Post-hbo Zorgconsulent Palliatieve Zorg

Verpleegkundige praat met een patient
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

Startdatum is nog niet bepaald

Verpleegkundige niveau 4, 5 of verpleegkundig specialist? Werk je met palliatieve en palliatief terminale cliënten? Ontwikkel je tot zorgconsulent palliatieve zorg.

In het kort

  Duur9 lesdagen op woensdagStartdatum: maart 2025
  Studielast200 uur in totaal
  Contacturen54 uur in totaal
  Accreditatie54 punten V&VAanvraag accreditatie VSR in overleg
  Kosten€2.101,-Prijspeil 2024

Over Zorgconsulent Palliatieve Zorg

Een zorgconsulent palliatieve zorg is voor alle instellingen voor langdurige zorg van grote waarde, met name binnen de instellingen voor verstandelijk gehandicapten, ouderenzorg en de thuiszorg is er niet altijd voldoende expertise binnen de palliatieve zorg. Hierbij kan de zorgconsulent palliatieve zorg een uitkomst bieden. De zorgconsulent palliatieve zorg signaleert samen met het zorgteam vroegtijdig wanneer een cliënt in de laatste fase van zijn leven is en palliatieve zorg nodig heeft. Als zorgconsulent draag je eraan bij dat de cliënt de zorg ontvangt die aansluit bij zijn of haar behoefte. Daarnaast heb je een rol als coach, ondersteuner, adviseur of bemiddelaar voor collega’s met minder expertise in het palliatieve domein. Belangrijke eigenschappen zijn: proactief werken, goed kunnen pionieren en het goed kunnen neerzetten van de functie in de eigen organisatie

Doel van de functie
Het verbeteren en borgen van de kwaliteit van het palliatieve zorgproces voor specifieke doelgroepen door advies, ondersteuning en coaching van het zorg-/begeleidingsteam in actuele palliatieve zorgsituaties. De procesmatige ondersteuning van de zorgconsulent palliatieve zorg helpt andere zorgverlener bij het proactief plannen en verlenen van palliatieve zorg.  

Programma

De post-hbo cursus Zorgconsulent Palliatieve Zorg bestaat uit 9 lesdagen. Tijdens de lessen zorgen wij voor actuele en verdiepende kennis door de lessen te laten verzorgen door deskundige gastdocenten. Onze gastdocenten staan midden in de praktijk, daardoor zijn zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen de palliatieve zorgverlening. Dat kan een palliatief arts zijn of een verpleegkundig specialist maar ook een gastdocent op het gebied van spiritualiteit of culturele verschillen.

De methodiek van besluitvorming in de palliatieve fase staat centraal in cursus. Voor sommige cursisten een nieuwe manier van Advance Care Planning, voor anderen zal deze methodiek wellicht meer bekend zijn. Jouw persoonlijke ontwikkeling als verpleegkundige staat ook centraal tijdens de cursus, met behulp van een persoonlijk ontwikkelplan ga je aan de slag met reflectie en intervisie. 

Twee vrouwen en een man pratend aan een tafel. Een vrouw met een gele trui lacht tijdens het gesprek

Werkwijze

De invulling van de lesdagen is divers waarbij gebruik gemaakt wordt van verschillende methodieken, zowel individueel als in groepsvorm. Hierbij gaan we uit van een actieve inzet van onze cursisten. Voorafgaand aan de lesdagen moet je je voorbereiden, deze informatie vind je in een digitale leeromgeving. Iedere lesdag wordt afgesloten met een evaluatie, waarbij we kijken naar je ontwikkeling.

Toetsing

We werken niet met traditionele toetsen. Wel ga je aan de slag met een verandertraject binnen jouw eigen organisatie. Dit verandertraject presenteer je aan het einde van de cursus. Uiteraard word je in dit traject begeleid. Om de cursus succesvol af te ronden moet je voor dit onderdeel een voldoende halen.

 

Samenwerking

In samenwerking met (voorheen) de lectoraten Langdurige Zorg, Innovatie in de Care en nu Technologie voor Gezondheid van de HAN, Integraal Kankercentrum Nederland en het ministerie van VWS is de cursus Zorgconsulent Palliatieve Zorg ontwikkeld. Door te werken met organisaties in de regio, input van oud-cursisten en gastdocenten zorgen we ervoor dat de cursus up-to-date blijft.

Wat ik tijdens de opleiding leer kan ik direct toepassen in de dagelijkse praktijk. Zo merkt mijn hele team de voordelen van mijn opleiding

Resultaat

Om de cursus goed te kunnen volgen is een aanwezigheid van minimaal 80% noodzakelijk. Is jouw verandertraject inclusief presentatie met een voldoende beoordeeld? Dan heb je de cursus afgerond en bemachtig je het certificaat Zorgconsulent Palliatieve Zorg. Daarnaast ontvang je de accreditatiepunten toegekend door V&V.

Maar nog belangrijker! Aan het einde van deze cursus ben je in staat om je functie als zorgconsulent vorm te geven binnen je eigen organisatie, en ben je in staat om de in gang gezette innovatie tot een goed einde te brengen.

Kosten

Het lesgeld voor deze opleiding kan worden betaald in termijnen. Hiervoor betaal je €50,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld. Het lesgeld is inclusief studiemateriaal, koffie en thee, maar exclusief lunch.

Voor wie

Als verpleegkundige wil je jezelf verder ontwikkelen in een consulentenfunctie voor palliatieve zorg binnen jouw organisatie. Daarnaast gelden de volgende toelatingsvoorwaarden:

 • Je hebt een afgeronde bacheloropleiding Verpleegkunde (niveau 5), mbo-opleiding Verpleegkunde/ een inservice-opleiding (niveau 4) of een masters of advanced nursing Practice (MANP).
 • Je hebt een geldige BIG-registratie.
 • Je kunt opdrachten uitvoeren in een werkomgeving met palliatieve zorg.
 • Je hebt de mogelijkheid om een verandertraject uit te rollen op je werkplek én toestemming van je werkgever hiervoor.
Hoe sta jij ervoor?
 

TEST JOUW DIGITALE VAARDIGHEDEN

Start jij met één van onze opleidingen, dan verwachten we basale digitale vaardigheden. Twijfel je daarover? Doe dan de zelftest Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis, geschikt voor verpleegkundigen in alle sectoren. Hiermee test je gemakkelijk jouw kennis over basis ICT-voorzieningen, Microsoft Office en overige digitale vaardigheden.

HBO master studenten werken samen in de kantine van Groenewoudseweg achter de laptop

Aanbod verpleegkundige vervolopleidingen

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om jou als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: www.han.nl/zorg-vitaliteit. Op deze pagina vind je meer informatie over ons aanbod en de mogelijkheden die onze opleidingen jou bieden.

Zoek je maatwerk?

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 - 351 10 40. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Ontdek de mogelijkheden van de post-hbo cursus Zorgconsulent Palliatieve Zorg

draw-cta-title