Project The Art of Connection

328688 Coehoornpark ingang

Met dit project ontwikkelt het lectoraat een interactieve openbare ruimte om de sociale interactie tussen (oudere) bewoners in de wijk Coehoorn (Arnhem) te verbeteren.

Snelle info

Start

1 september 2021

Status

Lopend

Looptijd

2 jaar

Contactpersoon

Masi Mohammadi

Subsidieregeling

Praktijkgericht onderzoek voor extramurale zorg (SIA-NWO)

Onderzoekslijn

Viable Housing Typlogies

Aanleiding

Door maatschappelijke, politieke en demografische ontwikkelingen wordt de druk op zorg voor kwetsbare thuiswonende ouderen groter. Zij hebben baat bij sociale contacten en de groei van een informeel, lokaal netwerk. Sociale interactie en onderdeel zijn van een gemeenschap zijn belangrijke voorwaarden voor het ontstaan van zo’n informeel netwerk.

Doel

The Art of Connection' heeft als doel het ontwikkelen van een interactieve openbare ruimte die bijdraagt ​​aan het bevorderen van sociale interactie tussen bewoners, waaronder kwetsbare senioren, in de wijk Coehoorn in Arnhem (Nederland). Hiermee draagt ​​het project bij aan extramuralisatie van zorg voor kwetsbare senioren door het versterken van hun informele, lokale (zorg)netwerken. De openbare ruimte rondom het project CPO Cohousing, gericht op meergeneratiewoningen in Coehoorn, zal voor dit onderzoek als 'living lab' dienen.

Maak kennis

The Art of Connection' heeft als doel het ontwikkelen van een interactieve openbare ruimte die bijdraagt aan het bevorderen van sociale interactie tussen bewoners, waaronder kwetsbare senioren, in de wijk Coehoorn in Arnhem (Nederland). Hiermee draagt het project bij aan extramuralisatie van zorg voor kwetsbare senioren door het versterken van hun informele, lokale (zorg)netwerken. De openbare ruimte rondom het project CPO Cohousing, gericht op meergeneratiewoningen in Coehoorn, zal voor dit onderzoek als 'living lab' dienen

Ons team

Moniek van Loon

Onderzoeker
247005 Portretfoto Moniek van Loon 2020

Ivo Maathuis

Onderzoeker
243956 Health Ivo Maathuis

Marleen van Beuzekom

Onderzoeker
237144 SEE, windmolen kop

Toine van Lieshout

Onderzoeker
242840 Portretfoto Toine van Lieshout februari 2019

Masi Mohammadi

Lector
244101 Lector Architecture in Health Masi Mohammadi.

Resultaten

Het project resulteert in een prototype van een interactieve openbare ruimte die bijdraagt ​​aan het bevorderen van sociale interactie tussen bewoners van Coehoorn, en het fundament van een leergemeenschap die zorgt voor een optimale verspreiding van kennis die in dit onderzoek is verkregen.

109995 ouderen die deelnemen aan groepsactiviteiten

Onze partners

  • Artez University of the Arts
  • Hogeschool Windesheim
  • Fontys Hogeschool
  • Energy Floors
  • Fillip Studios
  • Campmatrix
  • Stichting Rijnstate ziekenhuis

Achtergrond

In een iteratief proces, in co-creatie met gebruikers en andere stakeholders, wordt een prototype ontwikkeld van een interactieve openbare ruimte die sociale interactie tussen (oudere) bewoners van Coehoorn faciliteert en stimuleert. Dit prototype wordt in een pilot geëvalueerd met behulp van big data, gecombineerd met observaties, interviews en expertmeetings. Door de actieve betrokkenheid van bewoners en andere (lokale) stakeholders gedurende het gehele project wordt een lerende gemeenschap gevormd die de kans op een succesvolle interventie vergroot.

Gerelateerde opleidingen

Bouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Loop jij ook vaak te fantaseren als je door een stad loopt? Hoe je die oude fabriek omtovert tot een gebouw waar iedereen wil wonen? Of hoe je op die lege plek een super duurzaam huis bouwt? De kans is groot dat de opleiding Bouwkunde de hbo-studie van je dromen is!

bouwkunde student helm meter

Publicaties

Tijdens dit project zijn verschillende publicaties verschenen. 

overleg met post-its

Kom in contact

Het lectoraat Architecture in Health

Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek. 

Lectoraat architecture in health. Living labs

ZwaartepuntHAN staat voor Health

Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

Ouderenzorg

Nieuws en artikelen

340452 architecture in health Ruth Bles siza het dorp ABE
International Conference on Intelligent EnvironmentsPrijzen voor HAN-lector Masi Mohammadi
243935 Masi Mohammadi zittend
317920 Coosje Hammink voor doorzichtige balustrade in R26
College van Bestuur bij Academie Built EnvironmentSamenwerking, bevlogenheid en innig verbonden met onderzoek
316040 bouwkundestudenten in oude fabriekshal
303796 Basketbalveld
Neem deel aan een onderzoek!Ben jij mantelzorger? Dan kun jij helpen!
240522 Richtingaanduiding in empathische woning
240524 Dames leest krant in empathische woning
Het Dorp Arnhem zorginstelling
Academie Built Environment"Alles ademt hier duurzaamheid"
Lectoraat architecture in health. Living labs