Post-hbo IBD-Verpleegkundige

vrouw met gele trui lacht tijdens gesprek
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 17nov
  Open Avond
  Nijmegen - 17:00 - 21:00

De opleiding start 1 september 2022

Werk je als MDL-verpleegkundige en wil je je zorg nog beter afstemmen op IBD-patiënten? Met de cursus IBD-verpleegkundige bieden wij jou de mogelijkheid om jezelf verder te verdiepen in deze specifieke patiëntengroep. Je rol als IBD-verpleegkundige vervul zo nóg beter.

In het kort

  6 dagenDuurStart najaar 2022
  120 uur totaalStudiebelasting (incl contacturen)
  36 uurContacturen
  In aanvraagAccreditatieV&V
  € 1565,-Kostenprijspeil 2021

Meer weten?Kom naar de Open Avond op 17 november!

Past de opleiding IBD-verpleegkundige bij de volgende stap in je carrière? Ontdek het op de Open Avond van 17 november! Stel al je vragen aan de docent tijdens de online Webinar van 19:00 tot 19:30 uur. 

 

317732 Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Zorg en Vitaliteit op K33.

Over de opleiding

Door een toename aan patiënten met MDL-aandoeningen worden steeds meer taken en verantwoordelijkheden gedelegeerd aan MDL-verpleegkundigen. Dit vergroot de behoefte aan gespecialiseerde verpleegkundigen voor specifieke patiëntengroepen, zoals IBD-patiënten. Met de cursus IBD-verpleegkundige bieden wij jou de mogelijkheid om jezelf verder te verdiepen in deze specifieke patiëntengroep. Daarmee breng jij de zorg naar een hoger niveau.

Unieke Cursus
De post-hbo cursus IBD-verpleegkundige is een unieke cursus op zowel didactisch als inhoudelijk vlak. Je gaat aan de slag op basis van verdiepende kennis en inzichten in de ziektebeelden M. Crohn en Colitis Ulcerosa. Daarbij bied je begeleidings- en adviesgesprekken met patiënten en naasten, waarbij het bevorderen van zelfmanagement centraal staat.

Programma

De cursus is erop gericht om MDL-verpleegkundigen zowel verdieping als verbreding van kennis en vaardigheden op het gebied van IBD-zorg te geven. Tijdens de cursus wordt specifiek ingegaan op welke wijze je deze opgedane kennis in de praktijk kunt brengen, en welke kwaliteitsverbeteringen je binnen de IBD-zorg kunt realiseren. De cursus is opgebouwd aan de hand van drie eenheden van leeruitkomsten (EVL’s). Per eenheid van leeruitkomsten ga je in de praktijk aan de slag met verschillende opdrachten. De 3 EVL’s zijn:

 • Vakinhoudelijk handelen
  De IBD-verpleegkundige kan door middel van klinisch redeneren zelfstandig de verpleegkundige zorg vaststellen en uitvoeren. Dit kan zowel binnen de klinische als poliklinische setting zijn, of een combinatie van beide bij het monitoren en begeleiden van patiënten met M. Crohn of Colitis Ulcerosa. Daaropvolgend worden de juiste vervolgstappen geformuleerd.
 • Maatschappelijk handelen en samenwerken
  De IBD-verpleegkundige hanteert motiverende gesprekstechnieken in begeleidingsgesprekken met patiënten en diens naasten in het omgaan met psychosociale, (arbeids)maatschappelijke, copingvraagstukken bij het in balans omgaan met hun ziekte. Daarbij past de IBD-verpleegkundige de juiste gespreksinterventies toe ter bevordering van acceptatie, therapietrouw, eigen regie en zelfmanagement.
 • Professionaliteit
  De IBD-verpleegkundige kan een kwaliteitsverbetering binnen de IBD-zorg realiseren aan de hand van een praktijkprobleem.

