Meld je aan
Enige startdatum is 7 oktober 2025
Meer informatie ...
Adviesgesprek, ASK HAN, Brochure
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avond

Toekomstbestendig Bouwen

Heb jij de behoefte om duurzaamheidsvraagstukken praktisch én integraal op te kunnen lossen? Dan zijn de kennissessies Toekomstbestendig Bouwen iets voor jou! Tijdens deze kennissessies nemen 1 of meerdere experts je mee in de diverse thema’s, zoals groen, water en carbon based design.

een gebouw met veel groen

In het kort

    Duur8 bijeenkomsten
    Lessen15.00 - 20.00 uurom de week
    NiveauPost-hboinstapniveau hbo of mbo/mbo+ mits voldoende werkervaring
    Resultaat Bewijs van deelname
    Kosten€ 495,- per sessieinclusief koffie/thee, maaltijd

Voor wie zijn de kennissessies Toekomstbestendig Bouwen

Werk je aan duurzame oplossingen in de gebouwde omgeving? Dan zijn de kennissessies Toekomstbestendig Bouwen iets voor jou. Deelnemers zijn vaak projectleiders, beleidsadviseurs, ontwerpers of technisch specialisten bij gemeenten, woningcorporaties, adviesbureaus of bouwbedrijven. Ook ondernemers en innovators met een passie voor duurzaamheid schuiven aan.

Wat hen bindt? De ambitie om klimaatadaptatie, natuurinclusiviteit en circulariteit niet alleen te snappen, maar toe te passen. Van jong talent tot ervaren professional: iedereen brengt zijn eigen vragen en praktijkervaring in. Tijdens de sessies werk je samen aan thema’s als groen, water en carbon based design – onder begeleiding van experts én in een diverse, gedreven groep.

Programma Toekomstbestendig Bouwen

Dit ga je leren

Tijdens deze reeks kennissessies duik je in de volle breedte van toekomstbestendig bouwen. Je leert hoe je gebiedsontwikkeling integraal aanpakt – van groen en water tot mobiliteit, toxicologie en sociale duurzaamheid. Je ontdekt hoe elk thema invloed heeft op het geheel, en hoe je daar slim op inspeelt. 

Je start met een digitale introductie, waarna er 8 interessante kennissessies volgen met verschillende thema':

  • Groen
  • Sociale duurzaamheid 
  • Water
  • Mobiliteit
  • Energiezuinig bouwen
  • Toxicologie
  • Carbon based design
  • Financiële haalbaarheid & subsidies

Resultaat – Wat levert het je op?

In een periode van acht weken word jij dé expert in het integraal inrichten van de gebouwde omgeving. Je werkt met actuele thema’s en leert hoe je ze verbindt tot één sterk en haalbaar ontwerp.

Eigen inbreng cursisten

Jouw praktijkervaring is waardevol. In elke sessie is er ruimte om je eigen casus, uitdaging of vraagstuk in te brengen. Zo werk je niet alleen aan algemene thema’s, maar ook aan oplossingen die voor jou echt relevant zijn. Je leert van anderen én zij van jou – een mooie wisselwerking tussen verschillende achtergronden, sectoren en functies.

Praktische en theoretische vaardigheden

Elke sessie biedt een mix van theorie en praktijk. Je verdiept je in de laatste inzichten, en past die direct toe met hulp van onze experts uit het werkveld.

De kennissessies:

Sociale Duurzaamheid

De gebouwde omgeving beïnvloedt de sociale duurzaamheid van inwoners. Dit betreft zowel de planologische en bouwkundige inrichting (conceived space), zoals multigenerationeel wonen, als de manier waarop de fysieke omgeving wordt ervaren en gebruikt (lived space). Dort Spierings en Erik Jansen leren je hoe je deze aspecten beïnvloedt.

bouwkunde groen en duurzaam bouwen gebouw stockfoto

Groen

Bert van de Wiel en Shannen Dill behandelen klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen. Ze bespreken klimaatrisico’s zoals hittestress en overstroming, en hoe groen/blauwe oplossingen positief bijdragen aan de omgeving. Na afloop kun je integraal groene maatregelen toepassen.

