Post-hbo Netwerkleiderschap

De opleiding start 5 maart 2026
Complexe multi-stakeholder samenwerkingen kennen fikse uitdagingen. Hoe kom je tot gedeeld belang en houd je iedereen aan boord? Hoe voorkom je stroperigheid? In dit actieleertraject gaan we die uitdagingen samen tackelen! Na afronding heeft jouw rol als netwerkleider meer betekenis en impact.
In het kort
Voor wie is deze opleiding?
Ben jij beleidsadviseur, projectleider of programmamanager, innovator, kwartiermaker of netwerker? En heb jij een sturende rol in het opzetten van een netwerk, werk je aan een complexe transitieopgave met diverse organisaties en andere belanghebbenden? Dan is het actieleertraject Netwerkleiderschap iets voor jou. Kom bouwen aan netwerken in complexe transities!
Programma post-hbo Netwerkleiderschap
Als projectleider, programmaleider of kwartiermaker in een complexe netwerksamenwerking heb je met veel verschillende uitdagingen te maken. Dit zien we terug in wetenschappelijk en sectoraal onderzoek. Maar blijkt ook uit de praktijk in het actiegerichte leertraject in de regionale leerkringen (Lindemann & Kemper-Koebrugge, 2020). Bijvoorbeeld in de regionale samenwerkingen tussen organisaties, lokale overheid, onderwijs en onderzoek.
Wat ga je leren?
De uitdagingen die je het meest belangrijk vindt, gaan we samen in het leertraject tackelen. Met als doel dat jij deze uitdagingen aan kan gaan en jouw rol en impact in het netwerk meer betekenis kan geven! Door actiegericht met elkaar aan de slag te gaan werken we aan pragmatische oplossingen die je direct in de praktijk kunt toepassen.
We behandelen netwerken, dynamiek en beweging. Je denkt na over de maatschappelijke opgave en het speelveld van belanghebbenden. Wat zijn kenmerken van netwerken, welke vormen kennen we en wat zijn variabelen die invloed hebben op de dynamiek? Welke strategieën kan ik zelf hanteren om beweging te creëren? Ook netwerksturing en inrichting komt aan bod: hoe stuur je een netwerk enerzijds en bied je ruimte voor organische ontwikkeling anderzijds? Welke structuren en instrumenten zijn daar helpend bij? En, hoe monitoren we onze voortgang, hoe tellen en vertellen we over onze impact? Welke rol spelen belanghebbenden van het netwerk hierbij? Tijdens de gehele opleiding is er ook veel ruimte voor reflectie en persoonlijke ontwikkeling.
Resultaat - wat levert de opleiding je op?
Na afronding van de post-hbo Netwerkleiderschap heb je:
- Een gezamenlijk manifest met de kenmerken van goed netwerkleiderschap.
- Een professionele profielbeschrijving van jouw identiteit als netwerkleider.
- Een persoonlijke gereedschapskist voor gebruik in je huidige en toekomstige praktijken.
Ook ontvang je een bewijs van deelname van de HAN.
Werkwijze
Deze opleiding is ontworpen om netwerkleiders samen te brengen in een lerende community. Deze community biedt ruimte voor het delen van ervaringen, reflectie, intervisie, inhoudelijke verdieping en het ontwikkelen van een gezamenlijke professionele identiteit. De opleiding kent een wisselwerking tussen leren in de praktijk en professionele ontwikkeling. Je brengt je eigen casus als 'opdracht' mee naar het leertraject. In de bijeenkomsten werk je actiegericht en praktisch aan je eigen opgave. Je wordt begeleid door ervaren facilitators die allerhande relevante kennis, handvatten en tools bieden. Je neemt kennis, kunde en concrete oplossingsrichtingen mee naar je eigen praktijk. We zetten creatieve werkvormen in en bieden thema’s, tools en modellen op maat aan.
In deze post-hbo opleiding sporen we je aan op buiten kaders te denken en te werken. Vooronderstellingen en aannames kunnen je belemmeren bij het werken in complexe contexten met verschillende belanghebbenden. We nodigen je dus uit om deze te onderzoeken en mogelijkheden en grenzen te verkennen.
Jouw docenten
Miriam Jager
Docent NetwerkleiderschapMiriam Jager is als beleidsadviseur verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Haar werk richt zich op het verbinden van kennisinstellingen, overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken door middel van praktijkgericht onderwijs en onderzoek. Dit deed ze in verschillende rollen van programmamanager, alliantiemakelaar, docent, projectleider en beleidsadviseur.
Berit Lindeman
Docent NetwerkleiderschapDr. Berit Lindemann is een ervaren adviseur, ondernemer en academica met brede ervaring in diverse transitievraagstukken. In het bijzonder, het daarin begeleiden van organisaties en netwerken in het (gezamenlijk) creëren van en verantwoorden over hun publieke waarde. In 2014 promoveerde Berit in de bestuurs- en organisatiewetenschappen (USBO) op het proefschrift ‘Lost in Translation’: over hoe transities en beleid op betekenisvolle wijze in de praktijk te vertalen zodat er daadwerkelijk publieke waarde gecreëerd wordt.
Jan Oosting
Docent NetwerkleiderschapJan Oosting werkt al meer dan 15 jaar in het domein van duurzame ontwikkeling en energietransitie, waarbij de focus altijd ligt op samenwerken aan deze complexe vraagstukken. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Daarbij gaat zijn aandacht meestal uit naar het snijvlak tussen leren, gedragsverandering en transitievraagstukken met een sterke passie op de mogelijkheden die de grote maatschappelijke vraagstukken bieden voor leercontexten.
Verdere informatie
Ook interessant voor jou
Wil jij je HRM-kennis verder verdiepen? De post-hbo-opleiding Strategisch HRM leidt je op tot strategisch partner, veranderaar en inhoudsexpert. Je leert duurzaam HRM-beleid in je organisatie te implementeren en de juiste HRM-koers in te zetten.
De samenleving staat voor ongekende uitdagingen. Denk aan de energietransitie, de digitalisering van de arbeidsmarkt en de verschuivingen in de zorgsector. Deze uitdagingen tackelen we in de master Human Capital Innovatie!
Wil jij je nóg verder verdiepen? Bekijk ons volledige aanbod op de overzichtspagina HAN Mens & Organisatie.
Nieuwsgierig?
Heb je een korte vraag over de opleiding? Stuur ons een mail voor een snel antwoord. Heb je een uitgebreide vraag en ga je liever in gesprek met een van onze adviseurs? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan! Tijdens het gesprek bespreken we of de opleiding aansluit bij jouw verwachtingen, ambities en mogelijkheden. Het adviesgesprek plannen we op een moment dat het jou uitkomt. Bij de HAN, telefonisch of via Teams.

Contact
Heb je vragen over deze opleiding? Of kunnen we je helpen met het maken van een keuze? We helpen je graag verder.
- Mail ons: management.organisatie@han.nl
- Liever bellen? 024 - 353 0500
- Openingstijden: op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur
