Programmalijn SEE Biomassa voor energie en grondstoffen

SEE, houtsnippers biomassa

Zon, wind en water komen vaak voorbij als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Wat HAN SEE betreft mag biomassa in dat rijtje aansluiten. Biomassa is namelijk niet alleen een prima bron van energie. Er kunnen ook duurzame grondstoffen van gemaakt worden voor allerlei soorten producten.

Biomassa is een ander woord voor plantaardig materiaal. Er zijn gewassen die speciaal als biomassa worden geteeld, zoals vezelhennep. Maar onder biomassa verstaan we vooral plantaardig afval en plantaardige reststromen als snoeihout, bietenpulp, of groente-, fruit en tuinafval. Al dat afval kun je verbranden of vergisten om er energie uit te winnen. Of je maakt er groene biobrandstof van voor auto’s. Komt er daarbij dan geen CO2 vrij? Jawel. De gewassen waar de biomassa vandaan komt, kunnen de CO2 vervolgens weer opnemen, omdat ze vrij snel aangroeien.

Biomassa voor energie en grondstoffen

Dat is niet het enige voordeel van biomassa. Biomassa biedt vooral heel veel mogelijkheden als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen als steenkool en olie. Die worden door de industrie nu nog volop als grondstoffen gebruikt voor allerlei producten. Als we in 2050 naar een CO2-uitstoot van bijna nul willen, is dat niet meer vol te houden. Maar wat kun je dan allemaal precies maken van biomassa? Dat zoeken we allemaal uit binnen de programmalijn Biomassa voor energie en grondstoffen.

Algemene foto bermgras

Bioraffinage

Biomassa zit barstensvol nuttige componenten. Die componenten moet je alleen wél eerst los van elkaar halen. Dat doen we door het proces van bioraffinage. Daarbij trek je biomassa als het ware uit elkaar in allerlei kleine stukjes. Zo blijven individuele componenten en chemicaliën over. Die componenten kun je vervolgens weer als grondstof toepassen. De vezels uit vezelhennep zijn bijvoorbeeld prima te gebruiken als grondstof voor verpakkingsmateriaal, textiel of bouwmaterialen.

Close-up van vezelhennep voor biobased applications

Microbiële olie

Dat is nog maar een fractie van de potentie van biomassa en bioraffinage. Door bepaalde micro-organismen te laten groeien op plantaardige reststromen als bermgras zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kunnen we bijvoorbeeld microbiële olie maken, dat als grondstof kan dienen voor verf, asfalt en bioplastic of cosmetica. Nog meer? Zelfs geneesmiddelen kunnen uit biomassa worden gemaakt.

biologie en medisch laboratoriumonderzoek student plantenpracticum laboratorium

HAN BioCentre

Al ons onderzoek naar biomassa wordt gedaan in het HAN BioCentre. Studenten van opleidingen als Biologie, Chemie, Economie en Bio-informatica werken daar samen met onze onderzoekers en het bedrijfsleven om de mogelijkheden van biomassa te onderzoeken. Waar we kunnen maken we dat onderzoek natuurlijk concreet. De microbiële verf is bijvoorbeeld al uitgebreid getest door een bekende verffabrikant. Met Rijkswaterstaat werkten we aan de toepassing van bioplastic voor bermpaaltjes.
We kijken samen met het bedrijfsleven zelfs wat we met bananenschillen kunnen doen. Afval? Binnen Biomassa voor energie en grondstoffen praten we over mogelijkheden.

Connectr energy innovation

Ondanks alle projecten die we al hebben gedaan, is er nog veel meer mogelijk met biomassa. Antibiotica of vezelhennepolie die helpt bij de ziekte van Parkinson?  Het zijn maar een paar voorbeelden. Die mogelijkheden gaan we verder onderzoeken op ons nieuwe innovatielab Connectr. Daar is letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor multidisciplinair samenwerken. Die multidisciplinaire aanpak is nodig. Niet alleen tussen onderwijs en het bedrijfsleven: ook tussen studenten. Daarvoor is bijvoorbeeld de minor Biorefinery opgezet, waar studenten samenwerken op het grensvlak van chemie en biologie.

Samen innoveren met het MKB

Wij hebben de expertise op het gebied van bioraffinage en de circulaire economie in huis. Door de methodes die we ontwikkelen en het onderzoek dat we doen, kunnen we innovatie bij het MKB bevorderen. Daardoor kunnen zij bepaalde producten niet alleen weer doorontwikkelen: zo wordt het gebruik van biomassa ook steeds normaler. In de CO2-neutrale wereld van de toekomst praten we namelijk niet meer over biomassa als afval. Maar als een doodnormale bron voor energie en grondstoffen.

