een acteur speelt een psychiatrisch patient in een rollenspel met een verpleegkundige

Sinds 1 januari 2017 mag een Verpleegkundig Specialist (VS)-ggz regiebehandelaar zijn, net zoals de psychiater, klinisch psycholoog of verslavingsarts. De invulling van deze rol is nog best complex. We ontwikkelen een handreiking die het invullen van de rol als regiebehandelaar ondersteunt.

Snelle info

Status

Afgerond

Startdatum

mei 2018

Looptijd

2 jaar

Subsidie

Geen

Projectleider

Anneke van Vught

Aanleiding van het project

De invulling van de rol als regiebehandelaar verloopt nog erg wisselend tussen en binnen instellingen. Bovendien wordt de rol van regiebehandelaar nog niet altijd optimaal ingevuld door de VS-ggz. Hoe ondersteunen we bij het invullen van deze rol?

Doel

Het onderzoek heeft 2 doelstellingen:

 • Kennis verzamelen over de wijze waarop de VS-ggz in de huidige praktijk binnen het multidisciplinaire team invulling geeft (en wenst te geven) aan de rol van regiebehandelaar. We onderzoeken wat de ervaren effecten daarvan zijn op de kwaliteit van zorg. Ook kijken we welke factoren van invloed zijn op de invulling van de rol van regiebehandelaar door de VS-ggz.
   
 • Het ontwikkelen van een handreiking die VS’en-ggz in het multidisciplinaire team ondersteunt in het invullen van hun rol als regiebehandelaar. De handreiking bevat tools en randvoorwaarden op operationeel, tactisch en strategisch niveau. De handreiking wordt vormgegeven in een deelstudie met professionals uit de praktijk. Ze maken deel uit van het multidisciplinaire team waarbinnen het regiebehandelaarschap plaatsvindt.
student en client in bespreking lachend

Onze partners

De projectpartners vormen samen een team en leveren vanuit hun eigen expertise waardevolle informatie voor het onderzoek.

 • 7 ggz-instellingen
 • Diverse lectoren/hoogleraren ggz
 • V&VN-VS

Achtergrond

Dit project bestaat uit 3 onderzoeken. Wil je meer weten over deze onderzoeken, de onderzoeksvragen en de samenwerking met ggz-instellingen? We vertellen graag meer over de achtergrond van het project.

Persoon maakt notitie

Gerelateerde Masteropleiding

Contact over dit project?

Anneke van Vught

Associate lector

 • lectoraat.ozd@han.nl
 • Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening

  Nieuws

  Interprofessioneel leren en verbeteren in de zorgStudenten op onderzoek naar meetinstrumenten
  32510 Studenten en docent bj infuus
  Samenwerking HAN en RadboudumcIn de flow op de Dag van de Verpleging
  36968 docent lachend met studenten om ziekenhuisbed
  198657 Voltijd Verpleegkunde student in gesprek met cliënt/ patiënt-4
  236900 studenten en professionals in overleg

  ZwaartepuntHealth

  Met zwaartepunt Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij. 

  Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN

  Blijf op de hoogte Onze nieuwsbrief ontvangen?

  Stuur een mailbericht naar: lectoraat.ozd@han.nl

  Twee studenten overleggen met laptop