Post-hbo IBD-Verpleegkundige

Drie mensen met elkaar pratend aan een tafel. De vrouw in de gele trui lacht tijdens het gesprek
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Avond
Proefcollege, meelopen
 • 5jun
  Open Avond
  Nijmegen - 17:00 - 21:00

Startdatum is nog niet bepaald

Werk je als MDL-verpleegkundige en wil je je zorg nog beter afstemmen op IBD-patiënten? Met de cursus IBD-verpleegkundige bieden wij jou de mogelijkheid om jezelf verder te verdiepen in deze specifieke patiëntengroep. Je rol als IBD-verpleegkundige vervul zo nóg beter.

In het kort

  Duur6 lesdagen op woensdagStartdatum nog niet bekend
  Studielast120 uur in totaal
  Contacturen36 uur in totaal
  AccreditatieIn aanvraagV&V
  Kosten€2.402,-Prijspeil 2024

Over de opleiding

Door een toename aan patiënten met MDL-aandoeningen worden steeds meer taken en verantwoordelijkheden gedelegeerd aan MDL-verpleegkundigen. Dit vergroot de behoefte aan gespecialiseerde verpleegkundigen voor specifieke patiëntengroepen, zoals IBD-patiënten. Met de cursus IBD-verpleegkundige bieden wij jou de mogelijkheid om jezelf verder te verdiepen in deze specifieke patiëntengroep. Daarmee breng jij de zorg naar een hoger niveau.

Unieke Cursus
De post-hbo cursus IBD-verpleegkundige is een unieke cursus op zowel didactisch als inhoudelijk vlak. Je gaat aan de slag op basis van verdiepende kennis en inzichten in de ziektebeelden M. Crohn en Colitis Ulcerosa. Daarbij bied je begeleidings- en adviesgesprekken met patiënten en naasten, waarbij het bevorderen van zelfmanagement centraal staat.

Programma

De cursus is erop gericht om MDL-verpleegkundigen zowel verdieping als verbreding van kennis en vaardigheden op het gebied van IBD-zorg te geven. Tijdens de cursus wordt specifiek ingegaan op welke wijze je deze opgedane kennis in de praktijk kunt brengen, en welke kwaliteitsverbeteringen je binnen de IBD-zorg kunt realiseren. De cursus is opgebouwd aan de hand van drie eenheden van leeruitkomsten (EVL’s). Per eenheid van leeruitkomsten ga je in de praktijk aan de slag met verschillende opdrachten. De 3 EVL’s zijn:

 • Vakinhoudelijk handelen
  De IBD-verpleegkundige kan door middel van klinisch redeneren zelfstandig de verpleegkundige zorg vaststellen en uitvoeren. Dit kan zowel binnen de klinische als poliklinische setting zijn, of een combinatie van beide bij het monitoren en begeleiden van patiënten met M. Crohn of Colitis Ulcerosa. Daaropvolgend worden de juiste vervolgstappen geformuleerd.
 • Maatschappelijk handelen en samenwerken
  De IBD-verpleegkundige hanteert motiverende gesprekstechnieken in begeleidingsgesprekken met patiënten en diens naasten in het omgaan met psychosociale, (arbeids)maatschappelijke, copingvraagstukken bij het in balans omgaan met hun ziekte. Daarbij past de IBD-verpleegkundige de juiste gespreksinterventies toe ter bevordering van acceptatie, therapietrouw, eigen regie en zelfmanagement.
 • Professionaliteit
  De IBD-verpleegkundige kan een kwaliteitsverbetering binnen de IBD-zorg realiseren aan de hand van een praktijkprobleem.

Onderwerpen en vaardigheden

Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen en vaardigheden aan bod:

 • Verdieping in fysiologie, etiologie, pathologie van M. Crohn en Colitis Ulcerosa
 • Verdieping in diagnostische methoden en behandelingsvormen van M. Crohn en Colitis Ulcerosa
 • Verdieping in voeding leefstijlkenmerken en complementaire behandelvormen t.b.v. (poli)klinische begeleiding van doelgroep
 • Klinisch redeneren
 • IBD en fertiliteit: zwangerschap en transitie van kind naar volwassene
 • Kwaliteitsverbetering binnen de IBD-zorg 
 • Gespreksvoering IBD-patiënt ten behoeve van advisering, begeleiding, (preventieve) voorlichting
 • Coachingsvaardigheden ten behoeve van gespreksvoering
 • Multidisciplinaire keten en de rol van de IBD-verpleegkundige
 • Interprofessioneel samenwerken
 • Profilering als IBD-verpleegkundige