 • betrokken opleidingen

  Zoek je een studie die hierbij past? Dan zijn dit de perfecte opleidingen voor jou. De opleidingen Life Sciences, Chemie en Biologie en medisch laboratorium hebben het meeste raakvlak met dit project. Als je deze opleidingen kiest, doe je dit project.

Meer weten over de toepassing van biomassa?

Richele Wind, associate lector Biobased Economie

 • richele.wind@han.nl
 • Frank Croes, programmamanager Circulaire Economie

 • frank.croes@han.nl
 • Nieuws en verdieping

  Bijdrage Samantha Hughes van HAN BioCentre

  Nieuwe behandeling ziekte van Duchenne stapje dichterbij

  Een internationaal team van wetenschappers, waaronder Samantha Hughes van HAN BioCentre, heeft een manier gevonden om spiercellen te redden die genetisch zijn gemuteerd. Daardoor is de weg vrijgemaakt voor een nieuwe behandeling voor de ziekte van Duchenne. (Artikel in het Engels)

  HAN Redactie
  26 februari 2021
  biocentre c-elegans10. Samantha Hughes, Nikki Kolsters
  Jubileum

  HAN BioCentre bestaat 15 jaar

  HAN BioCentre in Nijmegen viert op 1 februari 2021 haar 15-jarig jubileum. Het expertisecentrum viert de verjaardag met een symposium in 2022.

  HAN Redactie
  01 februari 2021
  Werken met bioreactor in HAN BioCentre
  Samenwerking

  Leren en onderzoeken in de geneesmiddelenpraktijk

  Pivot Park, hotspot voor farmaceutische innovatie, gaat intensief samenwerken met de HAN. Op vrijdag 18 december ondertekenden ze de overeenkomst voor het huisvesten van het lectoraat Drug Discovery in Oss. Dé plek waar studenten en docenten gaan leren en onderzoeken, midden in de beroepspraktijk.

  HAN Redactie
  21 december 2020
  bio-informatica student aan het werk
  Microbiële olie

  Microbiële olie grondstof voor verf, plastic en cosmetica

  In een tijd van zorgwekkende klimaatverandering, moet je op zoek naar bio-based alternatieven voor fossiele brandstoffen. Maar hoe produceer je dan bijvoorbeeld verf, asfalt of plastic? Microbiële olie kan een goede biologische grondstof zijn. Richèle Wind is associate lector Biobased Economy en doet hier onderzoek naar.

  HAN Redactie
  04 mei 2020
  265843 Poederkwasten cosmetica
  SEE

  Christien Lokman over de toekomst van SEE

  Het wemelt bij het HAN-programma Sustainable Energy & Environment (SEE) altijd van de plannen, ideeën en wensen. Christien Lokman, programmamanager SEE, kijkt terug en blikt vooruit. “Onze multidisciplinaire aanpak slaagt op een aantal punten al heel goed, zoals bij Wijkgerichte Energietransitie. Daar zitten we niet alleen met techneuten op, maar werken we ook met psychologen samen.”

  HAN Redactie
  21 januari 2020
  266857 Windmolens, duurzame energie
  Focus

  Nieuwe Sustainable Energy & Environment projecten zorgen voor focus en massa

  Samenwerken aan gasvrije wijken en een circulaire economie. Het programma Sustainable Energy & Environment (SEE) van de HAN werkt aan slimme oplossingen voor maatschappelijke problemen. Met 3 nieuwe projecten levert SEE een bijdrage aan het verminderen van CO2.

  HAN Redactie
  19 december 2019
  Gebouw op IPKW in Arnhem met klok en oranje letters

  Waterstof & Mobiliteit: toekomst met waterstof als het nieuwe normaal?

  Transport is één van de grootste boosdoeners als het op CO2-uitstoot aankomt. Hoog tijd dus dat de mogelijkheden die waterstof biedt beter benut worden. Met het project Waterstof en Mobiliteit, dat 13 juni tijdens het SEE-café officieel van start is gegaan, werkt de HAN samen met studenten en het bedrijfsleven aan een CO2-vrije toekomst.

  HAN Redactie
  13 juni 2019
  SEE, waterstofmoleculen

  Focus van de HANSlim, schoon, sociaal

  Klimaatverandering, sociale ongelijkheid en de nieuwe economie vragen om nieuwe, integrale antwoorden. Via drie programma's werkt de HAN aan oplossingen die slim, schoon & sociaal zijn. Hier houden we je op de hoogte over het programma.

  null