Onderzoek naar langdurige pleegzorg na onbedoelde zwangerschap  Afstand in verbondenheid

282512 Afstand in verbondenheid, project Mieke Spek

Jaarlijks overwegen zo’n 60 onbedoeld zwangere vrouwen in Nederland om na de geboorte niet zelf voor hun kind te gaan zorgen. Zij kunnen kiezen voor adoptie, maar kunnen ook kiezen voor langdurige pleegzorg. Over de ervaringen hiervan is nog weinig bekend. Deze worden in dit project onderzocht.

Snelle info

Status

In uitvoering

Startdatum

1 april 2021

Looptijd

30 maanden

Projectleider

Mieke Spek

Subsidie

ZonMw

Bij langdurige pleegzorg blijft de juridische band tussen moeder en kind bestaan en kunnen de biologische ouder(s) contact houden met hun kind. Deze vorm van pleegzorg bestaat al 20 jaar, maar er is nog weinig bekend over de ervaringen van de (pleeg)ouders, kinderen en pleegzorgwerkers.Hierdoor is het voor hulpverleners lastig om zwangere vrouwen over deze keuze te informeren. Deze informatie is voor vrouwen wel heel belangrijk. Dit helpt hen namelijk om een weloverwogen keuze te maken.

Doel van het project

In een kwalitatieve studie wordt het keuzeproces en het verloop van langdurige pleegplaatsingen en de ervaringen van (pleeg)ouders, kinderen en pleegzorgwerkers onderzocht. Het project draagt bij aan de verbetering van de ondersteuning bij een onbedoelde zwangerschap.  Met beter inzicht op het verloop van de langdurige pleegzorg, verwachten we betere voeding voor de ondersteuning door professionals en gedegen informatie voor onbedoeld zwanger geraakte vrouwen.

Partners

Het lectoraat Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp voert dit project samen uit met:

Het project wordt gefinancierd door ZonMW

Meer weten over dit project? Neem contact op met:

Projectleider Mieke Spek

  • Mieke.Spek@han.nl
  • Lector Marion van Hattum

  • Marion.vanHattum@han.nl
  • LectoraatWerkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp

    Dit project wordt uitgevoerd door het HAN Lectoraat Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp. Professionals in de jeugdzorg werken elke dag opnieuw met zeer verschillende mensen. Hoe realiseer je dan een goede en dus effectieve samenwerkingsrelatie? En hoe zorg je dat deze goed blijft? Het Lectoraat Werkzame Factoren in Jeugd- en Opvoedhulp focust op samenwerkingsvraagstukken in jeugd- en opvoedhulp.  

    jongen in park die hand van ouder vasthoudt