“Ik hoef me als vrouw niet aan te passen of anders te gedragen”

Sophia Petrocchi verhuisde op haar 17e vanuit Aruba speciaal voor de opleiding Civiele Techniek naar Nederland. “Dan moet je wel zeker weten dat je alles goed hebt uitgegoogeld en vrij zeker bent van je keuze.”

Sophia Petrocchi op de bouwplaats

“Ik vond natuurkunde en wiskunde op de havo in Aruba altijd al leuk. Toevallig kwam ik bij de opleiding Civiele Techniek uit en hoe meer ik erover las, hoe leuker het me leek.” Na 3 jaar kan ze zeggen dat het nog leuker en interessanter is dan ze vooraf dacht.

Team

“Ik voel me een echte bouwvrouw, want ik ben iedere dag met techniek bezig. Het is heerlijk om de beste oplossing te bedenken voor buitensituaties,” probeert ze haar passie onder woorden te brengen. “Hoe creatiever hoe beter. Ieder project is anders en je gaat nooit op herhaling. Ieder project heeft een eigen omgeving met eigen problemen. Civiele Techniek is bovendien een sociaal vak. Communicatie skills zijn heel belangrijk. Je hebt weliswaar je eigen taak, maar je werkt samen in een team met onder andere betonspecialisten, 3D modelleurs, ontwerpers, uitvoerders en werkvoorbereiders.”

Studiebegeleiding

Haar havo-vooropleiding op Aruba sloot goed aan bij de HAN-opleiding Civiele Techniek. “De Nederlandse taal was in het begin wel een bottleneck, zeker voor bepaalde civieltechnische woorden. In het 1e jaar moest ik bijvoorbeeld een weg ontwerpen,” herinnert ze zich. “Ik had geen idee hoe ik een fietspad moet intekenen, want deze bestaan niet in Aruba,” lacht ze en denkt verder terug: “De HAN voelde vanaf dag 1 als een warm bad.”

Sophia kreeg via HAN housing tijdelijk een kamer en al snel vond ze haar eigen appartementje. “Misschien komt het omdat de opleiding Civiele Techniek vrij klein is, maar de studiebegeleiding is geweldig. Je kunt met alles bij je docenten terecht. Of het nu over school gaat of over privézaken.” En dat is natuurlijk voor een 17-jarige extra fijn als je in coronatijd in een nieuw land gaat wonen en een nieuwe opleiding start en je ouders aan de andere kant van de wereld zitten. “Dit is écht wat ik wil!”

Sophia Petrocchi

Mannenwereld

De bouw is een mannenwereld en dat vindt Sophia logisch. “Fysiek is er zwaar op bouwplaatsen te werken, daarom zie je vrouwen vooral op kantoor. Mensen denken soms dat je in de civiele techniek alleen maar schept en met blokken sjouwt, maar het is een enorm breed en divers vak. Je kunt tekenen, berekenen, modelleren, etc. Mijn ervaring is dat je in de bouw gewoon kan zijn wie je bent. Ik hoef me als vrouw niet aan te passen of anders te gedragen.” 

Mensen denken soms dat je in de civiele techniek alleen maar schept en met blokken sjouwt, maar het is een enorm breed en divers vak"

Stage

Sophia zit nu in het 3e jaar en loopt stage bij Hochtief in Amstelveen. “Ik zit daar momenteel op 2 projecten. Voor de Amaliahaven ben ik bezig met ontwerpen en 3D moduleren in Revit.” Daarnaast doet ze een project in Amsterdam. “Dat betreft een onderzoek hoe de mechanica van een viaduct eruitziet. Ik hou me bijvoorbeeld bezig met het berekenen van draagkracht,” vertelt ze trots.

Buro BUILT

Omdat ervaring alles is in de techniek, solliciteerde ze bij Buro BUILT. “Een mooie kans, want ik kan daar werkzaamheden uitvoeren in mijn eigen studierichting. Ik heb veel Autocad werkzaamheden gedaan. Goed om behalve ervaring op te doen ook mensen te kennen. Daarom ben ik ook zo blij met de actieve studievereniging.” Sophia weet nog wat ze naar haar opleiding gaat doen, maar daar maakt ze zich niet druk over. “De baankansen zijn in elk geval erg hoog.”