Symposium Sociaal – Fair Health – 13 juni 2023  Gezondheidsverschillen verkleinen…hoe dan?

efd75ab4-0cff-11ee-ab5e-02565807075b Groep student en een docent lachend voor een vrolijke wand
 • Slim
 • Schoon
 • Sociaal

Het verkleinen van de gezondheidskloof in onze samenleving: het is een opdracht aan ons allemaal. Maar hoe dan? Het inzetten van ervaring is hierbij onmisbaar. Al deze ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid brachten wij samen tijdens het symposium Sociaal - Fair Health.

Terugblik symposium

Terugblik Lindenberg 13 juni 2023

In de Lindenberg in Nijmegen volgden de 230+ deelnemers een gevarieerd programma. Het eerste deel was plenair met een keynote van Tim ’S Jongers. Daarna volgden de deelnemers 2x een parallelsessies van hun keuze. Dit was het blokkenschema van het programma.

Naast de video is er ook een uitgebreiden beschrijving van de dag, die u in dit artikel kan lezen.

Parallelsessies

Gedurende de dag konden deelnemers meedoen met verschillende sessies. Hieronder leest u welke onderwerpen aan bod kwamen.

Terugblik parallelsessies

In gesprek over gezondheid in de wijk

Gwendolijn Boonekamp en Jan Bouwens lichtten toe wat hun Triple I methode oplevert: een dialoog die aansluit op wat betekenisvol is voor de mensen waarmee je in gesprek bent. En daarmee ook daadkracht en energie.

536766 In discussie tijdens een workshop op het Symposium Fair Health - Sociaal 2023.

(On)begrijpelijke overheidsteksten?!

Hoera, u heeft recht op een traplift!’ Was de boodschap maar zo eenvoudig. In de praktijk krijg je een ingewikkelde brief van 5 kantjes toegestuurd en dan is nog niet duidelijk hoe het zit. Tijdens deze sessie bleek dat een kritische blik van de ‘gewone’ lezer kan helpen.

536767 In gesprek tijdens een workshop op het Symposium Fair Health - Sociaal 2023

Van burgerinitiatief tot leerkring

Het gaat met vallen en opstaan, leert de ervaring in Rivierenland. Na het wegvallen van Thea als verbindende schakel, raapten professionals de scherven bijeen.

544344 Tijdens het symposium Sociaal Fair Health werd gesproken over het initiatief Stichting Rivierenland Herstelt

Ervaringsroute

Naast de parallelsessies konden deelnemers ook zelf ervaring op te doen! Een speciale route door het gebouw leidde je langs allerlei vormen van ervaringskennis. Er waren verhalen, foto's en verschillende ervaringsdeskundigen en onderzoekers om mee in gesprek te gaan. Er was ook plek voor actie door middel van een spel of een ontsnappingspoging uit de escaperoom.

Bekijk de beschrijving van de ervaringsroute.

Keynote Tim ’S Jongers

Ervaringskennis was het centrale thema die dag. Daarom pastte geen keynotespreker beter dan Tim 'S Jongers. Tim 'S Jongers is politicoloog, bestuurskundige en publicist. In zijn werk focust hij op de kloven die door onze samenleving lopen. Zoals die tussen ‘hoopvollen’ en ‘hooplozen’.  

In 2022 verscheen zijn boek Beledigende Broccoli, waarin hij duidelijk maakt waarom goedbedoeld beleid vernederend uitpakt voor mensen met bestaansonzekerheid. Voor de Correspondent schrijft hij als correspondent samenleven over thema's als armoede, bestaansonzekerheid en sociaal beleid.

520168 Portretfoto van Tim 'S Jongers

Programma

 1. 12:00

  Ontvangst en lunch

 2. 13:00

  Aftrap programma

 3. 13:15

  Spreker Tim ’S Jongers (keynote)

 4. 14:30

  Pauze

 5. 15:00

  Parallelsessies ronde 1

 6. 16:00

  Pauze

 7. 16:15

  Parallelsessies ronde 2

 8. 17:15

  Borrel (met leuke afsluiter!)

Zwaartepunt
 

Sociaal - Fair Health

Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met Sociaal - Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN
Blijf op de hoogte

Abonneren op nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Sociaal - Fair Health? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

null