een mentale klap. Verwachtingen, bijvoorbeeld rond het student-zijn, moeten worden bijgesteld. In andere gevallen nemen taken ongemerkt toe, er komt steeds iets bij. Dan zijn het veelal anderen die benoemen dat ze mantelzorger zijn. Dit betekent dat jij, als directe omgeving van de student, hier een rol in zou kunnen spelen.

  • gehandicapt kind in een rolstoel buiten ontspannen samen met een verzorger

    Mantelzorg: wat doet het met je?

    Dé mantelzorger bestaat niet. Wat studerende mantelzorgers doen, voor wie en in welke context varieert sterk. Wel geldt voor allemaal dat het mantelzorger-zijn voor studenten zowel positieve als negatieve gevolgen op verschillende levensgebieden heeft. Hierin de balans houden is een grote uitdaging. Rust en ruimte zoeken voor zichzelf, steun zoeken bij anderen, maar ook sporten en gamen zijn acties die studerende mantelzorgers ondernemen om balans te houden. Leren doorzetten en plannen wordt ook genoemd.

Wat kan jij betekenen?

Tips van studerende mantelzorgers:

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met hilde.wierda@han.nl of melissa.vanalff@han.nl.