Kom je kennismaken?

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je studie

Onderzoeken, ontdekken en verbeteren. Tijdens deze hbo Chemie sta je druk te experimenteren in het lab. Tegelijkertijd denk je na over toepassingen van je 'uitvindingen'. Wat er in jouw reactiekolf gebeurt, kan voor revolutionaire veranderingen zorgen.

chemie student docent computer

Zo word jij een expert in Chemie
 

De opbouw van je studie

Onze voltijdopleiding Chemie duurt 4 jaar. Als je een mbo- of vwo-diploma hebt dat goed aansluit, kun je het in 3 jaar doen. In jaar 1 en jaar 2 ben je volop bezig met de beginselen van je nieuwe vakgebied. In het 3e jaar ga je je specialiseren en ga je op stage of kies je een minor. Het laatste jaar doe je je afstudeerstage Chemie. Diploma op zak? Je mag jezelf Bachelor of Science noemen!

laboratorium buisjes
Think big 

Nederlands of Engels?

Studeren of werken in het buitenland? Of gewoon graag je taalkennis naar een level hoger tillen? Je kunt Chemie ook in het Engels doen: Chemistry. Daarmee geef je niet alleen je taalskills een boost: je ontmoet ook studenten van over de hele wereld.

Overzicht gebouw Laan van Scheut 2 kantine

Je propedeuse

De eerste 6 maanden studeer je samen met studenten van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek: jullie opleidingen zijn gelijk. De 2e helft van je propedeuse is helemaal gericht op chemie.

Het 1e jaar

Je krijgt een stevige theoretische basis in analytische en organische chemie. Je hebt ongeveer 12 uur theorie en 8 uur praktijk. Daarnaast heb je ongeveer 20 uur nodig voor zelfstudie. 

Als aspirant analist doe je meteen al serieus onderzoek. Vanaf het begin van deze hbo-opleiding Chemie sta je in het lab. 'Onderzoeken' is immers een van de belangrijkste taken van je toekomstig beroep. Samen met andere studenten werk je in groepjes aan (bijna)realistische biomedische en chemische vraagstukken.  

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studie-advies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studie-advies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Korte studieroute met vwo- of mbo diploma

Heb je een vwo-diploma of mbo-diploma met vakken die goed aansluiten bij chemie? In sommige gevallen kun je instromen in het 2e leerjaar (als je dat wilt). Als je het 2e jaar goed afrondt, krijg je de vrijstelling voor je propedeuse. Dit zijn de voorwaarden: 

  • Je bent gemotiveerd.  
  • Je spreekt en schrijft goed Nederlands. 
  • Je hebt ruime voldoendes voor scheikunde, natuurkunde en wiskunde. 

Wat wordt jouw afstudeerrichting?

Analytische chemie

Je leert alles over het analyseren van chemische verbindingen, zowel kwalitatief als kwantitatief: Je bepaalt de aanwezigheid van stoffen en de concentratie ervan.

ict studenten project 3

Organische chemie

Bij organische chemie ga je je verdiepen in de synthetisch organische chemie of de polymeerchemie.

Student aan het werk in lab

Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider.

Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. Uiteraard trek je op met medestudenten. Is er een vak waarover je struikelt? Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.  

Analytical Sciences Talent Program

Zin in een extra uitdaging?

Ben je geïnteresseerd in analytische chemie en zoek je een extra uitdaging? Dan kun je in je propedeusejaar solliciteren naar een plaats in het Analytical Sciences Talent Program.

73f13488-0cfa-11ee-a28d-02565807075b Shanaya, Jesse en Daniel op het chemielab

Verder werken aan de basis

Nu start de hoofdfase van hbo Chemie. Dit jaar staat in het teken van verdiepen: je theoretische basis wordt steviger. Je werkt nog steeds veel samen in groepjes en je doet veel onderzoek. Je ontwikkelt een oplossingsgerichte en onderzoekende houding. Al deze ingrediënten zorgen ervoor dat jij straks goede kans hebt op een mooie baan. Aan het einde van het 2e jaar heb je alle aspecten van het vak analist globaal leren kennen. Je hebt nu alles in huis om je specialisatie te kiezen voor het 3e jaar.

