Lector Erik Jansen dagvoorzitter bij Learning Lab in Rotterdam

Op 31 januari 2024 vond het derde Learning Lab van Just Prepare plaats in Rotterdam. Dit Learning Lab stond in het teken van ‘het perspectief van bewoners’. De centrale vraag hierbij was: ‘Hoe werk je aan de lokale energietransitie vanuit het perspectief en initiatief van bewoners?’

Een beeld van mensen die in een zaal zitten te luisteren

Lector Erik Jansen was dagvoorzitter, ook Ilona van Breugel, medior onderzoeker bij Sociale Duurzame Praktijken (SDP), was aanwezig. SDP heeft samen met de Hogeschool van Amsterdam (HvA) de lead in de organisatie van de Living Labs en Learning Labs, en heeft de bijeenkomst op locatie in Rotterdam mede georganiseerd.

"Werken vanuit de gemeenschap aan de wijkgerichte energietransitie vereist een bredere blik dan alleen het energievraagstuk", noemt Erik als één van de belangrijkste lessen van het Learning Lab. "Daarbij past een opbouwwerkaanpak zoals Asset-Based Community development uitstekend, omdat bewoners en professionals samen daarin komen tot wat er van belang is voor de buurt en daar actie in ondernemen."

Het volgende Learning Lab staat in het teken van lokale aanpak. Op die manier wordt kennis verzameld. Erik zegt hierover: "Dat gaat leiden tot meer gedeeld inzicht in goede aanpakken voor een effectieve en rechtvaardige wijkgerichte energietransitie."

Nieuwsbericht van HvA

De HvA schreef een nieuwsbericht over het Learning Lab van 31 januari. Daarin lees je dat alle deelnemers tijdens de middag in groepjes de wijk in zijn gegaan. "Aan de orde kwam dat de thema´s die bewoners bezighouden gaan over hun dagelijks leven en de manier waarop ze daar al dan niet op een gewenste wijze aan vorm kunnen geven." Lees verder: Hoe worden Rotterdammers betrokken bij lokale energietransitie? (HvA)