Onderwerpen en vaardigheden

Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen en vaardigheden aan bod:

 • Verdieping in fysiologie, etiologie, pathologie van M. Crohn en Colitis Ulcerosa
 • Verdieping in diagnostische methoden en behandelingsvormen van M. Crohn en Colitis Ulcerosa
 • Verdieping in voeding leefstijlkenmerken en complementaire behandelvormen t.b.v. (poli)klinische begeleiding van doelgroep
 • Klinisch redeneren
 • IBD en fertiliteit: zwangerschap en transitie van kind naar volwassene
 • Kwaliteitsverbetering binnen de IBD-zorg 
 • Gespreksvoering IBD-patiënt ten behoeve van advisering, begeleiding, (preventieve) voorlichting
 • Coachingsvaardigheden ten behoeve van gespreksvoering
 • Multidisciplinaire keten en de rol van de IBD-verpleegkundige
 • Interprofessioneel samenwerken
 • Profilering als IBD-verpleegkundige

Werkwijze

De cursus IBD-verpleegkundige bestaat uit 6 cursusdagen. De dagelijkse praktijk van de cursisten staat centraal. We werken vanuit inhoud samen aan de ontwikkeling van kennis, vaardigheden en attitude. De authentieke leervraag vanuit de beroepspraktijk van iedere cursist is uitgangspunt van het leren. Daarbij gaat de casuïstiek zowel over de patiënt, maar ook over de eigen rol als professional in het zorgproces. Tijdens de lessen zorgen wij voor actuele en verdiepende kennis door deze te laten verzorgen door deskundige gastdocenten die midden in de praktijk staan. Daardoor zijn zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Samenwerking

Deze cursus is ontwikkeld door samenwerking met afgevaardigden vanuit het netwerk Nurses of IBD-Care (NIBD), een netwerk voor alle IBD-verpleegkundigen in Nederland, en andere zorgprofessionals die betrokken zijn bij het behandelen van IBD-patiënten.

Toetsing

De cursus rond je af als je de verschillende opdrachten hebt ingeleverd en deze met minimaal een 6 zijn beoordeeld. De opdrachten betreffen een assessment met betrekking tot klinisch redeneren, het schrijven van een projectvoorstel, het maken/presenteren van een poster en een video-opname van een gesprek met een cliënt.

Resultaat

Heb je aan alle voorwaarden voldaan en een cijfer hoger dan een 6 behaald? Dan ontvang je van de HAN een certificaat voor de post-hbo cursus IBD-verpleegkundige. Ook krijg je de accreditatiepunten toegekend door V&V.

Kosten

De kosten voor de cursus zijn inclusief (digitaal) studiemateriaal, maar exclusief literatuur. Wil je de betaling in twee termijnen doen? Vul dan termijnbetaling in, in het opmerkingenveld bij je aanmelding. Hiervoor betaal je €50,- extra.

Toelatingsvoorwaarden

Je beschikt over ruime en aantoonbare kennis en ervaring in MDL-zorg (minimaal 3 jaar) en bent momenteel werkzaam in de zorg voor IBD-patiënten.

 

Opleidingscoördinatoren

Monique Leenders

Monique Leenders is samen met Mirjam Voerman opleidingscoördinator van de opleiding IBD-verpleegkundige. Tevens is Monique medecoördinator van de opleiding Transferverpleegkundige en Arboverpleegkundige. In haar carrière is Monique begonnen als verpleegkundige en heeft ze na de studie psychologie gewerkt als loopbaanadviseur. Sinds 2017 is zij werkzaam in het onderwijs. Deze ervaringen neemt zij mee in haar rol als opleidingscoördinator. Zo probeert ze een bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen van onze cursisten.

292005 Portretfoto Monique Leenders

Mirjam Voerman

Mirjam Voerman is samen met Monique Leenders opleidingscoördinator van de opleiding IBD-verpleegkundige. Tevens is Mirjam coördinator van de opleiding Maag-, Darm-, Lever-verpleegkundgie. Haar doel is om ervoor te zorgen dat jij opgeleid wordt tot een gespecialiseerd verpleegkundige, die zich op de werkvloer kan profileren als deskundige op het gebied van MDL en het verschil maakt voor collega’s én patiënten. Dit doet Mirjam door de professionals uit het werkveld te verbinden aan de opleiding (bijvoorbeeld als gastdocent). Maar ook door als mentor nauw contact met haar studenten te hebben.

290744 Portretfoto Mirjam Voerman

Aanbod verpleegkundige vervolopleidingen

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om je als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: www.han.nl/verpleegkundige-vervolgopleidingen

Incompany of maatwerktraject?

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie:  024 – 351 10 40. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!

 

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1040

Nieuwsgierig?

HAN VDO Opleider voor professionals in Zorg en Welzijn voor post-hbo opleidingen, cursussen en trainingen, incompany en maatwerk.