Design thinking voor veranderaars (Post-hbo)

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open avonden, meeloopdagen, etc.
 • 11mrt
  Open Avond
  Nijmegen - 18:00 - 21:00

De opleiding start op 14 april 2020

Werk jij aan een gezondere, eerlijkere, meer inclusieve samenleving en/of aan innovatief onderwijs of beleid dat hieraan bijdraagt? Dan biedt deze cursus je allerlei praktische tools en een mensgerichte benadering voor sociale innovaties.

Design thinking voor veranderaars

Ben je bezig om de omslag te maken van individuele naar collectiefgerichte aanpakken daarbij? Voel jij je veranderaar of kantelaar en zoek je naar manieren om nog meer impact te maken? In de cursus Design thinking voor veranderaars van een half jaar leer je volgens de principes van Design Thinking en Participative Action (bege)leiding te geven aan een participatief ontwerpproces dat leidt tot diepe verandering. Bij jezelf, in je werkomgeving en bij je ‘gebruikersgroep’.

In het kort

  6 dagenDuurStart: 14-04-2020 Vervolg: 26-05, 16-06, 08-09, 06-10 en 03-11
  120 uur totaalStudiebelasting
  36 uurContacturen
  € 2400,-Kostenexclusief aanschaf literatuur ca € 95,-

Voor wie

De cursus is voor iedereen die zich herkent in bovenstaand profiel en zich verder wil ontwikkelen in change agency. De verdieping wordt gevonden samen met andere zelfstandigen, professionals en leidinggevenden vanuit:

 • de gezondheidszorg (artsen, verpleegkundigen, praktijkondersteuners)
 • welzijn (sociaal werkers, jeugdzorgwerkers, opbouwwerkers)
 • onderwijs (docenten, beleidsmedewerkers)
 • overheidsorganisaties (ambtenaren, beleidsmedewerkers)
 • zelfstandige (sociaal-maatschappelijke) ondernemingen.
 • in corporatiesector (woonconsulenten, gebiedsregisseurs, beleidsmedewerkers)

Werkwijze

In de cursus leer je een verandertraject te faciliteren volgens de principes van Design thinking en Participative Action. Dit doe je door directe toepassing na elke cursusdag in je eigen dagelijkse werk en zal je je dus gaan ontwikkelen volgens principes van learning by doing en reflection in action. Parallel aan dit traject verander/verbeter je dus je eigen praktijk. Je kunt dit leertraject dus prima combineren met project(leiding) in je werk.

Speciale aandacht gaat uit naar Persoonlijk Leiderschap en het profileren en positioneren als change agent en hoe je innovatie en transformatie kan realiseren binnen bestaande systemen, structuren en mentale modellen. Dit gebeurt enerzijds door een leeraanbod te bieden in de vorm van maandelijkse studiedagen en anderzijds reflectie- en coachingstools aan te reiken waarbij er aandacht is voor de persoonlijke leerprocessen.

Programma

Dag 1   Participatieve Action & Design Thinking introductie
Dag 2   Het begin: Empathiseren & framen
Dag 3   Sociale innovatie & The art of facilitation
Dag 4   De cultuur van prototypen & testen
Dag 5   Change agency & transformatieprocessen
Dag 6   Verduurzaming van impact

Leerprincipes

De cursus onderscheidt zich door een leerdidactiek die aansluit bij ontwerpende en participatieve methodes die centraal staan in het programma:

 • Ervarend leren door directe toepassing in de dagelijkse praktijk.
 • Integraal leertraject: zowel methodetraining als persoonlijke coaching voor persoonlijk leiderschap en talentontwikkeling.
 • Focus ligt op diep leren op identiteitsniveau en gaat dus verder dan een methodiektraining omwille van een transformatieve leerervaring.
 • Deelnemers hebben eenzelfde profiel en werksoort dat een netwerk van gelijkgestemden biedt voor interprofessioneel en netwerkend leren.

Competenties

Design thinking
Design Thinking wordt internationaal gezien als een methode voor het vergroten van innovatiekracht en het oplossingsvermogen voor organisatorische en/of sociaal-maatschappelijke kwesties. Het participatieve en ontwerpende werken wordt gewaardeerd als een ‘21th century’ professionele basisvaardigheid.

Participative Action
Deze methode biedt een waarden- en handelingskader voor veranderprocessen en dus sociale leerprocessen. Leer- en ontwerpprocessen samen mét gebruikers van beleid en/of eigenaren van kwesties. 

Change agency
Persoonlijk leiderschap en The art of facilitation. Versterken in de rol van impactvolle veranderaar om mensen te kunnen empoweren voor een gezamenlijke verbeterwens.

Resultaat

Je ontvangt een HAN certificaat voor ‘design thinking voor veranderaars’ wanneer je deel hebt genomen aan alle onderdelen van het cursusprogramma:

 • Deelname aan de 6 cursusdagen
 • Ervarend leren n.a.v. een designuitdaging in je eigen werkcontext
 • Kennisdeling en persoonlijke coaching via het online leerplatform.

Samenwerking

Deze cursus komt tot stand vanuit het Drift voor Transitie netwerk dat bestaat uit innovatieprofessionals binnen de organisaties van de Gemeente Nijmegen (afd. strategie), Radboudumc (Health Academy) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (KC Publieke Zaak). Zij baseren zich op een manifest waarbij ‘de bedoeling’ en menselijke logica centraal staan. De ambitie van de cursus is dat we al doende en in gezamenlijkheid de publieke zaak transformeren naar een mensgerichte en sociaal innovatieve sector die het goede kan doen voor de leefwerelden van nu en de toekomst.

Door wie

Coördinatie
Paulien Taken

Trainers
Wenne Bergman
Saskia Weijzen
Paulien Taken

Zoek je maatwerk? Incompany- en maatwerktrajecten

HAN VDO verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 - 353 05 66. Samen maken we een passend leertraject! 

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan HAN VDO. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1083