Operatieassistent/Anesthesiemedewerker (CZO) Duaal

Medische Hulpverlening studenten oefenen operatie zonder docent
Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
Open Avond
Proefcollege, meelopen
 • 7jun
  Online Open Avond
  17:00 - 21:00
 • 7jun
  Open Avond
  Nijmegen - 18:00 - 21:00
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00

De opleiding start 1 november 2023

Wil je onderdeel uitmaken van een multidisciplinair team en samenwerken met medisch specialisten? En lijkt het je wat om tijdens de operatie persoonlijk zorg te dragen voor de patiënt? Dan is de opleiding tot anesthesiemedewerker of operatieassistent iets voor jou!

De CZO-opleiding Operatieassistent/Anesthesiemedewerker is een duale opleiding van 3 jaar, waarin je wordt opgeleid tot operatieassistent of anesthesiemedewerker. De opleiding bestaat uit 2 parallelle trajecten die veel overlap hebben. Heb je een MBO-4-, havo- of vwo-diploma en wil je aan de slag op de operatiekamer, dan is deze opleiding iets voor jou! Als operatiemedewerker en als anesthesiemedewerker verricht je medisch ondersteunende werkzaamheden op de operatieafdeling.

Dit is geen hbo-opleiding maar een College Zorg Opleiding (CZO). Je wordt opgeleid op NLQF-6 niveau. Dit betekent dat het niveau vergelijkbaar is met het niveau van een hbo-bacheloropleiding.

Let op: Ondanks dat dit een duale variant is, heb je géén recht op studiefinanciering. 

In het kort

  3 jaarDuur
  40 uur per week incl. opleidings-, werkdagen en zelfstudieStudiebelasting
  NLQF-6Niveau
  In overleg met werkgeverKosten

Waarom bij de HAN?

Innovatief onderwijs

Werkplekleren staat centraal en we maken in het onderwijs gebruik van een grote variatie aan werkvormen. Zoals vaardigheids- en simulatieonderwijs en e-learning programma's. Ook maken we gebruik van een digitaal portfolio. Hierbij is het onderwijs in zijn totaliteit gebaseerd op authentieke leer- en praktijksituaties.

zuurstof toedienen aan pop

Werken in de praktijk

Deze opleiding wordt betaald door de werkgever met wie jij een leerarbeidsovereenkomst hebt. Je bouwt dus geen studieschuld op.

Medische Hulpverlening studenten oefenen operatie met docent

Samen werken aan vernieuwing

Wij werken nauw samen met verschillende ziekenhuizen in de regio, waardoor ons onderwijs aansluit bij de kennis en kunde die jij nodig hebt om je functie uit te voeren.

Studenten Medische Hulpverlening in operatiekleding lachen

Goede baankansen

Na afronding van je opleiding heb je meteen een baan als operatieassistent of anesthesiemedewerker. Je kunt aan de slag in de operatiekamer in het ziekenhuis waar jij bent opgeleid. Hoe fijn is dat?

Medische Hulpverlening studenten oefenen operatie op scherm

Snel aan de slag

Wil jij een opleiding volgen, maar ook zo snel mogelijk aan de slag? Met CZO Operatieassistent/ Anesthesiemedewerker ga je na de eerste theoretische module (de beroepsvoorbereidende periode) direct aan de slag op de operatiekamer.

Medische Hulpverlening studenten oefenen met docent als operatieassistent in de operatiekamer

Flexibel opleiden

De opleiding start in november en februari. Heb je al ervaring en kom je in aanmerking voor vrijstellingen? Dan kun je ook in april of augustus starten!

Medische Hulpverlening studenten oefenen operatie zonder docent

Voor wie

Voldoe je aan de vooropleidingseisen? Heb je een mbo-4-, havo- of vwo-diploma? En heb je een werkgever die jou wil opleiden? Dan ben je van harte welkom! 

Programma

De opleiding start meerdere keren per jaar, afhankelijk van het aantal studenten dat instroomt. Het studiejaar is opgedeeld in 2 perioden per jaar, waarbij in elke periode 2 modulen van ieder 10 weken centraal staan. De lesblokken duren 10 weken exclusief de vakanties. De eerste module is een voltijds module, waarbij je 9 weken theorie krijgt en 1 week stageloopt in je eigen ziekenhuis, waarmee jij een leerarbeidsovereenkomst hebt. Bij de overige modules kom je 1 dag in de week naar school en leer en werk je de rest van de week op het operatiekamercomplex.

Wat kun je worden?Jouw toekomst

Als je klaar bent met je studie kan jij je verder ontwikkelen!  Die ontwikkeling vindt in toenemende mate buiten de setting van de OK plaats.

