Post-hbo Teamcoaching

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start14 november 2023

Werk je als teamcoach of wil je als teamcoach aan de slag. Ben je leidinggevende en word je coachend leidinggevende of teamcoach van meerdere zelfsturende teams.

Werk je als teamcoach of wil je als teamcoach aan de slag? Ben je leidinggevende en word je coachend leidinggevende of teamcoach van meerdere zelfsturende teams? Heb je een rol om samenwerking in (sociale wijk)teams te organiseren, faciliteren en stimuleren? Wil je je kennis, houding en praktische vaardigheden op dit terrein ontwikkelen? Volg dan de post-hbo-cursus Teamcoaching bij HAN VDO.

In het kort

  6 dagenDuurStart: 14-11-2023 Vervolg: 19-12-2023, 09-01-2024, 20-02, 12-03 en 09-04
  78 uur totaalStudiebelasting
  36 uurContacturen
  9 PE-punten (LVSC)Accreditatie
  € 1885,-Kosten (prijspeil 2022)

Je verrijkt je kennis en reflecteert op je houding en vaardigheden. Hiervoor gebruiken we uitdagende werkvormen, zoals systemische opstellingen in het klein en in het groot. Deze verbeelding helpt om het systeem te ervaren in zijn vraag. Je leert een praktisch intervisiemodel kennen en toepassen. Je bewerkt casuïstiek uit je eigen begeleidingspraktijk en reflecteert op je professioneel handelen door middel van intervisie. We werken veel met eigen casuïstiek van cursisten vanuit “action learning”.
De deelnemers van de cursus Teamcoaching zijn werkzaam in verschillende sectoren. We organiseren de cursus zo dat cursisten met verschillende achtergronden van elkaars praktijksituaties leren. Casuïstiek en reflectie spelen hierbij een belangrijke rol. Op basis van het ‘Kookboek voor teams’ bekijken we samen welk recept bij de casuïstiek past.
 

Voor wie

De cursus is bestemd voor (team)coaches/coachend leidinggevenden/begeleiders van (team)samenwerkingsprocessen

 • Je denkt en werkt op hbo-niveau en hebt de nodige jaren praktijkervaring
 • Je kunt opdrachten in de praktijk uitvoeren
 • Je reflecteert op praktijk- en ontwikkelingsvragen
 • Je beschikt over basis vaardigheden voor coaching

Programma

Tijdens de cursus Teamcoaching werk je als teamcoach. Je bewerkt de casuïstiek van teams uit je eigen begeleidingspraktijk en reflecteert op je professioneel handelen door middel van intervisie.

Onderwerpen

 • Systemisch coachen, organisatiesensitief en resultaatgericht
 • Instrumenten en intervisies voor de coach
 • Fases van teamontwikkeling en modellen voor teambuilding
 • Coachen naar zelfsturend vermogen van een team

Competenties

 • Je kunt kennis van teamcoaching en teambuilding toepassen
 • Je kunt leerprocessen in een team binnen die werkcontext op gang brengen.
 • Je kunt interacties vormgeven in het team
 • Je kunt vanuit meerdere perspectieven en vanuit de bijbehorende meertaligheid professioneel werken.
 • Je kunt je eigen ontwikkeling tot teamcoach zelfsturend en reflecterend verantwoorden. 
   

Werkwijze

De werkwijze wordt in hoge mate bepaald door korte startmomenten onder begeleiding van de docent/trainer, waarna de (sub)groep op een zelfstandige wijze aan de slag gaat met werkvormen/opdrachten tijdens de cursusdag.
Hier ligt de nadruk op:

 • bewust worden
 • onderzoeken
 • oefenen
 • trainen
 • én reflectie op de leerprocessen in de groep.

Hierbij werken we met eigen casuïstiek van cursisten vanuit ‘action learning’. Daartoe is het nodig dat je in de praktijk teamcoaching kunt uitvoeren. 
Uitgangspunt hierbij: je kunt enkele malen als (beginnend) teamcoach met een team werken.
Belangrijk is dat je voorafgaand aan de start van deze leergang het leren in de praktijk zelf regelt.

Beeldende werkvormen
Tijdens de cursus Teamcoaching wordt gebruikgemaakt van praktische, beeldende werkvormen. Deze werkvorm is ondersteunend om systemisch te leren kijken naar teamsituaties.
Je leert vanuit verschillende perspectieven te kijken, door middel van opstellingen in miniatuur en in het groot door mensen of stoelen in een ruimte neer te zetten. Je verbeeldt je team met allerlei klein spelmateriaal. Op deze manier ontstaat er een helder en uniek beeld van de situatie en de bijbehorende vragen. Van daaruit kijk je, samen met je medecursisten, naar wat er speelt in jouw team, naar de teamfase waarin je team verkeert en hoe je ze daarin kunt coachen.

Leren van en met elkaar
De deelnemers van de cursus Teamcoaching zijn werkzaam in verschillende sectoren. Van een directeur in de creatieve sector tot een teamleider in de verpleging. Gemeenschappelijke deler? De vraag naar onderbouwing van en handvatten voor teamcoaching. We organiseren de cursus zo dat cursisten met verschillende achtergronden van elkaars praktijksituaties leren. Casuïstiek en reflectie spelen hierbij een belangrijke rol. Op basis van het ‘Kookboek voor teams’ bekijken we samen welk recept bij de casuïstiek past.

Afsluiting
Je sluit de leergang af met een schriftelijk product. Je presenteert dit en bent daarmee onderwerp van een reflectief gesprek in de cursusgroep. Dit is de toetsing of je voldoet aan de te behalen en te beschrijven competenties. Dit is nodig voor het verkrijgen van het certificaat.

Resultaat

 • Certificaat als je het geleerde in de praktijk kunt uitvoeren en daarop kunt reflecteren
 • Bewijs van deelnname indien je niet voldoet aan de uitvoering en het leren in de praktijk ontvang je een bewijs van deelname voor beeldende werkvormen

Toelichting op de kosten

Je betaalt de kosten voor de startdatum. Betaling in maximaal 3 termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 24 extra.

Maatwerk en incompany trajecten

De post-hbo trainers van Academie Mens en Maatschappij (HAN) staan met beide benen in het onderwijs en de praktijk. Weten wat er speelt in jouw dagelijkse praktijk, dat vinden we belangrijk. Net als meedenken over verbeteringen en oplossingen. Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van maatwerk of incompany trajecten in het sociale domein? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs: (024) 351 10 83 of info.llo.amm@han.nl

Inspiratie opdoen? Bekijk de maatwerkflyer en lees over de organisaties die onze maatwerk of incompany trajecten inzetten in hun organisatie.

31751 studenten op straat met kaartjes in hand
Totale aanbod
 

Post-hbo in het sociale domein

Je wilt werk maken van je carrière. Een stap zetten, bijvoorbeeld door je te verdiepen. Daar heb je iets voor nodig; een korte cursus, een intensieve training of een specifiek post-hbo-traject.
Bij de post-hbo opleidingen en cursussen in het sociale domein profiteer je van actuele kennis uit de praktijk. Die doen we op door met bedrijven en organisaties uit de regio praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Een boost voor jouw ontwikkeling!

31747 drie mensen kijken naar fotos op tafel

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 10 83

draw-cta-title