Aanbevelingen voor bedrijfsvoering zorginstellingen

‘Zorginstellingen in zwaar weer: bijna een derde sloot 2022 af met verlies’ – aldus NOS-nieuws op dinsdag 5 september 2023. Docent-onderzoekers Theo van Houten en Inge Nieuwenhuis deden onderzoek naar de financiële situatie van zorginstellingen en hebben aanbevelingen voor de bedrijfsvoering.

120492 ouderenzorg met patient

Actueel

Volgens de NOS 'heeft consultancybureau EY niet eerder zulke slechte cijfers gezien en maakt het zich zorgen. Het gaat om een opeenstapeling van problemen'. 

EY komt tot deze conclusie door de resultaten van haar jaarlijks terugkerend onderzoek: de EY Barometer Nederlandse Gezondheidszorg.

BDO komt tot een vergelijkbare conclusie, maar dan toegespitst op de ouderenzorg. Zij heeft in de Benchmark Ouderenzorg op basis van de gedeponeerde jaarverslagen over 2022 een diepgaande analyse gemaakt van de jaarrekeningen van 789 Nederlandse instellingen in de ouderenzorg.

Overheid én zorginstellingen aan zet

BDO pleit voor acuut ingrijpen van de overheid, maar “ook bij de ouderenzorginstellingen ligt een belangrijke opgave”.

Welke opgave ligt er voor (ouderen)zorginstellingen? Welke aanbevelingen voor hun bedrijfsvoering doen onze docent-onderzoekers Theo van Houten en Inge Nieuwenhuis samen met Darlene Ko en Pim Brouwer? Ze deden uitgebreid literatuuronderzoek, interviewden controllers en accountants uit de zorgsector en vergeleken jaarrekeningen van zorginstellingen die financieel gezond zijn met die van instellingen die financieel in de problemen raakten.

Meervoudige waardecreatie

Ook pleiten de schrijvers voor businessmodellen die voorzien in meervoudige waardecreatie. Zulke businessmodellen dragen bij aan de financiële, ecologische en sociale prestaties van de organisatie. Er zal immers - ook door zorginstellingen - in toenemende mate hierover gerapporteerd moeten worden.

Lees de publicatie

Het artikel dat Theo van Houten, Inge Nieuwenhuis, Darlene Ko en Pim Brouwer erover schreven, is gepubliceerd in Skipr.

ba9fdce6-0cf4-11ee-91e3-02565807075b Profielfoto van docent-onderzoeker Theo van Houten.