Post-hbo Design Thinking voor Veranderaars

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start10 oktober 2023

Wil jij design denken inzetten in jouw werk voor meer mensgerichte innovatiekracht? En zou je de kunst van het faciliteren willen leren?! Dan biedt deze post-hbo cursus je een handzame methode met tal van werkvormen èn praktijkervaringen in het faciliteren van energieke design denk sessies

Design thinking voor veranderaars

Is je organisatie voortdurend in verandering en vraagt de toenemende complexiteit om steeds meer creatief oplossend vermogen? Wil jij in je organisatie ontwerpprocessen aanjagen die echt aansluiten bij de wensen van de klant, bewoner, student of patiënt?Of voel jij je een veranderaar en zoek je naar manieren om nog meer impact te maken? Met design thinking vergroot je je change agency en leer je de denkwijze en projectaanpak concreet toe te passen als facilitator.

In het kort

  6 dagenDuurStart:10-10-2023 Vervolg 31-10, 21-11, 12-12, 09-01-2024, 30-01
  120 uur totaalStudiebelasting
  36 uurContacturen
  € 2520,- Kosten (prijspeil 2022)exclusief aanschaf literatuur ca € 30,-

Lesopzet

Naast de studiedagen worden er webinars ingezet waarin allerlei kenniselementen aan bod komen die je in je eigen tijd en tempo kunt verwerken. Dit geldt ook voor een aantal verwerkingsopdrachten waarmee je wordt geïnspireerd om te ontdekken hoe design denken is te integreren in jouw dagelijkse werk. Ook zal je vanaf studiedag twee aan een case study gaan werken in kleine teams om te experimenteren met de methode als projectaanpak. Zo houden we de contactmoment interactief en ervaringsgericht, om echt samen te doen en te oefenen met de werk- en denkwijze.

Over de cursus

Is je organisatie voortdurend in verandering en vraagt jouw klant en context om steeds meer creatief oplossend vermogen? Wil jij in je organisatie ontwerpprocessen aanjagen die echt aansluiten bij de wensen van de mensen? Of voel jij je een veranderaar en zoek je naar een methode om nog meer impact te maken? Met de post-hbo cursus Design Thinking vergroot je je change agency en leer je de participatieve en creatieve methode concreet toe te passen als facilitator van co-creatie projecten.

Voor wie

De cursus is voor iedereen die zich herkent in bovenstaand profiel en zich verder wil ontwikkelen in de methode van Design Thinking. De verdieping wordt samen met andere zelfstandigen, professionals en leidinggevenden gevonden vanuit:

 • gezondheidszorg (artsen, verpleegkundigen, praktijkondersteuners)
 • welzijn (sociaal werkers, jeugdzorgwerkers, opbouwwerkers)
 • onderwijs (docenten, beleidsmedewerkers)
 • overheidsorganisaties (ambtenaren, beleidsmedewerkers)
 • zelfstandigen (sociaal-maatschappelijke) ondernemingen.
 • corporatiesector (woonconsulenten, gebiedsregisseurs, beleidsmedewerkers)

Cursisten aan het woord

Ellen Hoppenbrouwers

Ik werk als gebiedsregisseur bij woningcorporatie Oosterpoort in de regio van Nijmegen en ik heb voor deze cursus gekozen, omdat er steeds meer maatschappelijke vraagstukken zijn.

259501 portret Ellen Hoppenbrouwers

Claudia

“Door vaker te experimenteren binnen mijn werk, is een soort alertheid ontstaan en zie ik steeds meer mogelijkheden om nieuwe tools toe te passen. Ook mijn collega’s reageren enthousiaster,” vertelt Claudia, facilitair coördinator en locatiemanager.

3fc92d22-0cf1-11ee-a165-02565807075b portretfoto van cursist claudia van design thinking voor veranderaars

Werkwijze

In de post-hbo cursus leer je een verandertraject te faciliteren volgens de principes van Design thinking en Participative Action. Dit doen we door directe toepassing tijdens elke cursusdag in de vorm van design sessies die cursisten voorbereiden en begeleiden. Zo ervaar je zowel de rol van facilitator als de rol van deelnemer en leer je vanuit beide rollen wat de design denk methode vraagt om in te zetten, zodat je ook echt vooruit komt in co-creatie.

Ook ga je werken aan een concrete casus met medecursisten zodat je van kop tot staart een heel design traject doorloopt. Hiermee ontwikkel je je volgens typische designprincipes van learning by doing en reflection in action. Wij bieden casussen aan en/of je biedt een eigen werkcasus aan waar je met medecursisten aan de slag gaat voor wat extra innovatiekracht voor jouw project! Gedurende de cursus ga je misschien ook al wat werkvormen en principes toepassen in je dagelijkse werk en ontdek je hoe je Design Denken kan inzetten voor meer mensgerichte veranderingen of sociale innovaties.

