Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV)

Er is geen omschrijving beschikbaar
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start13 oktober 2021

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Wil je je verder ontwikkelen in de ambulante sociale psychiatrie? De post-hbo SPV opleiding geeft verdere verdieping en verbreding aan verpleegkundigen in dit werkveld.

In het kort

  18 maandenDuurStart: 13-10-2021 t/m 29-3-2023 (elke woensdag m.u.v. feestdagen & schoolvakanties)
  18 maandenStage
  2.520 uur totaalStudiebelasting
  In aanvraag V&VAccreditatie
  De opleiding SPV is ingeschaald op NLQF6 niveau.
  €9.300,- Kosten Prijs is excl. aanschaf boeken (ca € 600). Eventueel extra € 325 assessment

Volg de opleiding Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV)
Als verpleegkundige heb je†in de praktijk te maken met de ggz in de volle breedte. Uitgangspunt van deze door de beroepvereniging V&VN-SPV erkende opleiding is het op competenties gebaseerde beroepsdeelprofiel van de SPV.

Relatie met praktijk
De beroepsvereniging V&VN-SPV en een werkveldcommissie zijn nauw betrokken bij de opzet en de ontwikkeling van de opleiding. De relatie met de praktijk is stevig. Zo werken we samen met relevante en deskundige gastdocenten. Maar ook ervaringsdeskundigen, zoals cliŽnten en hun familieleden, delen hun ervaringen. Kortom je leert overal, met en van elkaar, formeel, non-formeel en informeel.

Variatie in onderwijsvormen
Verschillende manieren van leren komen aan bod: e-learning, contactonderwijs, training, praktijk en zelfstudie. Steeds wordt een link gelegd tussen situaties uit de praktijk en evidence based, contextueel en systeemgericht werken. Tijdens de lesdagen gaan we in verschillende werkvormen aan de slag. We verwachten van de deelnemers een zelfstandige en actieve bijdrage met inbreng van eigen casuÔstiek en problematiek. ‘Wat we vandaag op de opleiding leren, kan ik morgen gebruiken in de praktijk.’ Deze uitspraak is kenmerkend voor de evaluaties van de cursisten.

Voor wie

De opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige is interessant voor een brede groep verpleegkundigen. Niet alleen voor verpleegkundigen werkzaam in een ggz-instelling, maar ook voor verpleegkundigen die bijvoorbeeld werken in de penitentiaire instellingen, de forensische psychiatrie of in de verslavingszorg. De opleiding sluit aan bij actuele ontwikkelingen in het veld zoals versterking van de eerstelijnsgezondheidszorg en ambulantisering.

Toelating

 • Je hebt een bacheloropleiding Verpleegkunde (HBO-V), een mbo-opleiding verpleegkunde (niveau 4)* of een in-serviceopleiding* afgerond.
 • Je hebt na je diplomering minimaal twee jaar zorg verleend aan mensen met psychiatrische problematiek.
 • Je bent BIG geregistreerd. Indien herregistratie van toepassing is, dien je uiterlijk bij het afronden van de opleiding BIG geregistreerd te zijn.
 • Je hebt een leerwerkplaats** (minimaal 20 uur per week) waar je in staat wordt gesteld om jouw sociaal psychiatrische verpleegkundige competenties eigen te maken*.
 • Je wordt gedurende de opleiding begeleid door een sociaal psychiatrisch verpleegkundige met minimaal 2 jaar ervaring.
 • Je hebt computer- en internetvaardigheden.

* Intake-assessment vereist. Kosten € 325,–.
** Bij enige twijfel: neem contact op met de coŲrdinator van de opleiding.

NLQF 6:†De opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige is ingeschaald op niveau 6 (NLQF).

Toelichting:†In het Nederlandse onderwijssysteem wordt het NLQF†(= het Nederlandse kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een opleiding aan te geven.†Een†NLQF inschaling†vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over wat iemand kan en weet als een bepaald leerproces is afgerond.

Kijk voor actuele informatie en meestgestelde vragen op
https://hanvdo.nl/overgangsregeling-nlqf6/

Er is geen omschrijving beschikbaar

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

Wil jij je verder specialiseren als†Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige? Maar beschik je niet over een recent HBO-V diploma (na 2012)? Kijk dan eens bij de premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Na de Premodule ben je klaar voor een post-hbo vervolgopleiding, zijn je kansen op een studievertraging kleiner geworden en ontvang je al een certificaat van de HAN!†

Er is geen omschrijving beschikbaar

Programma

De opleiding is sterk praktijkgericht. Je ontwikkelt essentiŽle competenties rondom de CanMEDS-rollen van de sociaal psychiatrische verpleegkunde. Gedurende de opleiding ben je minimaal 20 uur per week werkzaam in een sociaal psychiatrische praktijk en word je begeleid door een ervaren SPV. Je loopt minimaal 10 dagen stage bij een reguliere crisisdienst (7x 24 uur). Daarnaast bestaat de mogelijkheid om je POH GGZ certificaat te behalen. Ook daartoe is een onder andere een stage van minimaal 10 dagen onder begeleiding van een ervaren POH GGZ verplicht.

Sociaal psychiatrische verpleegkunde is gebaseerd op het expertisegebied SPV van V&VN en richt zich op de zeven CanMEDS-rollen die hierbij centraal staan. Het curriculum van de opleiding is ontwikkeld in samenspraak met de beroepsvereniging en het platform SPV opleidingen. Hierin zijn naast de HAN drie andere SPV opleidingen vertegenwoordigd. Afronding van de opleiding leidt tot opname in het kwaliteitsregister V&VN-SPV.

Competenties

Voor een uitgebreid overzicht van de beroepscompetenties voor sociaal psychiatrisch verpleegkundigen kun je terecht op de website van de beroepsvereniging www.venvn-spv.nl.

Resultaat

 • Je ontvangt een door de V&VN-SPV Verpleegkundigen en Verzorgenden afdeling sociaal psychiatrisch verpleegkundigen erkend getuigschrift.

Werkwijze

 • Je volgt 6 blokken van ieder 10 weken
 • Je volgt en bespreekt persoonlijke ontwikkelingen en resultaten met de studieloopbaanbegeleider
 • Je volgt een supervisie/intervisietraject, waarbij†je je†persoonlijk beroepsmatig functioneren onder de loep neemt

Toelichting op de kosten

 • Inclusief studiemateriaal
 • Exclusief eventueel assessment en literatuur
 • Je betaalt de kosten voor startdatum
 • Betaling in (maximaal 3) termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 100 extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld

Samenwerking

De opleiding wil zo dicht mogelijk aansluiten bij landelijke en lokale ontwikkelingen. Een klankbordgroep met vertegenwoordigers uit alle relevante ggz-instellingen in de regio adviseert HAN VDO over deze opleiding. De opleiding is erkend door de V&VN-SPV.

Zoek je maatwerk? Incompany- en maatwerktrajecten

HAN VDO verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. De opleiding†SPV kan als incompany en als maatwerk worden gevolgd.
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 - 351 10 83. Samen maken we een passend leertraject!

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan HAN VDO. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1083