verpleegkundige inspecteert infuus bij patiente en maakt een praatje

Persoonsgerichte Essentiële Zorg (EZ) is het hart van de dagelijkse praktijk van verpleegkundigen en verzorgenden. De kwaliteit van deze zorg is van groot belang voor alle patiënten en cliënten die deze zorg dagelijks ontvangen. En moet zo hoog mogelijk zijn. Hoe bereiken we dat?

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

2019

Looptijd

5 jaar

Subsidie

ZonMw – Tussen Weten en Doen

Projectleider

Anneke van Vught

Penvoerder

Radboudumc IQ Healthcare

Aanleiding van het project

De kwaliteit van EZ is hoog wanneer het op Evidence Based Practice gegeven wordt. Maar in de waan van de dag is het lastig voor verpleegkundigen en verzorgenden om te reflecteren op hun dagelijks handelen. Hoe zorgen we dat dit verbetert?

Doel

Doel van dit project is inzicht krijgen in bestaande aanbevelingen om verpleegkundige handelingen te doen of juist te laten. Dit doen we op drie verpleegsensitieve thema’s: 

 • Pijn
 • Wondzorg
 • Participatie bij de overdracht van zorg

Daarnaast ontwikkelen we voor de deelnemende instellingen een leercultuur voor Evidence Based Quality Improvement. Hierin worden de bestaande aanbevelingen gebruikt om te komen tot de beste Essentiële Zorg. 

Na afronding van dit onderzoek ligt de basis klaar om andere verpleegsensitieve thema’s op dezelfde wijze en met dezelfde leercultuur continu te verbeteren.

verpleegkundige is bezig met de dagelijkse wasbeurt bij een patient

Onze partners

De projectpartners vormen samen een team en leveren vanuit hun eigen expertise waardevolle informatie voor het onderzoek. Onze partners:

 • Radboudumc, IQ Healthcare (penvoerder)
 • V&VN 
 • Vilans

Betrokken opleidingen

Verpleegkunde

Voltijd Bachelor

Leer hoe je patiënten op hoogwaardig niveau patiënten de zorg kunt verlenen die ze nodig hebben. Word verpleegkundige. Kies HAN Verpleegkunde voltijd in Nijmegen!

student op bed met gips om been

Verpleegkunde

Deeltijd Bachelor

Ontwikkel je tot een verpleegkundige op hbo-niveau die voldoet aan eisen die het beroepsprofiel Nursing 2020 aan verpleegkundigen stelt en vergroot je mogelijkheden in de zorg met hbo-v deeltijd!

Studenten hangen infuus op

Contact over dit project?

Anneke van Vught

Associate lector

 • lectoraat.ozd@han.nl
 • Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening

  ZwaartepuntHealth

  Met zwaartepunt Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij. 

  Blijf op de hoogte Onze nieuwsbrief ontvangen?

  Stuur een mailbericht naar: lectoraat.ozd@han.nl

  Twee studenten overleggen met laptop