Nieuw Lectoraat Applied Data Science & AI met Erwin Folmer

HAN University of Applied Sciences verwelkomt per 1 januari 2024 het nieuwe Lectoraat Applied Data Science & AI van Erwin Folmer. Hiermee wil de hogeschool een onafhankelijke plek bieden voor de groeiende behoefte aan kennisontwikkeling en -deling op het gebied van data en kunstmatige intelligentie, of wel Artificial Intelligence (AI).

Portretfoto van Erwin Folmer

Lector dr. Erwin Folmer geeft de komende jaren vorm en inhoud aan het lectoraat dat is ondergebracht bij de Academie IT en Mediadesign, maar ook als een HAN expertisepunt zal optreden. “Een belangrijke doelstelling is het breed laten landen van deze actuele thema’s binnen de HAN. Het werken met data, het toepassen van data analyse en de mogelijkheden van AI begrijpen, kan en moet misschien wel tot de basisvaardigheden van elke student behoren, ongeacht de opleiding.”, aldus Erwin.

Aanjager, verbinder en kennisdrager

Data science is een interdisciplinair vakgebied dat zich richt op het verkrijgen van kennis en inzicht uit data én de toepassing hiervan. Dit vakgebied wordt vaak in één adem genoemd met AI dat een verzamelnaam is voor allerlei data-intensieve technologieën, toepassingen en autonome systemen. “De ontwikkelingen gaan razendsnel en AI is een regelrechte hype. Met dit lectoraat wil ik echter ook ‘onthypen’.”, vertelt Erwin. “Niet denken vanuit beperkingen of angst, maar vooral de mogelijkheden laten zien. Met welk deel van deze hype kunnen we concrete toepassingen realiseren die de maatschappij verder helpen?”

De nieuwe lector en het lectoraat treden binnen en buiten de HAN op als aanjager, verbinder en kennisdrager op het gebied van data science en AI. Daarbij staat concrete samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en werkveld in de regio centraal. Met collega-lectoraten binnen de HAN en het Zwaartepunt ‘Slim’ ligt de focus op kennisontwikkeling die bijdraagt aan innovatie- en human capital behoeften in de maatschappij, bij organisaties en voor praktijkgerichte wetenschap.

Met dit lectoraat wil ik 'onthypen'. Niet denken vanuit beperkingen of angst, maar vooral de mogelijkheden laten zien. Met welk deel van deze hype kunnen we concrete toepassingen realiseren die de maatschappij verder helpen?

Regionale behoefte

Het nieuwe Lectoraat Applied Data Science & AI zal binnen de HAN als een centraal expertisepunt fungeren. Vanuit die rol biedt het lectoraat aan betrokken academies ondersteuning en kennis voor onderzoek en onderwijs, zowel op bachelor- als masterniveau (o.a. bij de Master Applied Data Science).

Ook buiten de HAN liggen er volgens Erwin Folmer veel kansen. “In onze regio groeit de behoefte aan kennisontwikkeling over de toepassing van data science en AI, én aan meer professionals in deze richting. Het verbinden van data zorgt voor meerwaarde en onderwerpen als Knowledge Graphs, Federatie van Data, Data Soevereiniteit en Data Spaces worden de komende jaren actueel. Maar uiteindelijk gaat het om de concrete toepassing hiervan binnen domeinen als de gezondheidszorg, energie en de industrie. De samenwerking tussen onderzoek, onderwijs, bedrijfsleven en de overheid is dan cruciaal. Die samenwerking wil ik met het lectoraat verder uitbouwen.”

Over Erwin Folmer

Erwin Folmer (1975) is een ervaren onderzoeker en adviseur op het snijvlak van business en ICT. De afgelopen jaren gaf hij leiding aan het Data Science Team bij het Kadaster en was hij docent en onderzoeker bij de Universiteit Twente. Eerder werkte hij bij TNO als senior wetenschapper op het gebied van data interoperabiliteit en standaarden. In 2012 promoveerde Erwin op het proefschrift "Quality of Semantic Standards" bij de Universiteit Twente. Hij is gespecialiseerd in o.a. data science, linked data, semantic web en AI, en zal zijn nieuwe functie als lector bij de HAN blijven combineren met een parttime functie bij het Data Science Team van het Kadaster.

Meer informatie op HAN.nl