Toekomstbestendig Bouwen gebouwen Japan

Water

Dat Nederland kampt met verdrogingsproblematiek is niet nieuw. Wat kun je op gebouw- en wijkniveau doen om drinkwatergebruik te beperken? Sybrand Metz en Fred Prins vertellen over grijswatersystemen, hemelwaterverordeningen en het aanleggen van een water-, nutriënten- en energiekringloop.

Een kraan waar schoon drinkwater uitkomt. 23 maart is het Wereldwaterdag.

Mobiliteit

Mobiliteit blijft essentieel, maar wat betekent het precies? Welke transities staan ons te wachten, hoe verhoudt mobiliteit zich tot stad en wijk, en is het voor iedereen toegankelijk? Voor toekomstbestendig bouwen zijn deze vragen cruciaal. Bram Kin bespreekt dit, inclusief thema’s als deelauto’s en de 15-minutenstad.

bouwkundige bespreekt bij een venster de voortgang met een medewerker

Energiezuinig Bouwen

Ontdek in deze bijeenkomst hoe je in de ontwerpfase het energiegebruik van een gebouw in de gebruiksfase beïnvloedt. Na afloop kun je dit toepassen op materiaal-, stedenbouwkundig- en gebouwniveau.

Bouwkunde Houtbouw duurzaam bouwen houtskelet bouwkunde

Toxicologie

Ken de impact van toxische stoffen op de levenscyclus van materialen, gebouwen en de mens. Je kunt aan het einde van de bijeenkomst verantwoordere materiaalkeuzes maken. Toxicologische stoffen zijn geen zorg meer voor jou!

foto van een dak gemaakt van hout. biobased bouwen.

Carbon based design

Hoe stuur je actief op CO₂-verlaging? Waar komt de meeste uitstoot vandaan en hoe verminder je die? Ontdek waar de grootste impact zit en ervaar het verschil. Lex van Ewijk legt het uit en deelt praktijkcasussen.

Carbon Based Built Environment Congres Symposium

Financiële haalbaarheid & subsidies

Je krijgt inzicht in de financiële haalbaarheid rondom investeringsoverwegingen en de exploitatiefase. Daarbij leer je meer over verschillende soorten subsidies die mogelijk zijn bij toekomstbestendige projecten. Zo is de financiering van je project in ieder geval géén probleem meer.

bouwkunde groen en duurzaam bouwen gebouw stockfoto

Werkwijze

Elke sessie duurt 5 uur: 2,5 uur kennisoverdracht en 2,5 uur werken aan een praktijkcasus – direct toepasbaar, onder begeleiding van een expert.

Docenten

Je leert van een mix van toonaangevende experts die allemaal hetzelfde doel hebben: de gebouwde omgeving toekomstbestendig maken. Denk aan lectoren van de HAN, onderzoekers van Wageningen University & Research en Van Hall Larenstein, én directieleden uit het bedrijfsleven. Zij nemen hun praktijkervaring mee de sessie in – en vertalen die naar concrete inzichten waar jij direct mee aan de slag kunt.

Hieronder een overzicht van docenten van de voorgaande editie:

Maak kennis met

Carla Rongen

Carla is docent bij de HAN en tevens bouwbioloog. Zij is de vaste docent van deze cursus Toekomstbestendig Bouwen en wordt elke kennissessie bijgestaan door een expert.

Carla Rongen

Bert van de Wiel

Bert is docent/onderzoeker Psychologie en Bouwkunde bij Van Hall Larenstein University of Applied Sciences. Hij is gastdocent bij de kennissessie Groen.

Bert van de Wiel

Bram Kin

Bram is associate lector Sustainable Logistics bij de HAN en researcher Sustainable Urban Mobility and Logistics bij TNO. Hij is gastdocent bij de kennissessie Mobiliteit.