Echte projecten

Direct toepassen wat je leert: zo word je een kei in je vak. Tijdens de hoofdfase Chemie aan de HAN ga je dus aan de slag met echt projecten. 

Nieuwsgierig naar de studie Chemie?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom sfeer proeven en kennismaken met de opleiding: onze deuren staan voor je open! 

Groep studenten buiten in gesprek
studenten doen proefje

Specialisatie en stage

Dit is het jaar dat je zelf het stuur in handen neemt: je kiest je specialisatie. Je krijgt echte projectopdrachten van bedrijven en je doet praktijkgericht onderzoek. Daarnaast volg je een stage, óf je kiest een minor van een half jaar.

De specialisaties van Chemie

Je kiest je een specialisatie aan het begin van je 3e jaar. Binnen de opleiding Chemie aan de HAN zijn er twee specialisaties mogelijk. Welke dat zijn? Nou, deze: 

Analytische chemie 

Als analytisch chemicus doe je de meest uiteenlopende analyses. Je kunt bezig zijn met schadelijke stoffen of bodemmonsters, maar je kunt ook voedingsstoffen onderzoeken of bijdragen aan forensisch onderzoek.  

Organische en polymeerchemie 

Als organisch chemicus specialiseer je je in koolstofverbindingen. Binnen de organische chemie kun je kiezen voor de (synthetische) organische chemie. Daarin gaat het gaat het om kleinere verbindingen, bijvoorbeeld voor de farmaceutische sector.  Polymeerchemie gaat over grote moleculen, zoals lijmen, kitten en coatings, maar ook de plastics en vezels. 

Stage

Je gaat in het 3e jaar van je studie ook op stage bij een werkgever. Daar laat je zien wat jij in huis hebt, maar snuif je natuurlijk ook alle expertise op die je tegenkomt. Die kennis van de werkvloer gaat je later nog goed van pas komen!

Een minor kiezen

Een minor is een soort vakkenpakket en duurt 1 semester. Je kunt van alles kiezen. Je kunt je verder specialiseren als onderzoeker, of je verdiepen in datatechnologie, biorefinery of bio-nanotechnologie. Hoe dan ook, er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Meer kwaliteit met KILO

3e-Jaars HAN studenten doen elk jaar mee aan het KILO-scholenproject: een wedstrijd voor laboratoriumonderzoek. Afgelopen jaar gingen onze studenten met een 1e en 3e plaats naar huis.  

KILO is een samenwerkingen van enthousiaste docenten, het bedrijfsleven en beroepsorganisaties. In de dagelijkse beroepspraktijk zijn zogenaamde ILO's (interlaboratoriumonderzoeken) erg belangrijk. Deze onderzoeken zorgen dat de kwaliteit van verschillende laboratoria verbeteren en vergelijkbaar zijn. ILO's zijn steeds vaker verplicht, zowel nationaal als internationaal. De ideale voorbereiding op je toekomstige beroep dus! 

Close-up scheikunde proef

Afstudeerstage en internationaal

Een druk en afwisselend jaar! In de 1e helft ben je wederom bezig met een stage of minor. Je laatste halfjaar is helemaal gericht op afstuderen. Je doet onderzoek in een laboratorium van bedrijf of instelling. Als je wilt, kun je ook naar het buitenland. De opleiding hbo Chemie van de HAN heeft veel contacten met hogescholen en universiteiten in Europa, maar ook daarbuiten. You choose!

Stage lopen

Als student chemie kun je kiezen. Er zijn een heleboel stageplekken, zowel in Nederland als in het buitenland. Dus ben je avontuurlijk ingesteld? Kijk dan over de grens! Misschien kan je daar ook terecht voor je afstudeerodpracht. 

Afstudeeropdracht

Hoe en waar precies? Dat is aan jou. Met je afstudeeropdracht laat jij zien wat je waard bent in het laboratorium van een bedrijf of instituut. Je voert onafhankelijk een eigen onderzoek uit. Zo laat je zien dat jij helemaal klaar bent voor het echte werk. 

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker in het buitenland gaan werken of verder studeren. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Science noemen.

Volgende pagina
 

Kom kennismaken met Chemie

Open Dagen, Proefstuderen en het studentenleven! 

chemie zuurkast