Systeemgericht werken in de praktijk

 

 

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 3jun
  Online Open Avond
  18:00 - 21:00
 • 17aug
  28aug
  Adviesgesprekweken

De opleiding start 1 september 2020

Wil je graag verdieping in het systeemgericht werken binnen de jeugdhulpverlening? In deze cursus werk je aan je ontwikkeling als professioneel hulpverlener. Je past je eigen en ervaring toe in de cursus en leert van andere professionals. Dat is een win-win!

In het kort

  6 maandenDuurStart: 01-09-2020 Vervolg: 06-10, 10-11, 15-12, 26-01-2021 en 02-03
  420 uur totaalStudiebelasting
  46 uurContacturen
  In aanvraagAccreditatie
  € 1.795,-Kosten

Scholingtrajecten jeugd- en gezinsprofessional (SKJ)

# Systeemgericht werken in de praktijk mag ook dienen als geaccrediteerd praktijkprogramma ten behoeve van SKJ registratie.

De HAN biedt drie verschillende (post-hbo) scholingstrajecten aan waarmee je je kunt registreren als jeugd- en gezinsprofessional bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).
- Systeemgericht werken in de praktijk (praktijkprogramma)
Systeemgericht werken in de ambulante jeugdhulp
Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling

Direct registreren – eerste registratiejaar
Met de vernieuwde SKJ registratievoorwaarden t/m 31 december 2023 kun je je direct registreren, en moet je in je eerste registratiejaar een geaccrediteerd praktijkprogramma volgen en afronden. Kijk voor meer informatie op: https://skjeugd.nl/register/inschrijven/jeugd-en-gezinsprofessionals/#registratie-eisen-t-m-31-december-2023
 

Voor wie

Het programma is geschikt voor de ervaren professional die recent stevig geschoold is en zelfstandig de opdrachten kan uitvoeren. Die graag verdieping wil in het systeemgericht werken.

Ben je een ervaren jeugd- en gezinsprofessional die zich wil registeren bij het SKJ. Check of je voldoet aan instapvoorwaarden. https://skjeugd.nl/register/inschrijven/jeugd-en-gezinsprofessionals/#registratie-eisen-t-m-31-december-2023

Programma

Dit praktijkprogramma bestaat uit 6 lesdagen. Daarbij zijn de eerste vier lesdagen gericht op systeemgerichte (ambulante) jeugdhulpverlening, gezinstaxatie en veiligheid. De laatste twee lesdagen gaan over beroepscode en tuchtrecht van de jeugd- en gezinsprofessional.

Daarnaast omvat dit traject 4 intervisiebijeenkomsten (op dezelfde dagen) omdat leren in de praktijk een grote rol heeft. Systeemgericht werken is onderlegger in deze cursus, binnen de verschillende werkcontexten maken we samen de vertaling van hoe dit in de praktijk zijn uitwerking krijgt. De training beroepscode en tuchtrecht is ook SKJ geaccrediteerd en een vereiste in het eerste registratiejaar van de SKJ registratie.

Voorwaarden

 • Je bent minimaal 16 uur per week werkzaam in relevante praktijk. (In een agogische functie met kinderen en/of adolescenten en hun gezinnen.
 • Je hebt een praktijkbegeleider die met je meedenkt in het leerproces, je feedback geeft en uiteindelijke het leerverslag ondertekend. De praktijkbegeleider moet een SKJ geregistreerde professional zijn met ruime werkervaring.
 • Je hebt een hsao-diploma, dit is een hbo-diploma van een van de volgende opleidingen: sph, mwd, cmv, pedagogiek, social work, toegepaste psychologie, creatieve therapie, godsdienst pastoraal werk, of een van de voorlopers bijvoorbeeld Inrichtingswerk of hbo-J.

Wat ga je doen?

 • Je gaat werken aan je professionele ontwikkeling als jeugdhulpverlener.
 • Je denkt na over je werk en je ontwikkeling en ontdekt wat voor jou belangrijk is.
 • Je leert de omgeving van gezinnen te beschrijven door de onderlinge dynamiek, communicatiepatronen en relaties in kaart te brengen. We besteden aandacht aan oplossingsgericht werken en hoe je de flowchart bij verschillende werkrelaties kunt gebruiken.
 • Gezinstaxatie met aandacht voor veiligheid. Je zet een hulpverleningsplan op en voert deze ook uit. Je leert werken met gezinnen met verschillende culturele achtergronden en kijken naar je eigen rol daarin.

Tijdens de intervisiebijeenkomsten ga je aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling als jeugd- en gezinsprofessional. Je stelt leerdoelen op en maakt zichtbaar wat je kwaliteiten zijn in je leerverslag.

Afronding

Ter afronding van het praktijkprogramma schrijf je een leerverslag dat beoordeeld wordt door de intervisior van de HAN én ondertekend moet worden door een praktijkbegeleider.  

Het onderdeel beroepscode en tuchtrecht wordt afgesloten met een thuiswerktoets. Deze wordt in de les toegelicht.

Toetsing

Aanwezigheid van 80% is een vereiste het succesvol afronden van dit programma.

Ben je ZZP’er?

 • Als zelfstandige moet je zelf na gaan of de je werkzaamheden uitvoert de de inzet van een geregistreerd professional vereisen.
 • Als zelfstandige heb je een praktijkbegeleider nodig die met je meedenkt in jouw leerproces, je feedback geeft en uiteindelijke het leerverslag ondertekend. De praktijkbegeleider moet een SKJ geregistreerde professional zijn met ruime werkervaring. Dit mag de opdrachtgever kunnen zijn of een collega ZZP’er uit het werkveld.

Kosten

De kosten voor deze post-hbo cursus zijn inclusief studiemateriaal en exclusief zelf aan te schaffen literatuur.

Op zoek naar maatwerk of incompany?

Je kunt deze cursus op je eigen locatie laten uitvoeren. Wij ontwikkelen ook samen met jou een leertraject op maat. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie via (024) 53 05 66.

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan HAN VDO. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1083