Bram Kin

Dort Spierings

Dort is architect bij Fundament en senior lector Urban Renewal and Social Geography bij de HAN. Hij is gastdocent bij de kennissessie Sociale Duurzaamheid.

Dort Spierings

Edine Pape

Edine is senior grant consultant bij Hezelburcht en is gastdocent bij de kennissessie Financiële haalbaarheid en subsidies.

Edine Pape

Erik Jansen

Erik is lector Sociale Duurzame Praktijken bij de HAN en is gastdocent bij de kennissessie Sociale Duurzaamheid.

Erik Jansen

Frank Schipper

Frank is specialist bouwfysica bij Aveco de Bondt en is gastdocent bij de kennissessie Carbon Based Design.

Frank Schipper

Fred Prins

Fred is eigenaar van GEP Water BV en is gastdocent bij de kennissessie Water.

Fred Prins

Jean Paul Vossers

Jean Paul is directeur bij Reasult en is gastdocent bij de kennissessie Financiële haalbaarheid & subsidies.

Jean Paul Vossers

Lex van Ewijk

Lex is architect bij ORGA Architect en is gastdocent bij de kennissessie Carbon Based Design.

Lex van Ewijk

Shannen Dill

Shannen is onderzoeker bij Wageningen Universiteit & Research en is gastdocent bij de kennissessie Groen.

Shannen Dill

Sybrand Metz

Sybrand is technisch directeur bij Desah en is gastdocent bij de kennissessie Water.

Sybrand Metz

Bekijk de video

Verdere Informatie

Wat zeggen eerdere deelnemers over deze Kennissessies?

Sophie van Dijk

“De cursus heeft mijn kennis en inzicht in duurzaam bouwen verdiept. Als duurzaamheidsadviseur had ik al een basis, maar dankzij de experts kon ik me verder verdiepen in alle zeven duurzaamheidsthema’s. Theorie, actuele inzichten en praktijkvoorbeelden waren mooi in balans.”

groen gebouw

Kom kennismaken

Wil je meer weten over een (post-)hbo-opleiding, training of cursus? Bezoek dan onze Open Avond Deeltijd. Het post-hbo-team Bouw en Infra staat klaar om je te informeren en algemene vragen te beantwoorden. Aanmelden is niet nodig. Daarnaast organiseren we het hele jaar door thematische voorlichtingsavonden over ons cursusaanbod. Per avond lichten we één of meerdere cursussen uit. Zodra de data bekend zijn, vind je die op de cursuspagina. Heb je nu al vragen? Mail ons gerust via info.builtenvironment@han.nl.

Twee studenten in gesprek met laptop op voorgrond. Master Circulaire Economie (DT) 2024.

Persoonlijk advies

Heb je vragen of wil je zeker weten of deze cursus bij je past? Tijdens een adviesgesprek bespreek je of de cursus aansluit bij jouw ambities. Het gesprek is gratis en wanneer het jou uitkomt – op de HAN, telefonisch of via Teams. Meer weten? Onze adviseurs staan voor je klaar. Neem contact met ons op via de links hieronder.

Andrea Bloemendaal

Cursuscoördinator post-hbo Bouw en Infra
Gijs Pelgrom, Andrea Bloemendaal, Nicole van de Kamp Post-hbo & Cursussen

Gijs Pelgrom

Programmaleider post-hbo Bouw en Infra
Gijs Pelgrom, Programmaleider ABE

Toekomstbestendig Bouwen in het Nieuws

Kennissessies over Toekomstbestendig Bouwen

Het is duidelijk dat de transitie naar een circulaire bouweconomie in volle gang is. Omgevingsdienst Regio Arnhem zorgt dat vergunningsverleners via bijeenkomsten en cursussen op de hoogte blijven van toekomstbestendig bouwen.

bouwhelm met -tekening

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?