Werkwijze

De cursus IBD-verpleegkundige bestaat uit 6 cursusdagen. De dagelijkse praktijk van de cursisten staat centraal. We werken vanuit inhoud samen aan de ontwikkeling van kennis, vaardigheden en attitude. De authentieke leervraag vanuit de beroepspraktijk van iedere cursist is uitgangspunt van het leren. Daarbij gaat de casuïstiek zowel over de patiënt, maar ook over de eigen rol als professional in het zorgproces. Tijdens de lessen zorgen wij voor actuele en verdiepende kennis door deze te laten verzorgen door deskundige gastdocenten die midden in de praktijk staan. Daardoor zijn zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Samenwerking

Deze cursus is ontwikkeld door samenwerking met afgevaardigden vanuit het netwerk Nurses of IBD-Care (NIBD), een netwerk voor alle IBD-verpleegkundigen in Nederland, en andere zorgprofessionals die betrokken zijn bij het behandelen van IBD-patiënten.

Toetsing

De cursus rond je af als je de verschillende opdrachten hebt ingeleverd en deze met minimaal een 6 zijn beoordeeld. De opdrachten betreffen een assessment met betrekking tot klinisch redeneren, het schrijven van een projectvoorstel, het maken/presenteren van een poster en een video-opname van een gesprek met een cliënt.

Resultaat

Heb je aan alle voorwaarden voldaan en een cijfer hoger dan een 6 behaald? Dan ontvang je van de HAN een certificaat voor de post-hbo cursus IBD-verpleegkundige. Ook krijg je de accreditatiepunten toegekend door V&V.

Kosten

De kosten voor de cursus zijn inclusief (digitaal) studiemateriaal, maar exclusief literatuur. Wil je de betaling in twee termijnen doen? Vul dan termijnbetaling in, in het opmerkingenveld bij je aanmelding. Hiervoor betaal je €50,- extra.

Toelatingsvoorwaarden

Je beschikt over ruime en aantoonbare kennis en ervaring in MDL-zorg (minimaal 3 jaar) en bent momenteel werkzaam in de zorg voor IBD-patiënten.

 

Kom kennismaken

Twijfels? Kom naar de volgende Open Avond op 5 juni 2024 en stel al je vragen aan onze docenten en studenten tijdens de online voorlichting IBD-verpleegkundige. Duurt dat te lang of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een studieadviseur.

Informatiemarkt op Kapittelweg 33 voor Werkveld Zorg
draw-cta-title
Hoe sta jij ervoor?
 

TEST JOUW DIGITALE VAARDIGHEDEN

Start jij met één van onze opleidingen, dan verwachten we basale digitale vaardigheden. Twijfel je daarover? Doe dan de zelftest Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis, geschikt voor verpleegkundigen in alle sectoren. Hiermee test je gemakkelijk jouw kennis over basis ICT-voorzieningen, Microsoft Office en overige digitale vaardigheden.

HBO master studenten werken samen in de kantine van Groenewoudseweg achter de laptop

Opleidingscoördinatoren

Monique Leenders

Monique Leenders is samen met Mirjam Voerman opleidingscoördinator van de opleiding IBD-verpleegkundige. Tevens is Monique medecoördinator van de opleiding Transferverpleegkundige en Arboverpleegkundige. In haar carrière is Monique begonnen als verpleegkundige en heeft ze na de studie psychologie gewerkt als loopbaanadviseur. Sinds 2017 is zij werkzaam in het onderwijs. Deze ervaringen neemt zij mee in haar rol als opleidingscoördinator. Zo probeert ze een bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen van onze cursisten.

Portretfoto Monique Leenders, post-hbo november 2022

Mirjam Voerman

Mirjam Voerman is samen met Monique Leenders opleidingscoördinator van de opleiding IBD-verpleegkundige. Tevens is Mirjam coördinator van de opleiding Maag-, Darm-, Lever-verpleegkundgie. Haar doel is om ervoor te zorgen dat jij opgeleid wordt tot een gespecialiseerd verpleegkundige, die zich op de werkvloer kan profileren als deskundige op het gebied van MDL en het verschil maakt voor collega’s én patiënten. Dit doet Mirjam door de professionals uit het werkveld te verbinden aan de opleiding (bijvoorbeeld als gastdocent). Maar ook door als mentor nauw contact met haar studenten te hebben.

Portretfoto Mirjam Voerman

Aanbod verpleegkundige vervolopleidingen

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om je als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: www.han.nl/zorg-vitaliteit.

Incompany of maatwerktraject?

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie:  024 – 351 10 40. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!

 

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Nieuwsgierig?

HAN VDO Opleider voor professionals in Zorg en Welzijn voor post-hbo opleidingen, cursussen en trainingen, incompany en maatwerk.

draw-cta-title