Landelijk onderzoek

Thuiswonende oudere mensen hebben regelmatig problemen met mondgezondheid, zoals pijn bij het kauwen. Dit heeft vaak een slechte voedingsinname tot gevolg. Om problemen in de mondgezondheid en voeding te voorkomen, is het Project Eten met Lange Tanden (EMLT) opgestart.

docent kijkt mee tijdens praktijk oefening

In het onderzoek Eten met Lange Tanden onderzoeken we op welke manier diëtisten en mondhygiënisten deze problematiek op tijd kunnen signaleren. Hiervoor is een vragenlijst ontwikkeld die we gaan testen in een landelijk onderzoek.

Landelijk onderzoek

Voor het landelijk onderzoek dat 1 maart 2021 gestart is, zoeken we diëtisten en mondhygiënisten om een vragenlijst af te nemen bij patiënten van 65 jaar of ouder. Het doel is om gegevens van 1.000 patiënten te verzamelen.

Op basis van de resultaten verkrijgen we inzicht welke problemen voorkomen en samenhangen in de mondgezondheid en voedingstoestand bij thuiswonende ouderen.

Aan de hand van deze resultaten maken we vervolgens een verkorte vragenlijst of beslisboom die diëtisten en mondhygiënisten ondersteunt in het signaleren en inschatten van risico’s op problemen met de mondgezondheid of slechte voedingstoestand.

Meedoen

Wil je meedoen aan dit landelijke onderzoek ? Dat kan! Je kan deelnemen als je:

  • een gediplomeerd mondhygiënist of diëtist bent;
  • werkzaam bent in een 1elijns praktijk;
  • in de periode van 1 maart t/m 30 april 2021 bij minimaal 3 thuiswonende patiënten van 65 jaar of ouder deze vragenlijst wilt afnemen.
    Let op: de testfase is verlengd tot 31 mei 2021.

De volledige vragenlijst kost ongeveer 15 minuten. Hou hier eventueel al rekening mee bij het inplannen van of tijdens de behandeling van de patiënt.

Instructies deelname onderzoek voor diëtisten en mondhygiënisten

Ben je diëtist of mondhygiënist en wil je deelnemen aan dit onderzoek? Lees dan van tevoren goed deze instructies door.

Vragenlijst

Informatie voor de patiënt

Om de patiënt te informeren over dit onderzoek en toestemming te krijgen voor het gebruik van deze gegevens, is het belangrijk om de patiënt de informatiebrief te laten lezen of mee te geven. 

Vragen?

Heb je nog vragen: stuur een mail naar dr. Vanessa Hollaar (onderzoeker Eten met Lange Tanden).

Bol.com-bonnen

Onder de deelnemende diëtisten en mondhygiënisten verloten we 10 Bol.com-bonnen van €25,- .

docent kijkt mee tijdens praktijk oefening