Post-hbo AA Oriëntatie Accountancy MKB

koffiekorner, Overleg, samenwerken
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 2jun
  Open Avond
  18:00 - 21:00

De opleiding start 3 september 2021

De accountant is een vertrouwenspersoon voor ondernemers. Een belangrijke speler in het economisch-maatschappelijk verkeer. Het is een beschermd beroep. Je bent pas accountant na afronding van je post-hbo opleiding én de Praktijkopleiding MKB. Wil jij de beschermde AA-titel bemachtigen? Meld je aan!

In het kort

  2 jaarDuur
  hbo+Niveau
  ca. 14-16 uur Studiebelasting(colleges + zelfstudie)
  € 4000,-Kosten voor het 1e jaar

Voor wie is deze opleiding?

Jij hebt je bachelor Accountancy op zak. Of hebt een gelijkwaardig diploma behaald. Je werkt op een accountantskantoor. Je wilt jezelf verder ontwikkelen als vertrouwenspersoon voor ondernemers. En de beschermde AA-titel bemachtigen. Deze post-hbo opleiding is dan de juiste keuze voor jou. 

Lees snel verder of bekijk het complete overzicht met deeltijdopleidingen accountancy en control bij de HAN.

Programma post-hbo AA Oriëntatie Accountancy MKB

De opleiding biedt een erg gevarieerd programma waarbij we steeds de koppeling maken tussen de theorie en de dagelijkse beroepspraktijk. Belangrijke onderdelen van het programma zijn:

 • Assurance bij bijzondere opdrachten
  Als accountant heb je in het maatschappelijk economisch verkeer de bijzondere taak om vertrouwen te geven bij de financiële cijfers van bedrijven. Bij dit vakgebied leer je werken met de regelgeving die voor het geven van dit vertrouwen van belang is.
 • Advisering op het gebied van belastingen en recht
  Het opstellen van de aangiften en adviseren over de verschillende belastingen zoals omzetbelasting, loonbelasting en vennootschapsbelasting wordt vaak gedaan door de accountant. Vragen van ondernemers over de regels bij ziekte of ontslag zijn eveneens zaken die bij dit vak aan de orde komen.
 • IT in de MKB praktijk
  Geautomatiseerde informatiesystemen kunnen kwetsbaar zijn. Niet altijd is de verkregen informatie betrouwbaar genoeg om goede beslissingen te kunnen nemen. Ondernemers hierbij helpen is wat je leert in deze module.
 • Risicogericht Samenstellen
  Het samenstellen van periodecijfers blijft een belangrijke taak voor de accountant. Door kennis van de onderneming of de branche kan dit efficiënter en beter. Door deze aanpak kan er beter en meer risicogericht gewerkt worden.
 • Communicatie- en intervisietrainingen
  Als adviseur is het belangrijk dat je goed kunt overtuigen en lastige gesprekken kunt voeren en oog hebt voor de verschillende belangen. Soms is een gesprek met een ondernemer moeilijk en kan het goed zijn om met collega’s te overleggen hoe een vervelende boodschap het beste verteld kan worden. Dit is een belangrijk onderdeel van de opleiding.
 • Bedrijfseconomisch advies
  Het bedrijfseconomisch advies, een grote adviesopdracht in het laatste studiejaar, is gericht op geven van een advies voor een bedrijfsoverdracht. Dit advies schrijf je voor een klant van het kantoor waar je werkt. Bedrijfswaardering, financiering, estateplanning en problematiek bij familiebedrijven zijn voorbeelden van onderwerpen die bij dit onderdeel aan bod komen.
 • Strategische advisering MBK
  Bij dit onderdeel schrijf je een strategisch advies voor een klant van je kantoor, op basis van het Business Model Canvas.
 • Ethische dilemma’s
  Als professional in de accountancypraktijk heb je regelmatig te maken met ethische dilemma's. Ondernemingen waar privé-aspecten de bedrijfsvoering beïnvloeden, ondernemers die de randen van de regelgeving opzoeken of adviezen van jouw kantoor die door de snelle veranderingen in de omgeving van het bedrijf achteraf niet goed blijken te zijn. Deze problematiek is onderdeel van het programma bij verschillende vakken. In het laatste jaar werk je een complex ethisch dilemma uit in een essay of referaat.

Tegelijk met de Praktijkopleiding MKB

Ons advies is om al tijdens deze theoretische opleiding te starten met de Praktijkopleiding MKB. De reden hiervoor is dat het maken van beroepsproducten een belangrijk onderdeel is van de theorie-opleiding. Dit zijn praktijkopdrachten die je maakt voor klanten van het kantoor. Hierbij is er overlap met verplichte onderdelen van de praktijkopleiding. Door de 2 opleidingen gelijktijdig te doorlopen voorkom je dat je vergelijkbare opdrachten 2 keer moet maken.

Of kies voor theorie en praktijk ineen

Je kunt bij de HAN ook kiezen voor de post-hbo AA MKB Theorie en Praktijk. Dit is de praktijkopleiding MKB én de theoretische opleiding AA Oriëntatie Accountancy MKB ineen. Als je kiest voor dit geïntegreerde traject, zal het programma van de theorie-opleiding worden uitgespreid over 3 jaar. Hierdoor ontstaat er ruimte om goed te worden begeleid bij de verplichte onderdelen uit de praktijkopleiding MKB. En door dit geïntegreerde traject kun je het programma van de theoretische en praktijkopleiding in 3 jaar afronden. 

Ervaringen van studenten

Verdere informatie

Interesse in AA Oriëntatie Accountancy MKB?

Meld je dan aan. Of vraag om een persoonlijk adviesgesprek. Wij helpen je graag de juiste keuze te maken en misschien heb je wel recht op vrijstellingen.

Snel antwoord

Vragen over de opleiding?
Stel je vraag aan HAN Deeltijdstudies. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 8.30 tot 17.00 uur

Liever bellen?

Bellen: 026 - 369 1300