Automotive projectgroep 'When Every Second Counts' wint bezoek aan Kenbri

De brandweer mag met zijn grote voertuigen de binnenstad niet meer in. Ze hebben daarom een nieuw voertuig nodig dat voldoet aan de verkeerswet, maar dat ook voldoet aan haar eigen eisen voor bruikbaarheid, efficiency en veiligheid. Automotive studenten uit het 1e studiejaar mogen zich in het project 'When Every Second Counts' bijten in een aanbesteding om een nieuw brandweervoertuig te mogen bouwen. De winnende projectgroep van dit jaar is beloond met een bedrijfsbezoek aan Kenbri, gespecialiseerd in brandweerauto's. Hoe hebben studenten Automotive dit bezoek ervaren?

f352c2c1-9aa6-11ee-8a8c-9366415439c2 Twee brandweerauto's. Groep Automotive studenten van 1e-jaars project When Every Second Counts (WESC) gingen op bedrijfsbezoek bij Kenbri. Zij produceren en ontwerpen brandweerauto’s.

9d54c0d0-9aa6-11ee-bfce-627874b79f39 Winnende groep Automotive studenten van 1e-jaars project When Every Second Counts (WESC). Zij gingen als prijs op bedrijfsbezoek bij Kenbri. Zij produceren en ontwerpen brandweerauto’s.
De winnende projectgroep samen met de begeleidende docenten Wijnand Zwart en Dago Langen

Ladderrek

Om te kunnen winnen hebben de studenten Automotive eerst acquisitiegesprekken gevoerd met de brandweer als opdrachtgever. Vervolgens de wensen uitgewerkt tot functionele specificaties, technische specificaties ontworpen en een onderbouwde offerte opgesteld.

When Every Second Counts (WESC) is een 1e-jaars project waarin studenten een ladderrek inclusief hydraulisch kantelsysteem, een hybride aandrijflijn en uiteraard de brandweerwagen zelf leren ontwerpen, onderzoeken en berekenen.

Op die manier gaan de vakgebieden als hydrauliek, verbindingstechnieken, construeren, kosten/winst, inkoop, verkoop, besturingstechniek, elektrische/hybride aandrijflijn èn energie veel meer tot de verbeelding van de studenten spreken. De projectgroep met de beste beoordeling krijgt een bedrijfsbezoek aangeboden. 

f352c2c0-9aa6-11ee-9d17-b7f29826b4cf Gele brandweerauto die gebruikt wordt op vliegbasis Leeuwarden. Groep Automotive studenten van 1e-jaars project When Every Second Counts (WESC) gingen op bedrijfsbezoek bij Kenbri. Zij produceren en ontwerpen brandweerauto’s.
Zelf plaatsnemen in de brandweerauto van vliegbasis Leeuwarden

Erg grote werkplaats

Dit keer kreeg de winnende projectgroep een exclusief kijkje in de keuken van Kenbri. Dit bedrijf specialiseert zich op het gebied van zo ongeveer alles wat betrekking heeft op de brandweer.

Tijdens de excursie zijn de Automotive studenten, een aantal docenten en brandweer experts, door een medewerker van het bedrijf rondgeleid. Er is uitleg gegeven over wat binnen het bedrijf gebeurt.

Vooral de erg grote werkplaats viel op. Hier worden accessoires op nieuwe brandweerwagens gebouwd en krijgen oude brandweerwagens een opknapbeurt of worden hier opgeslagen.

f352e9d0-9aa6-11ee-91d9-eb5705d8d5d2 Motor van een brandweerauto. Groep Automotive studenten van 1e-jaars project When Every Second Counts (WESC) gingen op bedrijfsbezoek bij Kenbri. Zij produceren en ontwerpen brandweerauto’s.
Indrukwekkende hydrauliek en verbindingstechnieken

Brandweerwagen van begin tot eind ontwikkelen

Student Kai Bergevoet: "Door dit enorm brede scala aan voertuigen, die elk hun eigen technische bijzonderheden hebben, hebben wij een heel goed inzicht gekregen in wat het betekent om een brandweerwagen van begin tot eind te ontwikkelen. We hebben het heel erg naar ons zin gehad bij Kenbri en we hopen dat de studenten die nu in het 1e leerjaar zitten, ook kans maken op zo'n leuk en interessant uitje!"

Bron: HAN Automotive
Fotografie: Dago Langen

f352c2c3-9aa6-11ee-a6a1-a109c7ddad34 Twee brandweerauto's. Groep Automotive studenten van 1e-jaars project When Every Second Counts (WESC) gingen op bedrijfsbezoek bij Kenbri. Zij produceren en ontwerpen brandweerauto’s.
Grote werkplaats met brandweerauto's