Als Anesthesiemedewerker kun je je verder ontwikkelen tot:

 • Pijnconsulent
 • Sedatie Praktijk Specialist (SPS)
 • Acute pijnservice (APS)
 • Preoperatieve Screening (POS)
 • Physician Assistant (PA)
 • Operatieassistent
 • Praktijkopleider
 • Teamleider
 • Docent
Medische Hulpverlening studenten oefenen operatie zonder docent

Met de opleiding operatieassistent kun je je verder ontwikkelen tot:

 • Specialist in bijvoorbeeld heelkunde, orthopedie, gynaecologie of een ander specialisme
 • Operatieassistent met chirurgische vaardigheden
 • Physician Assistent (PA)
 • Anesthesiemedewerker
 • Praktijkopleider
 • Teamleider
 • Docent
Medische Hulpverlening studenten oefenen operatie zonder docent

Wat doet een anesthesiemedewerker?

Tijdens een ingreep of onderzoek vormt de anesthesioloog samen met de anesthesiemedewerker een anesthesiologisch team. Je bent bevoegd en bekwaam in het bewaken van de vitale lichaamsfuncties van de patiënt tijdens de operatie. Ook onderhoudt je de anesthesie; je bent medeverantwoordelijk voor de narcose. Je maakt gebruik van zeer geavanceerde technologische medische hulpmiddelen zoals apparatuur, disposables, zorgapplicaties en instrumentarium. Als anesthesiemedewerker heb je tijdens de operatie of behandeling altijd de zorg voor één enkele patiënt. Je begeleidt hem of haar gedurende de ingreep, geeft uitleg en stelt hem of haar gerust. Kortom, je zorgt dat de patiënt de operatie zo comfortabel mogelijk ondergaat en weer goed uit de narcose komt.

Hier ga je werken
Naast de werkzaamheden op het operatiekamercomplex kun je als anesthesiemedewerker meerdere werkterreinen hebben. Je kunt worden ingezet op de recovery en holding, verloskamers, onderzoek en behandelafdelingen, polikliniek pijnbestrijding en bij de opvang van multitraumapatiënten. Je maakt hierbij deel uit van steeds wisselende multidisciplinaire teams.

Studenten Medische Hulpverlening trekken operatiekleding aan.

Wat doet een operatieassistent?

De operatieassistent heeft een cruciale rol in de operatieve zorg. Je maakt onderdeel uit van een multidisciplinair team, bestaande uit snijdend medisch specialisten, anesthesiologen, anesthesiemedewerkers en operatieassistenten. Als operatieassistent heb je tijdens de operatie de zorg voor één patiënt. Je coördineert en regisseert het zorgproces rondom de patiënt voor, tijdens en na de operatie. Je ontvangt de patiënt in de operatiekamer, begeleidt hem of haar tijdens de behandeling en je stelt hem of haar gerust. Bovendien assisteer je de behandelend specialist bij zijn werkzaamheden. Je opereert als het ware mee: je zet benodigdheden klaar, sluit apparatuur aan, geeft instrumenten aan en bewaakt de steriliteit.

Hier ga je werken
Je bent als operatieassistent werkzaam binnen een academische, topklinische, perifere of privézorginstelling of binnen een zelfstandig behandelcentrum. Daarnaast kun je werkzaamheden verrichten op een onderzoeks- en/of behandelkamer, op de spoedeisende hulp of op de intensive care.

Medische Hulpverlening studenten oefenen operatie zonder docent

Hoe ziet het werk van een operatieassistent eruit?

Een inkijk in het werk van een Anesthesiemedewerker

Kom kennismaken

Heb je nog twijfels over de CZO-opleiding Operatieassistent/Anesthesiemedewerker? Kom naar de volgende Open Avond op 7 juni 2023 en stel al je vragen aan onze docenten en studenten. Duurt dat te lang of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Neem dan contact op om een afspraak te maken met een studieadviseur. Stuur een mailtje naar AskHAN@han.nl voor meer informatie. Zo toets je al je verwachtingen voordat je een definitieve keuze maakt.

485826 Informatiemarkt op Kapittelweg 33 voor Werkveld Zorg

OPEN DAG NIJMEGEN | 11 & 12 NOV 2023ZIEN WE JOU OP DE OPEN DAG?

Ontdek of de CZO-opleiding Operatieassistent/Anesthesiemedewerker bij jou past tijdens onze Open Dag in Nijmegen. Volg de voorlichtingen en vraag studenten en docenten het hemd van het lijf. De volgende Open Dag in Nijmegen is op 11 en 12 november 2023. Check het programma in het aanmeldformulier. Wil je een seintje als je je kunt aanmelden voor de Open Dag? Laat dan je e-mailadres achter. 

Kom langs op de Open Dagen van Nijmegen op 11 en 12 november 2023

Verdere informatie

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

FAQ

Vragen? Check of hier het antwoord staat!