Flavanoïden uit vezelhennep

Met dit project willen we een relatie leggen tussen samenstelling aan secundaire plantinhoudsstoffen van verschillende vezelhennepextracten en de gezondheidseffecten van deze extracten.

240889 biocentre bioraffinage13

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

01-10-2021

Looptijd

Ruim 2 jaar

Subsidie

RAAK Impuls

Projectleider

Karin Struijs
karin.struijs@han.nl

Aanleiding

Door de transitie naar een biobased en circulaire economie neemt de behoefte aan biomassa als bron van grondstoffen en chemicaliën toe. De teelt van vezelhennep staat daarom opnieuw in de belangstelling vanwege de veelzijdigheid van het gewas. De vezels uit de stengel worden bijvoorbeeld gebruikt voor textieltoepassingen en plantinhoudsstoffen uit de bladeren en bloemen (o.a. Cannabidiol (CBD)) worden gebruikt als voedingssupplement vanwege de gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Echter, vezelhennep bevat, naast het bekende CBD, een breder scala aan plantinhoudsstoffen waaraan gezondheidsbevorderende effecten worden toegeschreven, bijvoorbeeld andere cannabinoïden en flavonoïden. Afhankelijk van het productie/extractieproces en de gebruikte cultivars komen de andere plantinhoudsstoffen in meer of mindere mate in de producten terecht.

Vanuit de producenten van vezelhennep extracten is er vraag naar betere karakterisatie van hun extracten en behoefte aan meer kennis over de gezondheidseffecten van de extracten zodat de toepasbaarheid vergroot kan worden.

Doel van het project

Het doel van het overkoepelende RAAK-mkb project “Plantinhoudsstoffen uit Vezelhennep” is dan ook om een relatie te leggen tussen samenstelling aan secundaire plantinhoudsstoffen van verschillende vezelhennepextracten en de gezondheidseffecten van deze extracten om uiteindelijk beter gekarakteriseerde extracten op de markt te brengen.

Om dit doel te bereiken zal er onderzoek gedaan worden naar de invloed van verschillende extractiemethodes, cultivars en bewaarmethodes op de samenstelling aan plantinhoudsstoffen en zal een nieuwe methode voor het verkrijgen van plantinhoudsstoffen doorontwikkeld worden.

Deze extracten worden vervolgens in een unieke combinatie aan modelsystemen getest op hun effecten op de veroudering omdat het in de vergrijzende samenleving steeds relevanter wordt om gezonder oud te worden.

Werkwijze

Door het multidisciplinaire karakter van het vezelhenneponderzoek is het een uitermate geschikt thema om studenten te leren multidisciplinair te werken.

Projectcoördinator

Karin Struijs

Docent/Onderzoeker HAN BioCentre

Onze partners

Consortiumpartners (naast de HAN)

  • Dutch Cannabis Processing B.V.
  • Ekoboerderij de Lingehof
  • Karel Eigenraam klassieke homeopathie
  • Maripharm B.V.
  • Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie
  • Nutrition & Healthcare Alliance
  • Pantanova B.V.
  • PhytoNExT B.V.
  • Trichome BIOrefinery
  • Wageningen University & Research
lectoraat
 

Biobased Innovations

De onderzoekers van het lectoraat Biobased Innovations, voorheen Biodiscovery, voeren, samen met studenten, praktijkgericht onderzoek uit. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe we verantwoord en slim gebruik kunnen maken van de levende natuur. We onderzoeken hierbij de gehele keten van biodiscovery.

218285 Algemene foto bermgras

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500