Van traditionele naar duurzame inspecties

Het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelde de BOEI-methodiek om objectief en betrouwbare inspectiegegevens te verzamelen. Ze zijn flink aan het doorontwikkelen. Om vastgoed inspecteurs en -adviseurs up-to-date te houden, is Permanente Educatie BOEI in het leven geroepen.

Ad Plompen en Peter Hoefnagels

“Ik had niet in de gaten dat ze al zover zijn bij het Rijksvastgoedbedrijf,” begint Ad Pompen over de Vastgoed Permanente Educatie BOEI. Hij is assetmanager bij VB+ Vastgoedmanagement en volgde samen met assetmanager en collega Peter Hoefnagels het onderdeel BOEI 2.0. “Wij willen boven op de doorontwikkeling van de BOEI-methodiek zitten zodat we op de hoogte blijven van de eisen die het Rijksvastgoedbedrijf stelt."

Ontwikkelingen bijhouden

VB+ Vastgoedmanagement is een adviesbureau op het gebied van project- en assetmanagement en richt zich op de gehele levenscyclus van vastgoed. Van het doen van inspecties tot het opstellen van huisvestingsbeleidsplannen en de operationele aansturing. Peter verduidelijkt: “Wij worden afgerekend op de documenten die we maken, dat is best uniek.” Ad vult aan: “In ons vak is het belangrijk te blijven leren, om bij te blijven. Het is heel leuk om de ontwikkelingen te volgen.”

Ad Pompen leunt tegen de deurstijl

Breder kijken dan onderhoud

Peter schetst: “Samen met de opdrachtgever kijken we wat ze voor vastgoed hebben en hoe ze het borgen en in welke systemen. Welke kaders moeten worden uitgezet waarop de inspectie plaats moet vinden. In conditiemetingen en inventarisaties zien we niet alleen het onderhoudsverhaal, maar we kijken veel breder, in de hele vastgoedcirkel waar we actief zijn.” De resultaten van de inspecties geven aan wat er moet gebeuren op het gebied van Brandveiligheid, Onderhoud, Energiezuinigheid & duurzaamheid en Inzicht in het voldoen aan wet- en regelgeving. Vandaar de afkorting BOEI.

Blijven leren

“BOEI 2.0 sluit heel mooi aan bij de denkwijze hoe wij naar vastgoed kijken,” merkte Peter die vanuit VB+ Vastgoedmanagement altijd veel breder kijkt dan alleen het onderhoud van een pand. “Voor onze opdrachtgevers is de bedrijfswaarde van belang. Daardoor kijken we naar het gebruik van een pand.” Hij illustreert: “Een lekkage in een clean room brengt het proces in gevaar en heeft hele andere gevolgen dan een lekkage op een gemiddeld kantoor.” Hij vervolgt: “Omdat wij ook het operationele gedeelte aansturen, sturen wij dus bij onze opdrachtgever vooral op de functie van een ruimte als het gaat om benodigde onderhoud. Dat is precies wat BOEI 2.0 behelst.”

Peter Hoefnagels leunt tegen de deurstijl

Sparren en kennis delen

Peter deed in 2010 een van de eerste cursussen Vastgoed inspecteur/adviseur bij de HAN. Ad volgde de cursus Vastgoed inspecteur/adviseur Werktuigbouwkunde en inspecteur Elektrotechniek in 2020. Omdat de HAN Hobéon gecertificeerd is, kunnen cursisten hun punten voor Permanente Educatie halen bij de HAN. Peter heeft net als voorgaande keren met veel interesse de Vastgoed Permanente Educatie BOEI gevolgd en Ad nu dus voor de eerste keer. Ad voegt toe: “Het is fijn dat de groepen bij de HAN klein zijn. Hierdoor krijg je meer aandacht en is er volop tijd voor interactie. Regelmatig kom je dezelfde mensen tegen waar je leuk mee kunt sparren en kennis kunt delen.”

BOEI 2.0 sluit heel mooi aan bij de denkwijze hoe wij naar vastgoed kijken.”

Nieuwe ronde nieuwe kansen

Heb je programmaonderdeel BOEI 2.0 van de cursus Vastgoed Permanente Educatie BOEI 2.0 van 7 maart en 16 maart gemist? Op 28 september a.s. is een derde ronde. Voor meer informatie kun je terecht bij Nicole van de Kamp. Wil je van alle post-hbo cursussen op de hoogte blijven, meld je dan aan voor Built-Up, de nieuwsbrief van de Academie Built Environment.