Onderzoek naar organiserend vermogen op bedrijventerreinen

De bijdrage die bedrijventerreinen aan de circulaire economie kunnen leveren is groot. Toch wordt dit vaak nog onderschat. In samenwerking met een team van Fontys en onder leiding van Cees Jan Pen voeren Arnold Wijbenga en Frank de Feijter van HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie daarom onderzoek uit naar het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen.

Luchtfoto van Industriepark Kleefse Waard (IPKW) waar door de Academie Engineering en Automotive o.a. projecten met waterstof worden uitgevoerd.

Wie zijn betrokken?

De focus van het onderzoek ligt op de regio Nijmegen, Duiven en Venlo. 

Behalve Fontys en de HAN zijn gemeenten, provincies, ondernemersorganisaties, werkgeversorganisaties, parkmanagementorganisates en bedrijventerreinverenigingen betrokken.

Het onderzoeksproject is mede mogelijk gemaakt door een stimuleringssubsidie vanuit de regeling RAAK-publiek van het Nationaal Regieorgaan SIA. Heel toepasselijk draagt het project de naam ‘RAAK Samen Beter’.

In één oogopslag: vooruitblik publicatie

Eind 2024 komt een publicatie beschikbaar waarin we tools, kennis en inspiratie bieden. We lichten nu alvast een tipje van de sluier op. Bekijk in één oogopslag wat de uitdagingen zijn, de kansen en oplossingsrichtingen voor het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen:

Onderzoeksposter Organiserend vermogen op bedrijventerreinen (pdf)

Ervaringen

Marc Kerstens is als procesmanager Green Deal TPN-West Nijmegen betrokken bij het onderzoek. We vroegen hem naar zijn ervaringen en hij vertelt: “De studenten en docentonderzoekers van de HAN helpen mij om de Green Deal TPN-West handen en voeten te geven. Met onder andere de Menukaarten Klimaatadaptatie ondersteunen we ondernemers op het bedrijventerrein bij het vergroenen van hun bedrijf. Daarnaast heeft de verkenning van de verwaarding van rubberfoam bij EKI - fabrikant van oplossingen in celrubber, schuim en rubber - tot een positief resultaat geleid.”

Meer weten?

 

Profielfoto van themaregisseur en projectleider Centrum Meervoudige Waardecreatie Frank de Feijter.