Onderzoek naar langdurige pleegzorg na onbedoelde zwangerschap  Afstand in verbondenheid

282512 Afstand in verbondenheid, project Mieke Spek

Jaarlijks overwegen zo’n 60 onbedoeld zwangere vrouwen in Nederland om na de geboorte niet zelf voor hun kind te gaan zorgen. Zij kunnen kiezen voor adoptie, maar kunnen ook kiezen voor langdurige pleegzorg. Over de ervaringen hiervan is nog weinig bekend. Deze worden in dit project onderzocht.

Snelle info

Status

In uitvoering

Startdatum

1 april 2021

Looptijd

30 maanden

Projectleider

Janneke Peelen

Subsidie

ZonMw

Bij langdurige pleegzorg blijft de juridische band tussen moeder en kind bestaan en kunnen de biologische ouder(s) contact houden met hun kind. Deze vorm van pleegzorg bestaat al 20 jaar, maar er is nog weinig bekend over de ervaringen van de (pleeg)ouders, kinderen en pleegzorgwerkers.Hierdoor is het voor hulpverleners lastig om zwangere vrouwen over deze keuze te informeren. Deze informatie is voor vrouwen wel heel belangrijk. Dit helpt hen namelijk om een weloverwogen keuze te maken.

Wat is jouw verhaal over pleegzorg?

Voor het onderzoeksproject zijn we nog steeds op zoek naar ouders, pleegouders en jongeren die hun ervaringen willen delen. Ben jij of ken jij iemand die betrokken is bij langdurige pleegzorg? We gaan graag in gesprek zodat wij van ervaringen met pleegzorg kunnen leren. Wil je meer weten, of meedoen? Neem contact op met mieke.spek@han.nl.

Partners

We doen dit onderzoek niet alleen. Het Lectoraat Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp voert dit project samen uit met:

Het project wordt gefinancierd door ZonMW

Doel van het project

In een kwalitatieve studie wordt het keuzeproces en het verloop van langdurige pleegplaatsingen en de ervaringen van (pleeg)ouders, kinderen en pleegzorgwerkers onderzocht. Het project draagt bij aan de verbetering van de ondersteuning bij een onbedoelde zwangerschap.  Met beter inzicht op het verloop van de langdurige pleegzorg, verwachten we betere voeding voor de ondersteuning door professionals en gedegen informatie voor onbedoeld zwanger geraakte vrouwen.

Meer weten over dit project? Neem contact op met:

Projectleider Janneke Peelen

 • Janneke.Peelen@han.nl
 • Lector Marion van Hattum

 • Marion.vanHattum@han.nl
 • Lectoraat
   

  Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp

  Dit project wordt uitgevoerd door het HAN Lectoraat Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp. Professionals in de jeugdzorg werken elke dag opnieuw met zeer verschillende mensen. Hoe realiseer je dan een goede en dus effectieve samenwerkingsrelatie? En hoe zorg je dat deze goed blijft? Het Lectoraat Werkzame Factoren in Jeugd- en Opvoedhulp focust op samenwerkingsvraagstukken in jeugd- en opvoedhulp.  

  jongen in park die hand van ouder vasthoudt