Speciale aandacht gaat uit naar de persoonlijke leerreis als design denkende veranderaar en het profileren en positioneren als change agent. We wisselen met cursisten uit diverse organisaties uit hoe lastig en boeiend het is om innovatie en transformatie te realiseren binnen bestaande systemen en (soms taaie of zelfs vastgeroeste) mentale modellen.
 
Voorbeeld van een cursusdag
09:30 uur Gezamenlijke opstart met koffie/thee
09:45 uur Energizer
10:00 uur Designsessie (door cursisten gefaciliteerd)
11:30 uur Reflectie & Evaluatie van de designsessie
12:30 uur Gezamenlijke Lunch
13:30 uur Verdieping op de Designfase: extra tools/ Q&A
14:30 uur Casus werktijd / Intervisie 
15:15 uur Evaluatie & Afronding

Programma

Dag 1   Participatieve Actie & Design Thinking introductie
Dag 2   Discover: Empathiseren
Dag 3   Define: Framen
Dag 4   Develop: ideaten & prototypen
Dag 5   Deliver: Testen en verduurzamen
Dag 6   Slotdag: Performance & case study pitches

Leerprincipes

De cursus onderscheidt zich door een leerdidactiek die aansluit bij ontwerpende en participatieve methodes die centraal staan in het programma:

 • Ervarend leren door directe toepassing in de dagelijkse praktijk.
 • Integraal leertraject: zowel methodetraining als aandacht voor talentontwikkeling.
 • Focus ligt op diep leren op identiteitsniveau en gaat dus verder dan een methodiektraining. Je ondergaat zelf ook een transformatie!
 • Deelnemers vormen een divers netwerk van gelijkgestemden voor inspiratie en interprofessioneel leren.

Competenties

Design thinking
Design Thinking wordt internationaal gezien als een methode voor het vergroten van innovatiekracht en het oplossingsvermogen voor organisatorische en/of sociaal-maatschappelijke kwesties. Het participatieve en ontwerpende werken wordt gewaardeerd als een ‘21th century’ professionele basisvaardigheid.

Participative Action
Deze methode biedt een waarden- en handelingskader voor veranderprocessen en dus sociale leerprocessen. Leer- en ontwerpprocessen samen mét gebruikers van beleid en/of eigenaren van kwesties. 

Change agency
We oefenen met de rol van facilitator en reflecteren op de rol van participatieve veranderaar die mensen kan empoweren voor een gezamenlijke verbeterwens.

Resultaat

Je ontvangt een HAN certificaat voor ‘Design Thinking voor veranderaars’ wanneer je deel hebt genomen aan alle onderdelen van het cursusprogramma:

 • Deelname aan de 6 cursusdagen
 • Ervarend leren n.a.v. een design case study
 • Kennisdeling en netwerkleren via een online platform

Samenwerking

Deze cursus komt tot stand vanuit het Drift voor Transitie netwerk dat bestaat uit innovatieprofessionals binnen de organisaties van de Gemeente Nijmegen (afd. strategie), Radboudumc (Health Academy) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (KC Publieke Zaak). Zij baseren zich op een manifest waarbij ‘de bedoeling’ en menselijke logica centraal staan. De ambitie van de cursus is dat we al doende en in gezamenlijkheid de publieke zaak transformeren naar een mensgerichte en sociaal innovatieve sector die het goede kan doen voor de leefwerelden van nu en de toekomst.

Kosten

Je betaalt de kosten voor de startdatum. Betaling in maximaal 3 termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 24 extra.

Door wie

Coördinatie
Paulien Taken

Trainers
Wenne Bergman
Saskia Weijzen
Paulien Taken

Maatwerk en incompany trajecten

De post-hbo trainers van Academie Mens en Maatschappij (HAN) staan met beide benen in het onderwijs en de praktijk. Weten wat er speelt in jouw dagelijkse praktijk, dat vinden we belangrijk. Net als meedenken over verbeteringen en oplossingen. Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van maatwerk of incompany trajecten in het sociale domein? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs: (024) 351 10 83 of info.llo.amm@han.nl

Inspiratie opdoen? Bekijk de maatwerkflyer en lees over de organisaties die onze maatwerk of incompany trajecten inzetten in hun organisatie.

31751 studenten op straat met kaartjes in hand
Totale aanbod
 

Post-hbo in het sociale domein

Je wilt werk maken van je carrière. Een stap zetten, bijvoorbeeld door je te verdiepen. Daar heb je iets voor nodig; een korte cursus, een intensieve training of een specifiek post-hbo-traject.
Bij de post-hbo opleidingen en cursussen in het sociale domein profiteer je van actuele kennis uit de praktijk. Die doen we op door met bedrijven en organisaties uit de regio praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Een boost voor jouw ontwikkeling!

31747 drie mensen kijken naar fotos op tafel

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 10 83

draw-cta-title